DE CITIT | Recomandări de lectură în perioada aprilie   mai 2021 jpeg

DE CITIT | Recomandări de lectură în perioada aprilie - mai 2021

📁 Carte
🗓️ 18 aprilie 2021

Spionajul are nume de femeie: Sonya 

În 1945, familia Ursula și Len Burton trăiau liniștiți în satul Great Rollright, alături de cei trei copii ai lor. Ea, prietenoasă, dar tăcută, se ocupa cu treburile gospodăriei, iar el lucra la fabrica de aluminiu din apropiere. Nimeni nu bănuia că în casa de piatră numită Brazi trăiau, de fapt, doi agenți secreți sovietici, având un transmițător radio, acordat la frecvența comandamentului de informații militare, în grădina din spate. 

Doamna Burton era în realitate colonelul în Armata Roșie Ursula Kuczynski, o comunistă înflăcărată, ofițer sovietic în spionaj militar, distins cu numeroase decorații și spion cu pregătire de elită care desfășurase operațiuni de spionaj în China, Polonia și Elveția înainte de a veni în Marea Britanie, la ordinul Moscovei. O nemțoaică de confesiune iudaică, contestatară aprigă a nazismului care desfășurase misiuni de spionaj împotriva fasciștilor, în cel de-al Doilea Război Mondial, iar acum făcea același lucru împotriva Marii Britanii și a Americii, în noul Război Rece. Ursula Kuczynski Burton și-a dus cu mândrie cele două vieți paralele: a fost mamă, gospodină, romancieră, tehnician radio expert, coordonatoare a unei rețele de spionaj, cărăuș, sabotoare, fabricantă de bombe, agent secret și soldat în Războiul Rece. Numele de cod: Sonya. 

Autor: Ben Macintyre 
Editura: Publisol 
Număr de pagini: 464 
www.publisol.ro 

București și New York, frați de suflet 

Vă întrebați, cu siguranță, ce legătură poate să fi fost între București și New York. Luăm anii 1865-1914, o perioadă între două conflicte – sfârșitul Războiului Civil American și izbucnirea Primului Război Mondial. Așadar, putem spune din start numitorul comun al celor două: dezvoltarea și reconstrucția. Două orașe erau la noi începuturi, și Europa deschisă pentru ele, ca o casă primitoare.  


corint jpeg jpeg

Pentru a le cunoaște bine, autorul pune la bătaie parcă toate simțurile. Privim arhitectura, orașul cum se remodelează. Mirosim noile parfumuri prezente în luxoasele magazine ce apar, dar și florile exotice care împodobesc grădinile atent realizate de urbaniști. Degustăm bucate fine, noi, nemaiîntâlnite. Atingem, la propriu, noua modă, noile haine. Auzim alte ritmuri, alte nuanțe sonore brăzdează aerul. Așadar, o istorie completă a celor două orașe puse în paralel, ca o călătorie cu două mijloace de transport diferite.  

Autoare: Mariana Neț 
Editura: Corint 
Număr de pagini: 400 
www.edituracorint.ro 

Partea uitată a credinței 

Religia, ca orice parte a istoriei, are locuri geografice în care este alterată sau, mai rău, uitată. Așa este și în cazul creștinismului. Sunt zone întinse ale vechii creștinătăți unde existenţa sa este uitată. În China, India și în Orientul Mijlociu au existat unele dintre cele mai autentice zone ale începutului primului mileniu; zone, comunități care au creat unele dintre cele mai puternice legături cu numele lui Iisus Hristos. Tocmai despre aceste locuri despre care nu se știe mai nimic, sau se știe deformat, trebuie să aflăm, oferind astfel o șansă de restaurare istoriei pierdute.  


4204424 big jpeg jpeg

Autor: Philip Jenkins 
Editura: Baroque Books & Arts 
Număr de pagini: 348 
www.baroquebooks.ro 

Amintirile unui război (de) întreg(ire) 

Ioan Dragu a luptat pentru România Mare de la începutul Primului Război Mondial și până s-a tras ultimul glonț. A fost cu arma pe Valea Jiului, apoi pe frontul de pe Siret, ajungând până în Moldova, unde se îmbolnăvește de tifos exantematic, la sfârșitul anului 1917. Apoi, în ianuarie 1918, face parte din rândurile armatei române care va intra în Basarabia, alungând trupele rusești bolșevizate. „Amintiri, tablouri, indiscreţii. Am voit ca, înainte ca ele să fie răcite şi confuze, să cer clipelor de acolo învăţămintele lor”, așa scria mai târziu curajosul luptător român, când punea pe hârtie întreaga experiență a războiului, cu drama și cu boala ei, dar mai ales cu gloria lui 1 Decembrie 1918.  


Campania anilor 1916 1918 jpeg jpeg

Autor: Ioan Dragu 
Editura: Humanitas 
Număr de pagini: 408 
www.libhumanitas.ro 

Acest articol a apărut în numărul 231 al revistei Historia, disponibil la orice punct de distribuție a presei (rețeaua Inmedio, chioșcuri de ziare, benzinării) în perioada 15 aprilie - 15 mai 2021, dar și în format digital, pe platforma paydemic.com 

Cumpără Acum