Situl arheologic Cornești-Iarcuri (© Muzeul Național al Banatului)

18 aprilie - Ziua Mondială a Monumentelor și a Siturilor

📁 Patrimoniu
Autor: Redacția
🗓️ 18 aprilie 2024

18 aprilie este Ziua Mondială a Monumentelor și a Siturilor, zi convenită în 1983 cu scopul de a atrage interesul publicului pentru protejarea patrimoniului arhitectural.

În acest context, Muzeul Național al Banatului (MNaB) readuce în atenția publicului situl arheologic Cornești-Iarcuri, situat în Câmpia de Vest, la jumătatea distanței dintre orașele Timișoara și Arad.

Imediat după cucerirea Banatului de către habsburgi, valurile de pământ de la Corneşti-Iarcuri au atras atenţia topografilor militari, devenind astfel o prezență constantă pe hărţile din sec. XVIII – XX, scrie MNaB, pe pagina de Facebook a instituției.

În prezent se știe că monumentul istoric este format din patru incinte dispuse concentric, suprafața totală a fortificației preistorice fiind estimată la peste 1720 de hectare. Acest monument arheologic este unic în repertoriul fortificațiilor preistorice din Europa și este foarte probabil cea mai mare fortificație de epoca bronzului din Europa.

Fortificația a fost cercetată pentru prima oară de Ioachim Miloia în anul 1932 prin realizarea unor sondaje, însă primele cercetări arheologice sistematice ale fortificației de pământ de la Cornești-Iarcuri au demarat în anul 1939 la inițiativa lui Marius Moga (fiind însă întrerupte de izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial).

În toamna anului 2007, cercetările au fost reluate în mod sistematic sub conducerea lui dr. Alexandru Szentmiklosi și dr. Bernhard Heeb în cadrul unui colectiv format de arheologi din România și Germania.

În prezent, cercetările arheologice sunt continuate de un colectiv format din arheologi ai MNaB sub îndrumarea lui Andrei Bălărie, dir. adj. Muzeul Național al Banatului, dr. Bernhard Heeb (Muzeul de Pre- și Protoistorie din Berlin), dar și a lui dr. Ioan Bejinariu (Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău).