Muzeul Naţional de Istorie a României (© Diego Delso, delso.photo, License CC-BY-SA)

100 de milioane de euro pentru restaurarea Muzeului Național de Istorie a României

📁 Muzeele României
Autor: Redacția
🗓️ 20 noiembrie 2023

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunțat, săptămâna trecută, că pentru realizarea proiectului de restaurare, consolidare, extindere și reamenajare a sediului Muzeului Național de Istorie a României au fost alocați 100 de milioane de euro.

Turcan a participat la o conferință de presă organizată de Muzeul Național de Istorie a României cu prilejul finalizării caietului de sarcini pentru lansarea licitației în vederea realizării documentației de avizare a lucrărilor de intervenție (DALI) pentru proiectul de restaurare, consolidare, extindere și reamenajare a sediului MNIR, informează Agerpres.

Ministrul Culturii a adăugat că a fost depusă la SEAP documentația pentru atribuirea fazei DALI pentru refacerea muzeului, urmând ca, probabil în două zile, aceasta să fie urcată pe site după parcurgerea celorlalte etape obligatorii - verificarea de către Ministerul de Finanțe și validarea de către Agenția Națională a Achizițiilor Publice.

„Așadar am făcut primul pas. A fost un pas pentru care am lucrat cot la cot cu domnul director (Ernest Oberlander Târnoveanu, managerul MNIR) și cu echipa domniei sale, împreună cu echipa de la Unitatea de Management a Proiectului, care va derula această investiție. Pentru a ajunge în acest punct, va trebui finalizată nota de documentare și toată documentația tehnică necesară depunerii acestui proiect în faza DALI”, a completat Raluca Turcan.

În ceea ce privește mutarea exponatelor MNIR, unele deja pregătite pentru acest proces, Raluca Turcan a precizat că se are în vedere identificarea a unor noi spații pentru depozitare, inclusiv cu concursul Ministerului Apărării, și a dat asigurări că la construcția bugetului pentru anul viitor va exista o componentă de asigurare a transportului și derulare a procesului de mutare a exponatelor în momentul în care va exista deja o predictibilitate a începerii efective a lucrărilor de restaurare.

Potrivit ministrului, acordul de împrumut BDCE, cu o valoare de 270 de milioane de euro, se află în a treia tranșă, deoarece include mai multe investiții: reabilitarea clădirii Teatrului Național "Marin Sorescu" din Craiova, construirea unei noi săli de concerte în Iași destinată Operei Naționale, Teatrul Național și Opera Română Cluj, Vila Ion I. C. Brătianu din București, Conacul Vârnav Liteanu din județul Suceava, Vila Florica de la Ştefănești din județul Argeș și Muzeul Revoluției Anticomuniste de la Timișoara.

Durata acordului este până în 2027, aceasta însemnând ca toate obiectivele finanțate să fie atunci finalizate. Există și posibilitatea ca dacă la momentul 2027 vor fi contracte în derulare acordul cu BDCE să nu se întrerupă în mod arbitrar, ci să fie prelungit prin hotărâri de guvern până când proiectele aflate atunci în execuție vor fi finalizate.

Potrivit directorului general al MNIR, Ernest Oberlander Târnoveanu, restaurarea clădirii muzeului a început în septembrie 2002 și s-a oprit în 2006, din cauza încălcării prevederilor legale privind investițiile.

Foto sus: Muzeul Naţional de Istorie a României (© Diego Delso, delso.photo, License CC-BY-SA)