image

Reputatul om de cultură Adrian-Silvan Ionescu este invitat la Art Safari, la seria de lecturi deschise, pe 4 octombrie. Acces liber

📁 Promo și advertorial
Autor: Advertorial
🗓️ 2 octombrie 2024

București, 1 octombrie 2024. Cea de-a doua sesiune „Intersecții culturale: lecturi deschise” de la Art Safari se va desfășura în 4 octombrie, în intervalul orar 17:00-18:00, și îl va avea ca invitat pe Dr. Adrian-Silvan Ionescu, istoric și critic de artă, specializat în istoria artei românești din secolul al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, profesor și cercetător și o importantă personalitate culturală. Accesul publicului la eveniment este liber.

Proiectul „Intersecții culturale: lecturi deschise” aduce împreună comunități esențiale ale mediului cultural românesc, sub forma unei serii de 9 lecturi deschise, în cadrul cărora profesori, cercetători și jurnaliști culturali prezintă articole originale pe teme relevante, precum istoria artei, teoria artei și cercetarea artistică, în perioada septembrie-noiembrie. Sesiunile au loc la sediul Art Safari, Palatul Dacia-România, strada Lipscani, nr. 18-20.

Proiectul încurajează și implicarea editorială a studenților prin parteneriatul realizat cu o publicație din domeniul artelor vizuale, Revista PropagArta, care va oferi oportunitatea unui număr de cinci studenți de a cerceta și publica un material pornind de la un subiect pe tema artelor vizuale, stabilit de comun acord.

 Adrian-Silvan Ionescu
Adrian-Silvan Ionescu

Adrian-Silvan Ionescu este directorul Institutului de Istoria Artei „G. Oprescu” al Academiei Române și autorul mai multor lucrări esențiale pentru înțelegerea artei și culturii din epoca modernă românească. De-a lungul carierei sale, a contribuit la numeroase expoziții și proiecte de cercetare, fiind recunoscut ca unul dintre cei mai importanți cercetători ai artei academice și romantice.

Hoppe selfportrait JPG

Invitatul va susține o conferință pe tema „Un fotograf germano-britanic, ambasador cultural al României la Londra, în 1924”, dedicată operei și contribuției lui Emil Otto Hoppé (1878-1972), un mare portretist și fotograf de călătorie. Hoppé, cunoscut pentru portretele regale și peisajele sale, a realizat în 1923 un impresionant portret al României, surprinzând peisaje rurale, portrete de localnici și figuri regale, inclusiv memorabilele portrete ale regelui Ferdinand și reginei Maria. Cartea sa, In Gipsy Camp and Royal Palace, publicată în 1924 la Londra, reprezintă o importantă mărturie despre România Mare de la începutul secolului XX, fiind o lucrare rar cunoscută în țară, dar cu o valoare inestimabilă.

image

La împlinirea unui secol de la publicarea cărții, conferința va oferi publicului românesc ocazia de a descoperi observațiile unui străin care a surprins frumusețea și farmecul României, într-o perioadă de profundă transformare. Înregistrarea la eveniment se poate face aici.

Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția AFCN. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Despre Art Safari: Organizatorul anual al Pavilionului de Artă București – cel mai mare conglomerat de expoziții de artă din România – ajuns la a 15-a ediție, realizează, în parteneriat cu muzeele de artă din România și internaționale și colecționarii privați, ample expoziții retrospective care își propun recuperarea valorilor de patrimoniu. Având o puternică latură educaţională, misiunea sa este de a apropia arta de public și de a educa noile generații prin organizarea de ateliere de artă pentru copii, tururi ghidate și expoziții de artă contemporană în spații neconvenționale, cum ar fi Aeroportul Henri Coandă sau metroul bucureștean. Art Safari este proiect cultural național strategic și este realizat în parteneriat cu Muzeul Municipiului București. În cele 14 ediții de până acum a înregistrat aprox. 570.000 de vizitatori. Mai multe detalii: artsafari.ro.