Pe urmele lui Mimar Sinan  Top 10 monumente din Istanbul proiectate de arhitectul lui S├╝leyman Magnificul jpeg

Pe urmele lui Mimar Sinan. Top 10 monumente din Istanbul proiectate de arhitectul lui S├╝leyman Magnificul

­čôü Imperiul Otoman
Autor: Olimpia Cop─âcenaru

Cele mai multe ╚Öi mai impresionante exemple de arhitectur─â otoman─â dateaz─â din perioada lui S├╝leyman Magnificul, cel care a condus destinele Imperiului timp de 46 de ani, ├«ntre 1520ÔÇô1566, duc├ónd la o ├«nflorire a artelor, literaturii ╚Öi dreptului. Str─âlucitul arhitect Mimar Sinan (1489/1490-1588), a proiectat, utiliz├ónd tehnici extrem de complicate pentru acele timpuri, moschei, palate, poduri, cl─âdiri publice, considerate ├«n prezent ca fiind printre cele mai frumoase construc╚Ťii realizate ├«n stil islamic din ├«ntreaga lume.

Süleymaniye Camii (Moscheea lui Süleyman Magnificul) și complexul aferent

1 suleymaniye2 jpg jpeg

Crea╚Ťia cea mai impresionant─â a lui Mimar Sinan este, f─âr─â ├«ndoial─â, S├╝leymaniye Camii, cea mai mare moschee a Istanbulului, precum ╚Öi locul de veci al arhitectului care a proiectat-o. Construit ├«ntre anii 1550-1557, complexul este situat pe una dintre cele ╚Öapte coline ale Istanbulului, fiind recunoscut de ├«nsu╚Ťi Mimar Sinan ca opera sa de art─â. De╚Öi este mai pu╚Ťin ornamentat─â fa╚Ť─â de celelalte moschei ale ora╚Öului, S├╝leymaniye reflect─â mult mai bine delicate╚Ťea detaliilor arhitecturale utilizate. Interiorul impresioneaz─â prin ceramica de Iznik din mihrab, ni╚Öa de rug─âciune ├«ndreptat─â spre Mecca, ╚Öi prin domul imens sus╚Ťinut de arcade rectangulare ╚Öi de patru coloane de marmur─â alb─â.

O curiozitate este reprezentat─â de modul ├«n care moscheea a rezistat numeroaselor cutremure ce au afectat Istanbulul de-a lungul secolelor. Arhitectul, con╚Ötient fiind de condi╚Ťiile topografice impuse de a╚Öezarea geografic─â a ora╚Öului, a utilizat st├ólpi realiza╚Ťi din lemn de ienup─âr pentru a asigura elasticitatea cl─âdirii ├«n cazul unor unde seismice ╚Öi a diminua eventualele daune materiale. 

Simbolistica joacă și ea un rol important în arhitectura clădirii. Moscheea este înconjurată de patru minarete, simbolizând primii patru califi, cele patru secte islamice sau faptul că Süleyman a fost cel de-al patrulea sultan care a domnit în Istanbul.

Mormintele Sultanului Süleyman și al Sultanei Hürrem, situate în imediata apropiere a clădirii, sunt considerate cele mai elegante morminte ale unor sultani otomani.

Rüstem Pașa Camii

rustem pasha mosque photo jpg jpeg

Aceast─â moschee cu dimensiuni reduse, frecventat─â ├«n special de localnici, situat─â ├«n districtul Emin├Ân├╝, pe o strad─â lateral─â, la nord de Bazarul Egiptean (Bazarul de Mirodenii), a fost ridicat─â ├«ntre 1561-1563, ├«n onoarea lui R├╝stem Pa╚Öa, Marele Vizir ╚Öi ginerele sultanului S├╝leyman. Moscheea are un singur minaret, iar interiorul este decorat cu pl─âci albastre de ceramic─â de Iznik ╚Öi coloane de marmur─â alb─â ├«n zona minbarului. Se observ─â, de asemenea, u╚Öile k├╝ndek├óri din lemn sculptat ╚Öi ├«ncrustate cu pietre pre╚Ťioase sau ornamentele aurite complicate de pe tavan.

╚śehzade Camii

c7 16 jpg jpeg

Construit─â ├«ntre 1543-1548 ╚Öi considerat─â de Mimar Sinan ca una dintre cele mai reu╚Öite opere ale sale, ├«n cadrul c─âreia a exersat diferite tehnici, aceast─â moschee constituie o surs─â de inspira╚Ťie pentru viitoarele monumente realizate de artist ca arhitect-╚Öef al ├Änaltei Por╚Ťi.

├Än cadrul complexului ╚śehzade exist─â, pe l├ónd─â moschee, o medres─â, institu╚Ťie de ├«nv─â╚Ť─âm├ónt superior unde se preda teologia islamic─â, o buc─ât─ârie public─â, un spital, precum ╚Öi mormintele mai multor personaje publice importante ale Imperiului Otoman, cum sunt Prin╚Ťul Mehmet, ├«n amintirea c─âruia a fost ridicat─â moscheea, sau R├╝stem Pa╚Öa. 

