Virginia Ruzici, jucătoarea de tenis care a câștigat două finale la Roland Garros, în același an jpeg

Virginia Ruzici, jucătoarea de tenis care a câștigat două finale la Roland Garros, în același an

La 11 iunie 1978, jucătoarea de tenis Virginia Ruzici devenea prima româncă ce reușea să câștige turneul de la Roland Garros. În acel an, Ruzici a reușit o performanță care cu greu ar putea fi egalată în prezent. Românca a jucat trei finale la cel mai prestigios turneu de tenis desfășurat pe zgură, câștigând două dintre ele.

Virginia Ruzici s-a născut la 31 ianuarie 1955, la Câmpia Turzii. A absolvit IEFS București, actuala Universitate de Educație Fizică și Sport, în promoția 1979. A început să practice tenisul de câmp în orașul natal, transferându-se ulterior la clubul Dinamo, unde a fost antrenată de Aurel Segărceanu.

În 1972, fiind încă junioară, a câștigat titlul național la senioare în proba de dublu, împreună cu Mariana Simionescu. A devenit jucătoare profesionistă de tenis în 1975. Sportivă cerebrală, s-a impus printr-un stil de atac riguros și o puternică lovitură de dreapta, fiind considerată cea mai bună jucătoare de tenis a României în anii 1970-1980, notează „Enciclopedia educației fizice și sportului din România”.

Prima româncă triumfătoare la Roland Garros

În 1978, Virginia Ruzici pășea pe urmele lui Ilie Năstase, primul român care s-a impus la turneul din capitala Franței, cinci ani mai devreme. În același timp, sportiva româncă a reușuit să depășească performanța predecesorului ei. Virginia Ruzici s-a calificat în trei finale la Roland Garros: la simplu feminin, dublu feminin și dublu mixt, reușind să câștige două dintre cele trei finale jucate.  

virginia ruzici 2 jpg jpeg

Ruzici a câștigat finala turneului feminin în fața iugoslavei Mima Jaušovec, campioana din anul precedent. În 1977, jucătoarea de tenis iugoslavă a învins în finală o altă româncă, pe Florența Mihai.

La dublu feminin, Virginia Ruzici a ajuns în finală alături de adversara ei de la simplu, Mima Jaušovec. Ele au reușit să se impună în fața australiencei Lesley Turner și franțuzoaicei Gail Chanfreau, după un meci foarte greu, în trei seturi (5–7, 6–4, 8–6).

La dublu mixt, Virginia Ruzici a jucat alături de francezul Patrice Dominguez. Cei doi au fost nevoiți să abandoneze în finală, în fața cehoslovacilor Pavel Složil și Renáta Tomanová, după un prim set foarte echilibrat, pierdut cu 7-6, din cauza accidentării sportivului francez.

„Era visul meu să câştig acest turneu...”

Peste ani, Ruzici a mărturisit într-un interviu acordat ziarului Adevărul că  victoria obținută la turneul din capitala Franței a reprezentat un vis devenit realitate.

„Era visul meu să câştig acest turneu... Am avut o şansă: Chris Evert nu a participat! Nici ea, nici Navratilova. Ele au participat în 1980, când am pierdut în finală, tot cu Chris Evert. Lumea îşi aminteşte de obicei doar victoria, dar eu am reuşit să şi confirm, cu un nou rezultat destul de bun. Şi îmi spun: «OK, Chris Evert (cea care m-a învins de 22 de ori de-a lungul carierei) nu joacă». Cum vă spuneam: am avut prea mult respect pentru ea şi mă domina psihologic pe teren. Am fost aproape de câteva ori, însă ea a fost mai tare. Pe scurt, acea finală a fost o reuşită extraordinară. Contează să câştigi titlul şi să rămână scris numele tău acolo, pe peretele terenului central de la Roland Garros. Scrie: «Virginia Ruzici, câştigătoare în 1978». Şi, alături de mine, Bjorn Borg. Pentru mine este o mândrie. A doua zi, când m-am trezit, eram într-o stare complet euforică, pe care nu am mai simţit-o niciodată după aceea”, și-a amintit Virginia Ruzici momentul său de glorie, într-un interviu din anul 2014.

Tot în 1978, Virginia Ruzici și Mima Jaušovec au jucat finala turneului de la Wimbledon, la dublu feminin, pierdută în fața australiencelor Kerry Melville Reid și Wendy Turnbull.

În anul următor, Ruzici a ajuns din nou în finala turneului de dublu mixt de la Roland Garros, de data aceasta alături de Ion Ţiriac. Cei doi români au pierdut în fața perechii formate din australianca Wendy Turnbull și sud-africanul Bob Hewitt.

În anul 1980, Ruzici s-a calificat pentru a doua oară în finala turneului de simplu de la Roland Garros, de data aceasta fiind însă învinsă de Chris Evert (foto jos).

Virginia Ruzici Chris Evert jpg jpeg

De-a lungul carierei de jucătoare de tenis profesionistă, care s-a întins peste un deceniu, Virginia Ruzici a jucat 27 de finale în turneele WTA la simplu (12 câștigate) și 35 de finale la dublu (16 câștigate).

Foto: Adevărul