5 firme s-au înscris la licitaţia pentru restaurarea Hanului Gabroveni, proiect de 4,5 milioane de euro
Luni, 8 August, s-a lansat a doua fază a licitaţiei pentru execuţia de lucrări de restaurare a Hanului Gabroveni, proiect finanţat cu 19, 5 milioane de lei, adică peste 4, 5 milioane de euro.
Lucrările de restaurare vor fi finanţate din fonduri nerambursabile şi din bugetul Primăriei Capitalei. Reprezentanţii Unitatăţii de Management a Proiectului Restaurării Hanului Gabroveni din cadrul Ministerului Culturii şi şi Patrimoniului Naţional au declarat că au primit 5 oferte după lansarea procedurii de achiziţie publică.
Pe data de 27 iunie 2011 s-a lansat procedura de achiziţie publică pentru «execuţie lucrări de restaurare, extindere şi remodelare funcţională a Hanului Gabroveni». În prima fază a licitaţiei au fost depuse 5 oferte. La data de 8 august s-a lansat faza a doua a licitaţiei, şi anume «licitaţia electronică». În acest moment procedura este în curs de evaluare. Faza a doua a licitaţiei durează de la data de 11 august 2011 ora 14.00 până pe 12 august 2011, la ora 14.00. În urma încheierii celei de-a doua faze se va întocmi raportul de atribuire şi se va comunica cine este câştigătorul licitaţiei", a declarat Alexandru Oprea, reprezentant al Ministerului Culturii.Centru cultural într-un han vechi de două secolePotrivit proiectului, hanul, vechi de peste două secole, se va transforma într-un centru cultural ce va adăpost o sală de spectacole cu 200 de locuri, dar vor exista şi mici prăvălii amintind de negoţul de altădată.
Ordinul Arhitecţilor din România, în parteneriat cu Ministerul Culturii şi Centrul de proiecte cultural -ArCuB au organizat în 2009 un concurs de proiecte pentru restaurarea clădirii Hanului Gabroveni, dar şi pentru extinderea acestuia. Din cele 42 de proiecte participante, câştigător a fost declarat proiectul conceput de arhitecţii Adina Ioniţă, Flaviu Bărbăcaru, Mihai Opreanu şi inginerul Ştefan Lichwar.
Noul han care va beneficia şi de o extindere, va avea o sală de spectacole de 200 de locuri cu toate anexele acesteia, respectiv săli de repetiţii şi garderobă. "Se va păstra pasajul comercial în care se vor găsi mici buticuri, prăvălioare cu tradiţie în locul respectiv", a spus Monica Lătreanu, reprezentanta Ordinului Arhitecţilor din România.