Un geniu uitat  Sz├íntay Lajos, arhitectul care a schimbat fa╚Ťa Aradului jpeg

Un geniu uitat. Sz├íntay Lajos, arhitectul care a schimbat fa╚Ťa Aradului

­čôü Biografii
Autor: Felicia Aneta Oarcea

Există oameni asupra cărora destinul și-a pus pecetea, caractere puternice, neegoiste, mânate de idealuri înalte, spirite vizionare, capabile, prin puterea exemplului, să revoluţioneze viaţa comunităţilor. Ei sunt purtaţi de Providenţa Divină pe cărări nebănuite pentru a lăsa umanităţii un tezaur de nepreţuit. Stăpâniri vremelnice adeseori i-au umbrit, dar rodul muncii lor a rămas neșters. Astăzi, edificii ce împânzesc orașul Arad, plăsmuite de genialul arhitect Szántay Lajos (1872-1961), te ademenesc prin impozanta arhitectură să cercetezi nu numai istoria existenţei lor, ci și a celui care le-a dat splendoare.

Uitat p├ón─â nu demult, arhitectul ar─âdean a revenit ├«n aten┼úia noastr─â dup─â ce, ├«n anul 2005, au ie╚Öit la iveal─â documente ╚Öi fotografii ce au apar┼úinut familiei sale ╚Öi care au fost achizi┼úionate de Complexul Muzeal Arad. Povestea sa de via┼ú─â a ├«nceput ├«n 20 februarie 1872, la Arad, c├ónd a v─âzut lumina zilei ├«n casa dulgherului Sz├íntay Lajos ┼či a so┼úiei sale, Terezia, n─âscut─â Sz├ęles.

R─âmas orfan de tat─â, a urmat cursurile ╚Öcolare ├«n ora╚Öul natal, des─âv├ór╚Öindu-╚Öi preg─âtirea profesional─â la Facultatea de Arhitectur─â a Politehnicii din Z├╝rich, ├«ntre anii 1890-1895 (?). Ca mai to┼úi tinerii studen┼úi ar─âdeni ai acelor vremuri, a efectuat stagiul militar la Arad. Plin de visuri ╚Öi cu bagajul de cuno╚Ötin┼úe dob├óndit, t├ón─ârul arhitect a derulat importante proiecte, ├«ntre anii 1897-1901, pe l├óng─â celebrii constructori, antreprenori ╚Öi arhitec┼úi budapestani ╚Öi ar─âdeni, precum G├ęza Majorossy, Anton Hofhauser, Ybl Mikl├│s ╚Öi Jiraszek Ferencz.

Om cu o vast─â cultur─â, cu gusturi rafinate, bun cunosc─âtor al muzicii simfonice, a cucerit societatea de odinioar─â nu numai prin profesionalism, ci ╚Öi prin modestie, calm ╚Öi elegan┼ú─â. Gra┼úie personalit─â┼úii sale, la scurt timp a fost desemnat membru al Societ─â┼úii Maghiare de Art─â Decorativ─â din Budapesta (1902), membru al Societ─â┼úii ÔÇ×K├ÂlcseyÔÇŁ, membru ╚Öi, mai t├órziu, vicepre╚Öedinte al Societ─â┼úii Filarmonice.


Palatul Bohu╚Ö, cl─âdirea din inima ora╚Öului Arad, este opera arhitectului Sz├íntay Lajos (Ludovic) ╚Öi a fost dat ├«n folosin╚Ť─â ├«n anul 1913 (foto: Complexul Muzeal Arad)

Palatul Bohus jpg jpeg


Parcursul s─âu a fost umbrit de vestea trist─â a decesului mamei sale, survenit ├«n anul 1902. A fost momentul de cotitur─â, ├«n care a hot─âr├ót s─â se dedice urbei natale, unde, pe strada Aulich Lajos/Ioan Russu ╚śirianu, a deschis propriul birou de arhitectur─â. Implicat ├«n transform─ârile edilitare ╚Öi cele de ├«nfrumuse┼úare, din anul 1907 a f─âcut parte din ÔÇ×Ordinul Arhitec┼úilorÔÇŁ ar─âdeni, ÔÇ×Comisia de UrbanismÔÇŁ, ÔÇ×Comitetul ParculuiÔÇŁ ╚Öi Comitetul pentru Inunda┼úii ╚Öi Calamit─â┼úi Naturale.

În același an avea să o ia în căsătorie pe Csank Varvara Vilma Rosa, care i-a dăruit două fiice, pe Anna și pe Terezia. Ambele au fost firi bolnăvicioase, prima stingându-se din viaţă de tânără, iar cea de-a doua, undeva în deceniul opt al veacului XX, fără a avea urmași.

ÔÇ×Dac─â ├«n Arad este cineva al c─ârui nume trebuie p─âstrat pentru posteritate, atunci acela este Ludovic Sz├íntayÔÇŁ

Împletind responsabilităţile de soţ și părinte cu cele profesionale, ne-a lăsat o moștenire inestimabilă nouă, arădenilor. Prodigioasa sa operă s-a remarcat prin edificarea unor clădiri impozante, realizate în diverse stiluri arhitecturale, inclusiv în stilul Secession, afirmat într-o societate care a adoptat noile tendinţe ale perioadei numite Belle Époque.

