Troacă preistorică de lemn (cca. 1050-850 î.Hr.). Foto: Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni

Tehnologie preistorică: Cum se exploata sarea pe teritoriul României în urmă cu 3000 de ani

📁 Preistorie
Autor: Dr. Vasile Opriș, Șef Secția Istorie, Muzeul Municipiului București
🗓️ 8 aprilie 2023

Cercetările arheologice din perioada 2007-2018 de la Băile Figa (Beclean, jud. Bistrița-Năsăud) au schimbat radical ceea ce se știa despre tehnologiile pre- și proto-istorice de exploatare a sării din zona Europei de est și sud-est. Aici au fost descoperite amenajări, construcții, instalații și obiecte, majoritatea realizate din lemn care s-a păstrat nealterat timp de peste trei milenii.

Unul dintre dispozitivele emblematice este o troacă preistorică scobită într-un trunchi de copac (cca. 1050-850 î.Hr.), cu ambele capete închise, având lungimea de 270 cm și o grosime a pereților de 8-10 cm. În bază, pe linia mediană și la distanțe egale, au fost realizate 16 orificii de formă pătrată în care erau introduse cepuri de lemn perforate longitudinal. La rândul lor, în cepuri erau introduse fragmente de sfoară din două fire de cânepă împletite sau ace de lemn înfășurate în fibre vegetale.

Troaca a fost descoperită dispusă în lanț cu alte troace și jgheaburi, formând un ansamblu care cel mai probabil era utilizat pentru dirijarea apei cu scopul de a perfora masivul de sare. Acest lucru se realiza cu ajutorul jeturilor de apă care se prelingeau punctiform prin orificiile cepurilor din baza troacei, formând astfel orificii dispuse în linie în roca de sare.

Foto: Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni
Foto: Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni

Cu ajutorul icurilor introduse în aceste orificii care erau lovite cu barosuri de lemn (descoperite și ele în număr însemnat) se produceau crăpături și se desprindeau cu ușurință bulgării de sare. Există însă și alte ipoteze referitoare la funcționalitatea acestor troace, precum utilizarea lor pentru evaporarea apei sărate și la creșterea salinității slatinei sau puteau fi folosite la filtrarea pământului și nămolului sărat.

O parte dintre aceste procedee tehnice au fost testate cu succes prin intermediul arheologiei experimentale, iar altele au fost atestate etnografic.

Troaca preistorică de lemn de la Băile Figa va putea fi admirată în expoziția tematică „Civilizația sării. Tehnologii, instalații și unelte milenare conservate în lemn”, organizată de Muzeul Municipiului București în parteneriat cu Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, deschisă începând cu luna aprilie 2023 la Palatul Suțu.