Vernisajul expoziției „Carte românească tipărită în timpul păstoriei Sfântului Ierarh Martir Neofit Cretanul” (foto: Biblioteca Centrală Universitară Carol I)

Vernisajul expoziției „Carte românească tipărită în timpul păstoriei Sfântului Ierarh Martir Neofit Cretanul”

Marți, 30 mai, la Biblioteca Centrala Universitară „Carol I” din București, a avut loc vernisajul expoziției de carte veche românească „Cartea Românească tipărită în timpul păstoriei Sf. Ierarh Martir Neofit Cretanul, mitropolitul Țării Românești”.

Exponatele fac parte atât din colecțiile Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, dar și din colecțiile Bibliotecii Sfântului Sinod. Cea mai veche tipăritură expusă este Liturghia din 1741, anunță Biblioteca Centrală Universitară Carol I.

Implicat în sfera socio-culturală (principalul susținător al desființării iobăgiei în Țara Românească, cel care i-a dezrobit pe țăranii de pe moșiile Mitropoliei), precum și educațională (a deschis o școală publică subvenționată de Biserică, a înființat Biblioteca Mitropoliei și a tipărit cărți în limba română), mitropolitul Neofit Cretanul nu era doar un pasionat bibliofil, ci și scriitor, semnând, pe lângă prefețe, răspunsurile teologice la întrebările lui Constantin Mavrocordat și două lucrări în greacă și română, cu impresii adunate în urma călătoriilor întreprinse în eparhie.

Pentru toate aceste contribuții. dar și în urma sfârșitului său tragic, prematur, a fost recent canonizat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.