Scurt istoric al G─ârii Regale B─âneasa   de ce trenul regal cu sicriul Regelui Mihai pleac─â de aici?  jpeg

Scurt istoric al G─ârii Regale B─âneasa - de ce trenul regal cu sicriul Regelui Mihai pleac─â de aici?

­čôü Istorie Urban─â
Autor: Redac╚Ťia

Gara B─âneasa, gara regal─â, este o gar─â din cartierul B─âneasa, Bucure╚Öti. Ea a fost construit─â de c─âtre Direc╚Ťia General─â a CFR ├«n 1936 cu scopul de a crea un cadru solemn pentru primirile regale. Gara B─âneasa a fost gara unde trenul regal i-a l─âsat pe Ferdinand si Maria pentru a ├«ncepe parada de 1 Decembrie 1918.

Planurile actualei cl─âdiri a g─ârii au fost ├«ntocmite de arh. Duiliu Marcu, iar execu╚Ťia a apar╚Ťinut echipei condus─â de ing. Mihai Gheorghiu. De aici a plecat Mihai I la nunta Reginei Elisabeta II a Marii Britanii ╚Öi tot aici a fost primit glaciar de guvernul Petru Groza. Dup─â 1950, gara este folosit─â de autorit─â╚Ťile comuniste drept gar─â de protocol pentru ÔÇ×trenul preziden╚ŤialÔÇŁ (de fapt vechiul tren regal) al ╚Öefilor de stat ai Rom├óniei ╚Öi pentru primirea oficialit─â╚Ťilor str─âine.

image

Actualmente nu este folosit─â de CFR pentru traficul de c─âl─âtori, dec├ót ocazional, mai ales pe timpul verii, c├ónd opresc dou─â perechi de trenuri sezoniere care circul─â pe rutele Timi╚Öoara-Mangalia ╚Öi Deva-Mangalia. ├Än 2007, gara a fost temporar ├«nchis─â datorit─â lucr─ârilor ├«n desf─â╚Öurare la Culoarul IV Pan European (segmentul Arad-Constan╚Ťa). 

image

Gara a fost gara regala până in anul 1947, dupa care a devenit gara prezidentială. In perioada in care era gara prezidentiala era folosita de Gheorghe Gheorghiu Dej pentru deplasarile sale, dar si pentru primirea delegatiilor straine prezidentiale. Gara avea un sistem de aer conditionat (poate de provenienta americana) si super performant pentru anii 50-60. La primirea delegatiilor oficiale se acoperea peronul cu un imens covor persan. Seful garii era cel care facea mersul trenului atat pentru trenul special cat si pentru locomotiva ante-mergator, care de obicei mergea cu 30 minute inaintea trenului special din motive de securitate.

Gara B─âneasa este situat─â ├«n apropierea Vilei Minovici, a F├ónt├ónii Miori╚Ťa ╚Öi a Podului Miori╚Ťa.  ├Äncep├ónd din anul 2012, ├«n semn de re├«nnodare a bunei tradi╚Ťii dinainte de 1947, Gara Regal─â B─âneasa, gar─â cu semnifica╚Ťie istoric─â, este folosit─â periodic de Familia Regal─â a Rom├óniei ca punct de plecare ╚Öi de sosire pentru c─âl─âtoriile-simbol efectuate de ASR Principesa Margareta cu Trenul Regal. De aici Regele Mihai I pleac─â pe ultimul drum cu trenul regal c─âtre Curtea de Arges, necropola Regilor Rom├óniei