De văzut la cinema și online, în august
Care sunt filmele biografice sau cu iz istoric de văzut în luna august, la cinema sau în răcoarea de acasă? Iată câteva dintre recomandările redacției:
Maria Tănase – o biografie romanțată
LA CINEMA | DIN 26 AUGUST
Maria Tănase a iubit așa cum a cântat, cu patimă, fără să-și refuze nimic și punând totul la bătaie pentru bărbatul iubit, de la sufletul său mare, până la averea câștigată cu vocea inegalabilă. S-a îndrăgostit prima oară la 15 ani și s-a măritat relativ târziu, la 37 de ani, cu Clery Sachelarie, prietenul și confidentul ei de ani buni. Fost moșier și magistrat, mai mare cu 13 ani decât ea, Clery era sărac lipit când s-a însurat cu Maria, un motiv suficient pentru ca prietenii artistei să-l considere un profitor. A fost soția lui Clery timp de 13 ani, până în ziua morții. Însă marea și adevărata ei dragoste a fost Alfred de Chastelain, cu care a trăit cea mai frumoasă poveste de iubire.
Când l-a cunoscut pe Constantin Brâncuși, Maria Tănase avea 25 de ani, era deja o voce cunoscută în toată țara și înregistrase primul ei disc la Viena. „S-au întâlnit pe linia folclorului muzical, a inteligenței și a mondenității. S-au văzut prima dată la Paris. Era fatal ca să se întâlnească la o expoziție din 1938, pe care o serveau sub diriguirea lui Dimitrie Gusti, să se împrietenească fulgerător, să se iubească, să se despartă cu invective din partea «neichii Costache»”, povestea Petre Pandrea în cartea Brâncuși – Amintiri și exegeze.
Filmul biografic Maria Tănase îi are în distribuție pe Lavinia Șandru, Adrian Păduraru, Marius Florea Vizante, Mihai Malaimare.
O altă cruciadă
LA CINEMA
În comedia SF Cruciada copiilor, Abel (Louis Garrel) și Marianne (Laetitia Casta) descoperă că fiul lor, Joseph, în vârstă de 13 ani, a vândut în secret numeroase obiecte de valoare din casă.
Ei află în curând că nu doar Joseph a făcut asta, ci și mulți alți copii din întreaga lume, pentru a finanţa un misterios proiect verde în Africa. Misiunea lor este să salveze planeta.
Războiul hibrid
ONLINE | PE PLATFORMA HAPPY CINEMA
În Donbass, o regiune din estul Ucrainei, are loc un război hibrid ce implică un conflict armat deschis, însoțit de crime și jafuri pe scară largă, comise de bande separatiste. Războiul este numit pace, propaganda este rostită ca adevăr și ura este declarată a fi iubire. O călătorie prin Donbass se desfășoară ca un lanț de aventuri curioase, în care grotescul și drama sunt la fel de interconectate ca viața și moartea.
Donbass, în regia lui Sergei Loznitsa, nu este povestea unei regiuni, a unei țări sau a unui sistem politic. Este povestea unei lumi pierdute în identități post-adevăr, false. Povestea fiecăruia dintre noi.
Toate încasările strânse din vânzarea biletelor vor fi donate către Crucea Roșie din România, în contul destinat refugiaților de război.
Un politician remarcabil
ONLINE | PE NETFLIX
Documentarul biografic Nu te opri niciodată din visare: Viața și moștenirea lui Shimon Perez îl are în prim-plan pe cel care a fost președinte al Israelului între 15 iulie 2007 și 24 iulie 2014.
În politică, mulți caută puterea. El a căutat pacea. Prestigiul și integritatea lui Shimon Perez au fost piatra de temelie pe care s-a înființat și ridicat Israelul.
Articolul a fost publicat în numărul 247 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de distribuție a presei, în perioada 17 august - 14 septembrie, și în format digital pe platforma paydemic.