Dr. Botár István (© Muzeul Secuiesc al Ciucului)

Sfinți de sub pământ: picturile murale ale Bisericii Ciuntite din Tomești

📁 Muzeele României
Autor: Redacția
🗓️ 7 martie 2025

Câteva fragmente din frescele unei biserici catolice medievale din localitatea Tomești, care nu mai există de secole, sunt exponatele lunii martie la Muzeul Secuiesc al Ciucului, din Miercurea-Ciuc.

Arheologul Botár István relatează, pe site-ul Muzeului Secuiesc al Ciucului, istoria bisericii medievale din Tomești, precum și povestea acestor mici fragmente de pictură murală reconstituite de restauratorul Kiss Lóránd din Târgu Mureș:

Prea puțini au cunoștință despre ea, și totuși, Biserica Ciuntită de la Tomești este una dintre cele mai frumoase și mai interesante destinații de drumeții din regiunea Ciucului. Turnul, clar vizibil atât de pe drumul național, cât și din tren, este singurul element arhitectural rămas din biserica parohială medievală de la Tomești. Vechea biserică, construită în epoca Arpadiană și extinsă în perioada goticului târziu, a fost dărâmată atunci când s-a construit actuala biserică din centrul satului, iar pietrele ei au fost duse în sat. Tot atunci au fost aduse în noua biserică și clopotul medieval, statuia Madonei – mult mai veche decât cea de la Șumuleu-Ciuc, clopotul turnat în 1495, precum și sacristia din piatră sculptată în stil gotic târziu, care este sora sacristiei vecine de la Cârța. Cele două biserici au fost, cel mai probabil, construite de același atelier de construcții, întrucât profilul nervurii bolții descoperite în timpul săpăturii de la Biserica Ciuntită este identic, la milimetru, cu nervurile bolții gotice, existente și azi, ale bisericii de la Cârța.

În timpul săpăturilor arheologice de la Tomești, efectuate în vara anilor 2002–2003, au fost descoperite nu numai pereții cu contraforturi și masa altarului sanctuarului poligonal gotic, ci și sanctuarul semicircular anterior, care a fost primul vestigiu bisericesc bine documentat din perioada Arpadiană a Ciucului.

Pereții interiori ai acestei biserici au fost pictați în prima jumătate a secolului al XV-lea cu picturi murale mari și elaborate. Frescele cu mai multe figuri, inclusiv sfinți, regi și inscripții, au fost desigur distruse odată cu demolarea bisericii. În timpul minuțioasei săpături arheologice, din fragmentele de frescă recuperate din moloz, de mărimea unui unghi, restauratorul de pictură murală Kiss Lóránd din Târgu Mureș a reconstituit detalii interpretabile. Pe baza acestora, putem fi siguri că picturile murale au fost realizate de același pictor sau atelier care le-a realizat pe cele ale bisericilor din Feliceni și Dârjiu.

Fragmentele de frescă expuse aici provin din pereții unei biserici abandonate de secole, mărturisind schimbarea vremurilor, legăturile dintre arta ecleziastică medievală și magia evocatoare a arheologiei.

Despre săpătura arheologică din 2002 puteți citi aici, despre cea din 2003 aici, iar despre perioada medievală a satului Tomești (și a întregului Ciuc) în monografia „Ciucul ascuns în sânul munților”.

Fragmentele de frescă pot fi admirate la casa de bilete a muzeului de marți până duminică, zilnic între orele 9:00 și 17:00.