Mimar Sinan a utilizat ├«n decorarea morm├óntului Prin╚Ťului Mehmet materiale ╚Öi tehnici pe care nu le va aplica pentru nicio alt─â cl─âdire a sa, cum ar fi culorile vii ╚Öi ornamentele bogate, ce indic─â v├órsta fraged─â la care mo╚Ötenitorul favorit al Sultanului a fost ucis. Unul dintre cele mai impresionante elemente este domul central, cu un diametru de 19 metri ╚Öi o ├«n─âl╚Ťime de 37 de metri.

Complexul și Moscheea Haseki Sultan

img11842 jpg jpeg

Complexul Haseki a fost primul ansamblu realizat de c─âtre Mimar Sinan din postura de arhitect-╚Öef al Imperiului Otoman, pozi╚Ťie ob╚Ťinut─â ├«n urma construirii unui pod peste Prut ├«n timp record ├«n campaniile desf─â╚Öurate de armat─â ├«n ╚Ü─ârile Rom├óne. Ad─âposte╚Öte o moschee, o medres─â, un spital, o buc─ât─ârie public─â, al─âturi de o serie de magazine. Cl─âdirile sunt caracterizate prin prezen╚Ťa detaliilor apar╚Ťin├ónd tehnicii tradi╚Ťionale Seljuk. Personalitatea inovatoare ╚Öi dornic─â de a experimenta a lui Mimar Sinan se oberv─â ├«n arhitectura cl─âdirii spitalului, situat─â ├«n centrul complexului, fiind ├«nconjurat─â de o curte octogonal─â, ├«ncadrat─â de spa╚Ťii ├«nchise pe trei laturi, element unic ├«n arhitectura otoman─â. Ini╚Ťial, Moscheea Haseki includea un singur dom, fiind ulterior transformat─â ╚Öi extins─â ├«ntr-o moschee cu dou─â domuri.

Haseki H├╝rrem Sultan Hammam─▒

5 hurrem sultan hamam jpg jpeg

Cl─âdirea Hammamului Sultanei H├╝rrem, situat─â ├«n Pia╚Ťa Sultanahmet, ├«n imediata apropiere a unor obiective turistice majore, precum Moscheea Albastr─â, Catedrala Sf├ónta Sofia sau Basilica Cistern─â, a fost construit─â ├«n perioada 1556-1557 ╚Öi renovat─â ├«n perioada 2008-2011, fiind ├«n prezent concesionat─â grupului Haseki Tourism. Baia Public─â a fost proiectat─â ├«n stilul clasic al b─âilor otomane, cu dou─â sec╚Ťiuni simetrice destinate femeilor ╚Öi b─ârba╚Ťilor. Prezint─â un dom de 75 de metri ├«n─âl╚Ťime, iar fiecare sec╚Ťiune este, la r├óndul ei, ├«mp─âr╚Ťit─â ├«n alte trei:vestiarul (soyunmal─▒k), sala intermediar─â rece (so─čukluk, frigidarium) ╚Öi sala cald─â (s─▒cakl─▒k, caldarium).

Mormântul Sultanului Selim al II-lea

6 mormant sultan selim jpg jpeg

Morm├óntul Sultanului Selim al II-lea, a c─ârui construc╚Ťie a fost finalizat─â ├«n 1577, la trei ani de la moartea sultanului, este o alt─â cl─âdire monumental─â oper─â a lui Mimar Sinan, fiind situat ├«n curtea Catedralei Sf├ónta Sofia (Ayasofya). De╚Öi majoritatea conduc─âtorilor otomani au preferat s─â fie ├«nmorm├ónta╚Ťi ├«n cur╚Ťile moscheilor construite ├«n cinstea lor, Sultanul Selim al II-lea, succesorul lui S├╝leyman Magnificul, a ales Sf├ónta Sofia, pentru a c─ârei renovare a donat sume importante, ╚Öi nu monumentala moschee construit─â tot de c─âtre Sinan ├«n Edirne, ce ├«i poart─â numele:Selimiye Camii.

Palatul Topkap─▒

7 topkapi detaliu jpg jpeg

Palatul Topkap─▒ a fost utilizat de c─âtre sultanii otomani ca re╚Öedin╚Ť─â principal─â ╚Öi simbol al puterii timp de aproximativ 400 de ani, ├«ntre 1465 ╚Öi 1856. Aportul lui Mimar Sinan la arhitectura complexului const─â ├«n Camera Sultanului Murat al III-lea din cadrul Haremului. Camera, decorat─â cu pl─âci de ceramic─â de Iznik, impresioneaz─â prin cupola doar pu╚Ťin mai mic─â dec├ót cea din Sala Tronului, prin ╚Öemineul amplu, dar ╚Öi prin motivele florale folosite. De asemenea, Sinan a reg├óndit amplasarea ╚Öi func╚Ťiile ├«nc─âperilor palatului conform nevoilor locuitorilor acestuia ╚Öi a extins sec╚Ťiunea destinat─â buc─ât─âriilor regale.

