Scurt istoric al Gării Regale Băneasa   de ce trenul regal cu sicriul Regelui Mihai pleacă de aici?  jpeg

Scurt istoric al Gării Regale Băneasa - de ce trenul regal cu sicriul Regelui Mihai pleacă de aici?

📁 Istorie cale ferată
Autor: Redacția

Gara Băneasa, gara regală, este o gară din cartierul Băneasa, București. Ea a fost construită de către Direcția Generală a CFR în 1936 cu scopul de a crea un cadru solemn pentru primirile regale. Gara Băneasa a fost gara unde trenul regal i-a lăsat pe Ferdinand si Maria pentru a începe parada de 1 Decembrie 1918.

Planurile actualei clădiri a gării au fost întocmite de arh. Duiliu Marcu, iar execuția a aparținut echipei condusă de ing. Mihai Gheorghiu. De aici a plecat Mihai I la nunta Reginei Elisabeta II a Marii Britanii și tot aici a fost primit glaciar de guvernul Petru Groza. După 1950, gara este folosită de autoritățile comuniste drept gară de protocol pentru „trenul prezidențial” (de fapt vechiul tren regal) al șefilor de stat ai României și pentru primirea oficialităților străine.

image

Actualmente nu este folosită de CFR pentru traficul de călători, decât ocazional, mai ales pe timpul verii, când opresc două perechi de trenuri sezoniere care circulă pe rutele Timișoara-Mangalia și Deva-Mangalia. În 2007, gara a fost temporar închisă datorită lucrărilor în desfășurare la Culoarul IV Pan European (segmentul Arad-Constanța). 

image

Gara a fost gara regala până in anul 1947, dupa care a devenit gara prezidentială. In perioada in care era gara prezidentiala era folosita de Gheorghe Gheorghiu Dej pentru deplasarile sale, dar si pentru primirea delegatiilor straine prezidentiale. Gara avea un sistem de aer conditionat (poate de provenienta americana) si super performant pentru anii 50-60. La primirea delegatiilor oficiale se acoperea peronul cu un imens covor persan. Seful garii era cel care facea mersul trenului atat pentru trenul special cat si pentru locomotiva ante-mergator, care de obicei mergea cu 30 minute inaintea trenului special din motive de securitate.

Gara Băneasa este situată în apropierea Vilei Minovici, a Fântânii Miorița și a Podului Miorița.  Începând din anul 2012, în semn de reînnodare a bunei tradiții dinainte de 1947, Gara Regală Băneasa, gară cu semnificație istorică, este folosită periodic de Familia Regală a României ca punct de plecare și de sosire pentru călătoriile-simbol efectuate de ASR Principesa Margareta cu Trenul Regal. De aici Regele Mihai I pleacă pe ultimul drum cu trenul regal către Curtea de Arges, necropola Regilor României