
Cetatea Mikó, o bijuterie istorică și culturală din Transilvania
Cetatea Mikó, parte din programul „România Atractivă”, reprezentativă pentru arhitectura Renașterii târzii din Transilvania, a fost construită de Ferenc Mikó Hídvégi (1585–1635), o personalitate marcantă a scenei politice transilvănene la începutul secolului al XVII-lea.
Fiind proiectată inițial pentru a servi ca reședință nobiliară, cetatea era cunoscută în documentele epocii sub denumirea de Mikó-újvár, adică „Noua cetate a lui Mikó”, iar prima mențiune documentară datează din anul 1631.
Realizată în stilul vechi italian, construcția a suferit modificări arhitecturale semnificative în prima jumătate a secolului al XVIII-lea. Între anii 1714 și 1716, la ordinul generalului imperial Stephan Steinville, au fost realizate lucrări de reconstrucție și fortificare, iar cetatea a fost înconjurată de un val gros de pământ cu formă dreptunghiulară. În fiecare dintre cele patru colțuri au fost ridicate bastioane. Astăzi, pe latura sudică se mai pot observa încă fragmente din aceste structuri. Planul cetății, întocmit în anul 1735 de către inginerul militar Johann Conrad von Weiss, reprezintă în prezent o sursă esențială pentru înțelegerea istoriei monumentului.

Mai mult, Muzeul Secuiesc al Ciucului, găzduit de Cetatea Mikó începând din 1970, le prezintă vizitatorilor colecțiile sale valoroase de istorie, arte plastice, carte veche, etnografie și științele naturii. În sălile dedicate „Valorilor restaurate ale tezaurului sacral”, vizitatorii pot admira manuscrise rare sau chiar unice, cărți vechi, dar și sculpturi, icoane sau veșminte. Expoziția „Tipografia și atelierul de legătorie de la Șumuleu Ciuc” impresionează prin tipăriturile și splendidele legături de carte și tot aici este expusă presa manuală Kájoni, restaurată în secolul al XVIII-lea. În plus, în cadrul expoziției „La răscruce de drumuri”, veți descoperi momente fascinante din istoria așezării și veți pătrunde, astfel, în atmosfera vechilor târguri din Miercurea-Ciuc.
31 de obiective turistice din 14 județe, pe Ruta cetăților
Ruta cetăților din programul de turism cultural „România Atractivă” cuprinde 31 de obiective, cele mai multe dintre ele fiind în județele Hunedoara, Brașov, Alba, Cluj și Bihor.
Cele 31 de obiective sunt:
În județul Hunedoara:
- Cetatea Sarmizegetusa Regia - Terasa X
- Cetatea Costești – Cetățuie
- Cetatea Costești – Blidaru
- Cetatea Dacică de la Bănița
- Cetatea Sarmizegetusa Regia – Drumul Pavat
În județul Brașov:
- Cetatea Jimborului
- Cetatea Feldioara
- Cetatea Brașovului - Centrul Istoric
- Bastionul Postăvarilor (Brașov)
În județul Alba:
- Cetatea Dacică de la Căpâlna
- Cetatea Nobiliară Colțești
- Turnul Croitorului/Studentului (Sebeș)
În județul Cluj:
- Cetatea Medievală Timpurie de la Moldovenești
- Cetatea Bologa
- Cetățuia Cluj-Napoca
În județul Bihor:
- Zidurile Cetății Oradea - Bastionul Crăișorul
- Cetatea Hallstattiană din Dealul Simionului - Bălnaca
- Ruinele Cetății Șinteu „Piatra Șoimului”
În județul Constanța:
- Cetatea Histria
- Cetatea Ulmetum
În județul Covasna:
- Cetatea Bálványos
- Cetatea Ika
În județul Bistrița-Năsăud
- Cetatea Medievală Bistrița
- Cetatea Ciceului
În județul Sălaj:
- Cetatea Almașului
- Cetatea Valcău
În județul Mureș:
- Zidul Cetății Sighișoara - tronsoanele 12, 16 și 22
În județul Mehedinți:
- Cetatea Medievală a Severinului
În județul Harghita:
- Cetatea Mikó
În județul Bacău:
- Cetatea Dacică de la Moinești – „Dealul Cetățuia”
În județul Caraș-Severin
- Cetatea medievală de la Mehadia, punct „Dealul Grad”
Turiștii dornici să descopere „România Atractivă” pot accesa website-ul romania-atractiva.ro sau aplicația mobilă de travel, disponibilă gratuit pentru iOS și Android (o poți descărca de aici: https://romaniaatractiva.app.link/download), unde vor găsi, printre multe altele, și informații despre obiectivele de pe Ruta cetăților, precum și despre toate celelalte 11 rute care formează, împreună, programul de turism cultural al României.