Moscheea Sultanei Mihrimah

mihrimah sultan camii edirnekapi jpg jpeg

Moscheea Sultanei Mihrimah, fiica Sultanului S├╝leyman ╚Öi a Sultanei H├╝rrem, este situat─â ├«n zona Edirnekap─▒, ├«n apropierea zidurilor ora╚Öului. Domul s─âu impresionant o face vizibil─â de la o distan╚Ť─â considerabil─â. Moscheea a fost construit─â ├«n perioada 1562ÔÇô1565, iar elementele care o individualizeaz─â sunt ferestrele ample, care permit iluminarea puternic─â a interiorului. Minbarul de marmur─â ╚Öi detaliile ├«ncrustate cu perle ╚Öi filde╚Ö o ├«ncadreaz─â ├«ntre operele de art─â ale lui Mimar Sinan. Complexul mai include ╚Öi Morm├óntul lui Ahmet Pa╚Öa, ginerele Sultanei Mihrimah, proiectat, de asemenea, de c─âtre Sinan, al─âturi de cl─âdirea Hammam-ului Mihrimah Sultan, care ├«ns─â mai p─âstreaz─â prea pu╚Ťine elemente originale, din cauza renov─ârilor frecvente.

Moscheea Sokollu Mehmet Pașa

148147594 34e2404728 jpg jpeg

Moscheea, ce a primit ini╚Ťial numele prin╚Ťesei Esmahan Sultan, este situat─â ├«n apropierea Universit─â╚Ťii Marmara, la sud de Pia╚Ťa Sultanahmet, ├«n spatele Moscheei Albastre, Sinan realiz├ónd aici o curte pe dou─â nivele, adaptat─â pantei accentuate. Monumentul a fost comandat de Marele Vizir Sokollu Mehmet Pa╚Öa, ginerele Sultanului Selim al II-lea, considerat cel mai bun vizir al Imperiului Otoman, care a de╚Ťinut func╚Ťia timp de 14 ani. Cl─âdirea a fost ridicat─â ├«n intervalul 1572-1573, pe locul fostei biserici bizantine Sf├ónta Anastasia. Complexul religios mai cuprindea o medres─â ╚Öi un loca╚Ö al cultului dervi╚Öilor, ulterior interzis. Interiorul se remarc─â prin celebrele pl─âci de faian╚Ť─â de Iznik ├«n nuan╚Ťe de ro╚Öu, albastru, verde sau cu motive florale, completate de caligrafia otoman─â. Moscheea este faimoas─â ├«n r├óndul turcilor pentru prezen╚Ťa fragmentelor din Kaaba de la Mecca prinse ├«n structurile mihrabului ╚Öi minbarului, dar este adesea ocolit─â de turi╚Öti, care aleg mult mai celebra Moschee Albastr─â din apropiere.

Mormântul lui Hüsrev Pașa și Moscheea Bali Pașa

bali paaya camii jpg jpeg

Morm├óntul lui H├╝srev Pa╚Öa, construit ├«n perioada 1545-1546, este considerat cel mai elegant monument funerar al unui vizir otoman, fiind remarcat prin fine╚Ťea detaliilor arhitecturale create de Mimar Sinan. Decora╚Ťiunile de tip muqarnas ╚Öi palmette ce orneaz─â bol╚Ťile dau monumentului o fine╚Ťe aparte, reflect├ónd din nou spiritul inovativ al arhitectului.

Moscheea Bali Pa╚Öa este consemnat─â ca fiind construit─â ├«n anul 1504, anterior epocii lui Sinan, dar ideea general acceptat─â este aceea c─â monumentul a fost renovat ╚Öi i-au fost aduse modific─âri de c─âtre marele arhitect. Din p─âcate, cl─âdirea a fost supus─â numeroaselor cutremure ╚Öi incendii, iar ├«n prezent mai pot fi observate doar foarte pu╚Ťine dintre detaliile arhitecturale originale.

istanbul harta png png

Epoca de Aur a Culturii Otomane este, f─âr─â ├«ndoial─â, str├óns legat─â de numele lui Mimar Sinan. Drept omagiu, Universitatea de Arhitectur─â din Istanbul poart─â numele marelui artist ce a administrat lucr─ârile publice ale Imperiului Otoman sub domnia a trei sultani (S├╝leyman I, Selim al II-lea, Murad al III-lea), fiind comparat adesea cu Michelangelo sau Brunelleschi. Mimar Sinan a revolu╚Ťionat arhitectura otoman─â, impun├ónd un stil propriu, caracterizat prin simplitate ╚Öi elegan╚Ť─â, dob├óndind recunoa╚Ötere interna╚Ťional─â. ├Än prezent, multe dintre monumentele proiectate de marele artist sunt incluse ├«n Patrimoniul Mondial UNESCO.