„Adevěrul“, din culisele încoronării de la Alba Iulia: „Ochii tuturor se umezesc. Glasurile amuţesc, nimeni nu mai poate striga“
„Adevărul“ vă oferă luni, 30 octombrie, în exclusivitate, reproducerea integrală a unui ziar-document: „Adevěrul“ de marţi, 17 octombrie 1922, în care sunt prezentate exclusiv momentele semnificative de la încoronarea regelui Ferdinand I şi a reginei Maria, în cetatea Alba Iulia.
Pe 15 octombrie 1922, la Alba Iulia cerul era acoperit de nori şi ploua abundent. Ploua de o săptămână fără oprire. Totuşi, aceste aspecte n-aveau mare importanţă. Oraşul era în sărbătoare şi asta se putea observa cu uşurinţă chiar de la gară, care fusese împodobită cu crenguţe de brad şi stejar, cu ghirlande de flori albe şi roşii şi cu o inscripţie alcătuită din steguleţe tricolore: „Trăiască România Mare“. Era momentul încoronării regilor României Mari, act care consfinţea unirea de la 1918. Alba Iulia devenise, pentru o zi, noua capitală a ţării. Aici se adunaseră românii din toate colţurile şi de toate speţele – de la oameni de stat la simpli ţărani. Aici erau aţintite toate privirile, aici se regăseau şi interesul, şi speranţa, şi bucuria tuturor românilor. Desigur că şi presa era prezentă la evenimente, transmitea fiecare detaliu şi relata toate dedesubturile ceremoniei de încoronare.
Ziarul „Adevărul“ a dedicat acestui eveniment o ediţie specială, de opt pagini, în data de 17 octombrie 1922, după ce cu o zi în urmă ieşise cu ştirile pe scurt privind momentul istoric.
Trenul regal a ajuns în Alba Iulia la ora 9.30, în dimineaţa zilei de 15 octombrie. Ferdinand şi Maria au fost întâmpinaţi de un alai mare, format din toţi miniştrii, oficiali ai misiunilor diplomatice străine şi oameni politici şi generali români, printre care Alexandru Marghiloman, generalul Coandă şi generalul Averescu – în costumaţie militară, „îi stă mult mai bine ca în civil“, horătau reporterii „Adevărul“. La coborâre, cuplul regal a fost întâmpinat de primarul oraşului cu pâine şi sare, în muzică de fanfară. Ferdinand purta uniforma de gală, de general al Vânătorilor de Munte, iar Maria strălucea într-o rochie aurie. Tot alaiul, în care se aflau şi toţi copiii regilor şi prinţesa Elena a Greciei, era îmbrăcat la patru ace – mai ales doamnele de onoare săreau în ochi, fiecare purtând „o madonică toaletă albastră“.
Citeşte continuarea pe Adevărul.ro