Expoziția «Aurul și argintul antic al României», deschisă la Muzeul Vasile Pârvan din Bârlad / VIDEO
Expoziția ”Aurul și argintul antic al României” a fost deschisă, duminică 5 martie, la Muzeul ”Vasile Pârvan” din Bârlad.
Muzeul "Vasile Pârvan" găzduiește în perioada 5 martie-23 aprilie 2017 cea mai mare și valoroasă expoziție organizată în România, în ultimele decenii. Este vorba de peste 1000 de piese clasate în tezaur, provenite de la nu mai puțin de 32 de muzee din țară, informează un comunicat al instituției.
Din rândul acestor valori putem enumera tezaurele de la:Pietroasele-județul Buzău (Cloșca cu puii de aur), Grădiștea Muncelului-județul Hunedoara (brățările dacice), Bunești Averești-județul Vaslui (diadema), Ostrovul Mare și Hinova-județul Mehedinți, Cucuteni Băiceni-județul Iași, Agighidol-județul Tulcea, Peretu-județul Teleorman, Sâncrăieni-județul Harghita, Constanța (Tomis), Histria, Hârșova-județul Constanța, Apahida, Cluj Someșeni-județul Cluj, Cugir, Blaj-județul Alba, etc.
Practic, expoziția acoperă, prin intermediul pieselor prezentate, aproximativ 6000 de ani de istorie din acest areal geografic, respectiv din neolitic până în perioada antichității târzii.
La acest regal muzeografic este parte și Muzeul "Vasile Pârvan" cu obiecte de aur și argint, descoperite în urma cercetărilor din așezarea și necropola de sec IV p. Chr. de la Bârlad-Valea Seacă, cel mai mare sit cercetat în Europa, aparținând culturii Sântana de Mureș – Cernjachov.
Vernisajul expoziției a avut loc duminică 5 martie, ora 11.00, la sediul central al Muzeului. Expoziția își va închide porțile pe data de 23 aprilie 2017. Programul de vizitare este de marți — duminică, între orele 8.00 — 16.00.