După proiectele sale au fost ridicate, până la izbucnirea Marelui Război, Palatul Kohn (1905), Biserica Roșie (1904-1906), Palatul Szántay (1905-1912), Gara C.F.R. (1910), Palatul Lloyd (1910-1911), Palatul Bohus (1912-1913), Palatul Cultural (1911-1913) etc. Ultimul edificiu îmbină stilurile neoclasic, renascentist italian, baroc ori elemente din Castelul Huniazilor, reprezentând una dintre clădirile care i-au înscris numele pentru eternitate în analele istorice:

ÔÇ×Dac─â ├«n Arad este cineva al c─ârui nume trebuie p─âstrat pentru posteritate, atunci acela este Ludovic Sz├íntay, arhitect cu gusturi rafinate, genialul proiectant ╚Öi constructor al Palatului Cultural...ÔÇŁ.

Schimbările de după Marea Unire din 1918 nu au demontat dragostea lui pentru orașul natal. A obţinut cetăţenia română pentru întreaga familie, purtând numele de Ludovic Szántay. Chiar dacă târziu a fost inclus în Ordinul Arhitecţilor din România (1933), și-a continuat proiectele cu aceeași pasiune, dând o identitate arhitecturală aparte edificiilor interbelice [Fostul sediul al Camerei de Muncă (1922), Uzinele Textile Arad (1923-1924), Magazia pentru cereale și mărfuri (1925), Antrepozitele Andrenyi (1930), cvartalul de locuinţe I.T.A., case de raport (de închiriat), vile ale unor potentaţi locali, case, monumente funerare etc.].


Palatul Cultural, unul dintre edificiile cele mai reprezentative ale ora╚Öului Arad, a fost ridicat ├«ntre anii 1911-1913. Construc╚Ťia este realizat─â dup─â planurile arhitectului Sz├íntay Lajos (foto: Complexul Muzeal Arad)

Palatul Cultural jpg jpeg

Aura creat─â ├«n jurul marelui arhitect ├«n perioada interbelic─â ÔÇô el fiind recunoscut ╚Öi ├«n plan artistic, cultural, social ╚Öi economic ╚Öi bucur├óndu-se de o deosebit─â apreciere ÔÇô avea s─â fie stins─â de regimul comunist. ├Äntreaga avere i-a fost na┼úionalizat─â, ajung├ónd chiria╚Ö ├«n propria cas─â. A fost l─âsat f─âr─â niciun venit, nu i s-a dat dreptul s─â mai profeseze ╚Öi i s-a pus interdic┼úia de a m├ónca la cantina s─âracilor. B─âtr├ón ╚Öi bolnav, a adresat Uniunii Arhitec┼úilor o cerere pentru a i se asigura o pensie de subzisten┼ú─â.

Nicio instituţie nu a onorat, în acel moment, solicitările sale disperate. Decesul soţiei, grija pentru fiica Terezia, care era bolnavă, l-au împins la gestul disperat de a arde propriile-i planuri arhitecturale, fotografii și documente pentru a se putea încălzi. Modestul venit primit târziu și sporadic de la Uniunea Arhitecţilor nu compensa nevoile familiei. Pe ascuns, preoţii parohi reformat și evanghelic împreună cu credincioșii făceau chetă pentru a le asigura hrana și cele necesare traiului.

La finele anului 1960, Consiliul de Mini╚Ötri a hot─âr├ót s─â-i acorde o pensie de merit de 2.000 de lei pe lun─â. Era ├«ns─â prea t├órziu. Firul vie┼úii lui s-a ├«ntrerupt ├«n 8 martie 1961. A fost ├«nhumat ├«n Cimitirul ÔÇ×EternitateaÔÇŁ din Arad, ├«ntr-un morm├ónt modest, iar la c─âp─ât├ói a avut o singur─â coroan─â, cump─ârat─â de regretatul Iosif S├órbu┼ú, ├«n urma unei colecte b─âne╚Öti.


Palatul Kohn Jószef, impunător edificiu în stil Jugendstil, a fost construit în anul 1905, conform planurilor arhitectului Szántay Lajos (foto: Complexul Muzeal Arad)

Palatul Kohn Joszef jpg jpeg

Szántay Lajos a făcut parte din generaţia marilor arhitecţi de la finele veacului al XIX-lea și debutul următorului, generaţie care conferă Aradului o identitate arhitecturală aparte și care rivalizează cu cea a marilor centre urbane europene. Edificiile acelor timpuri, unele opere ale marelui arhitect, uitat până nu demult, au învins timpul, rămânându- ne nouă și urmașilor noștri, ca o moștenire de nepreţuit.

Acest articol face parte din dosarul Aradul la 1900. ÔÇ×Mica Vien─âÔÇť, publicat ├«n num─ârul 211 al revistei Historia, disponibil ├«n format digital pe paydemic.com.


coperta august jpg jpeg