Virginia Ruzici, jucătoarea de tenis care a câștigat două finale la Roland Garros, în același an jpeg

Virginia Ruzici, jucătoarea de tenis care a câștigat două finale la Roland Garros, în același an

La 11 iunie 1978, juc─âtoarea de tenis Virginia Ruzici devenea prima rom├ónc─â ce reu╚Öea s─â c├ó╚Ötige turneul de la Roland Garros. ├Än acel an, Ruzici a reu╚Öit o performan╚Ť─â care cu greu ar putea fi egalat─â ├«n prezent. Rom├ónca a jucat trei finale la cel mai prestigios turneu de tenis desf─â╚Öurat pe zgur─â, c├ó╚Ötig├ónd dou─â dintre ele.

Virginia Ruzici s-a n─âscut la 31 ianuarie 1955, la C├ómpia Turzii. A absolvit IEFS Bucure╚Öti, actuala Universitate de Educa╚Ťie Fizic─â ╚Öi Sport, ├«n promo╚Ťia 1979. A ├«nceput s─â practice tenisul de c├ómp ├«n ora╚Öul natal, transfer├óndu-se ulterior la clubul Dinamo, unde a fost antrenat─â de Aurel Seg─ârceanu.

├Än 1972, fiind ├«nc─â junioar─â, a c├ó╚Ötigat titlul na╚Ťional la senioare ├«n proba de dublu, ├«mpreun─â cu Mariana Simionescu. A devenit juc─âtoare profesionist─â de tenis ├«n 1975. Sportiv─â cerebral─â, s-a impus printr-un stil de atac riguros ╚Öi o puternic─â lovitur─â de dreapta, fiind considerat─â cea mai bun─â juc─âtoare de tenis a Rom├óniei ├«n anii 1970-1980, noteaz─â ÔÇ×Enciclopedia educa╚Ťiei fizice ╚Öi sportului din Rom├óniaÔÇŁ.

Prima româncă triumfătoare la Roland Garros

├Än 1978, Virginia Ruzici p─â╚Öea pe urmele lui Ilie N─âstase, primul rom├ón care s-a impus la turneul din capitala Fran╚Ťei, cinci ani mai devreme. ├Än acela╚Öi timp, sportiva rom├ónc─â a reu╚Öuit s─â dep─â╚Öeasc─â performan╚Ťa predecesorului ei. Virginia Ruzici s-a calificat ├«n trei finale la Roland Garros: la simplu feminin, dublu feminin ╚Öi dublu mixt, reu╚Öind s─â c├ó╚Ötige dou─â dintre cele trei finale jucate.  

virginia ruzici 2 jpg jpeg

Ruzici a c├ó╚Ötigat finala turneului feminin ├«n fa╚Ťa iugoslavei Mima Jau┼íovec, campioana din anul precedent. ├Än 1977, juc─âtoarea de tenis iugoslav─â a ├«nvins ├«n final─â o alt─â rom├ónc─â, pe Floren╚Ťa Mihai.

La dublu feminin, Virginia Ruzici a ajuns ├«n final─â al─âturi de adversara ei de la simplu, Mima Jau┼íovec. Ele au reu╚Öit s─â se impun─â ├«n fa╚Ťa australiencei Lesley Turner ╚Öi fran╚Ťuzoaicei Gail Chanfreau, dup─â un meci foarte greu, ├«n trei seturi (5ÔÇô7, 6ÔÇô4, 8ÔÇô6).

La dublu mixt, Virginia Ruzici a jucat al─âturi de francezul Patrice Dominguez. Cei doi au fost nevoi╚Ťi s─â abandoneze ├«n final─â, ├«n fa╚Ťa cehoslovacilor Pavel Slo┼żil ╚Öi Ren├íta Tomanov├í, dup─â un prim set foarte echilibrat, pierdut cu 7-6, din cauza accident─ârii sportivului francez.

ÔÇ×Era visul meu s─â c├ó┼čtig acest turneu...ÔÇŁ

Peste ani, Ruzici a m─ârturisit ├«ntr-un interviu acordat ziarului Adev─ârul c─â  victoria ob╚Ťinut─â la turneul din capitala Fran╚Ťei a reprezentat un vis devenit realitate.

ÔÇ×Era visul meu s─â c├ó┼čtig acest turneu... Am avut o ┼čans─â: Chris Evert nu a participat! Nici ea, nici Navratilova. Ele au participat ├«n 1980, c├ónd am pierdut ├«n final─â, tot cu Chris Evert. Lumea ├«┼či aminte┼čte de obicei doar victoria, dar eu am reu┼čit s─â ┼či confirm, cu un nou rezultat destul de bun. ┼×i ├«mi spun: ┬źOK, Chris Evert (cea care m-a ├«nvins de 22 de ori de-a lungul carierei) nu joac─â┬╗. Cum v─â spuneam: am avut prea mult respect pentru ea ┼či m─â domina psihologic pe teren. Am fost aproape de c├óteva ori, ├«ns─â ea a fost mai tare. Pe scurt, acea final─â a fost o reu┼čit─â extraordinar─â. Conteaz─â s─â c├ó┼čtigi titlul ┼či s─â r─âm├ón─â scris numele t─âu acolo, pe peretele terenului central de la Roland Garros. Scrie: ┬źVirginia Ruzici, c├ó┼čtig─âtoare ├«n 1978┬╗. ┼×i, al─âturi de mine, Bjorn Borg. Pentru mine este o m├óndrie. A doua zi, c├ónd m-am trezit, eram ├«ntr-o stare complet euforic─â, pe care nu am mai sim┼úit-o niciodat─â dup─â aceeaÔÇŁ, ╚Öi-a amintit Virginia Ruzici momentul s─âu de glorie, ├«ntr-un interviu din anul 2014.

Tot ├«n 1978, Virginia Ruzici ╚Öi Mima Jau┼íovec au jucat finala turneului de la Wimbledon, la dublu feminin, pierdut─â ├«n fa╚Ťa australiencelor Kerry Melville Reid ╚Öi Wendy Turnbull.

├Än anul urm─âtor, Ruzici a ajuns din nou ├«n finala turneului de dublu mixt de la Roland Garros, de data aceasta al─âturi de Ion ┼óiriac. Cei doi rom├óni au pierdut ├«n fa╚Ťa perechii formate din australianca Wendy Turnbull ╚Öi sud-africanul Bob Hewitt.

În anul 1980, Ruzici s-a calificat pentru a doua oară în finala turneului de simplu de la Roland Garros, de data aceasta fiind însă învinsă de Chris Evert (foto jos).

Virginia Ruzici Chris Evert jpg jpeg

De-a lungul carierei de jucătoare de tenis profesionistă, care s-a întins peste un deceniu, Virginia Ruzici a jucat 27 de finale în turneele WTA la simplu (12 câștigate) și 35 de finale la dublu (16 câștigate).

Foto: Adev─ârul