Piatra de temelie a Teatrului de Stat din Oradea, găsită în timpul lucrărilor de renovare
Muncitorii care lucrează la renovarea holului Teatrului de Stat din Oradea au descoperit, sub scările care duc spre sala de spectacol, piatra de temelie a clădirii, alături de un obiect cilindric de metal în care se află, cel mai probabil, documente de la începutul sau finalizarea construcţiei.
Unul dintre viceprimarii din Oradea, Rozalia Biro, a prezentat, luni, într-o conferinţă de presă susţinută în clădirea Teatrului de Stat, descoperirea făcută de muncitorii firmei Constructorul Sălard, societatea care renovează instituţia.
Sub scările care duc din holul de intrare spre sala de spectacol, muncitorii au găsit, sâmbătă după-amiază, piatra de temelie şi o cutie de formă cilindrică, închisă ermetic.
"Probabil, obiectul conţine documente prin care se precizează gândurile fondatorului, ale arhitectului, constructorului, cum se obişnuia în acele vremuri", a declarat Biro.
Cutia nu a fost încă deschisă, însă viceprimarul a predat-o directorului Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac, fiind vorba despre un obiect vechi.
Chiriac a declarat că probabil marţi se va face public conţinutul cutiei.
Biro şi-a exprimat dorinţa ca, în cazul în care cutia va conţine documente, acestea să fie expuse-după ce vor fi citite-în holul teatrului, întrucât aparţin instituţiei, dar specialiştii muzeului au spus că nu va fi posibil.
"Eventual o copie", a spus Chiriac.
Lucrările de renovare a Teatrului de Stat din Oradea se află în cea de-a treia etapă, în care se renovează holul şi sunt montate instalaţiile electrice, cele sanitare, etapă care costă mai bine de 5.200.000 de lei.
"Paralel, se desfăşoară achiziţionarea mobilierului, această parte valorând aproximativ 800.000 de lei", a explicat viceprimarul.
Tot procesul de renovare a Teatrului de Stat costă Consiliul Judeţean şi Primăria Oradea aproximativ 10 milioane de lei.
"Estimăm că lucrările vor fi finalizate în luna februarie a anului următor", a spus Biro.
Clădirea Teatrului de Stat din Oradea a fost construită din iulie 1899 până în octombrie 1900, sub asistenţa arhitecţilor orădeni Rimanoczy Kalman, Guttmann Jozsef şi Rendes Vilmos. Proiectul clădirii a fost realizat de renumita firmă de arhitecţi Fellner şi Helmer din Viena.