Altiero Spinelli jpg jpeg

P─ârin╚Ťii fondatori ai Uniunii Europene: Altiero Spinelli. Cum s-a n─âscut ideea unit─â╚Ťii europene ├«ntr-o ├«nchisoare fascist─â

­čôü Biografii
Autor: Iulian Sîmbeteanu

├Än august 2016, dup─â ╚Öocul Brexitului, Angela Merkel, Fran├žois Hollande ╚Öi Matteo Renzi, liderii celor mai puternice economii r─âmase ├«n Uniunea European─â, s-au ├«nt├ólnit pe insula Ventotene pentru a discuta viitorul Europei. Premierul italian nu a ales ├«nt├ómpl─âtor s─â-╚Öi primeasc─â oaspe╚Ťii pe mica insul─â din Marea Tirenian─â, ├«n largul coastelor Neapolelui. 

Dup─â venirea la putere a lui Mussolini, Ventotene a devenit centru de deten╚Ťie pentru opozan╚Ťii fascismului. ├Än 1941, ├«ntre zidurile ├«nchisorii de pe aceast─â insul─â, omul politic italian Altiero Spinelli (1907 ÔÇô 1986), unul dintre p─ârin╚Ťii fondatori ai Uniunii Europene, ╚Öi-a expus viziunea pentru o Europ─â unit─â. El a redactat un manifest intitulat ini┼úial ÔÇŁSpre o Europ─â liber─â ╚Öi unit─âÔÇŁ, cunoscut ca ÔÇŁManifestul din VentoteneÔÇŁ. 

Altiero Spinelli s-a fost n─âscut la Roma, la 31 august 1907, ├«ntr-o familie socialist─â. De la o v├órst─â foarte fraged─â a devenit activ politic ├«n cadrul Partidului Comunist Italian. ├Än 1926, ca urmare a activit─â┼úilor desf─â╚Öurate, a fost arestat ┼či g─âsit vinovat de Tribunalul Special din timpul regimului fascist al lui Mussolini, fiind condamnat la 16 ani ┼či 8 luni de deten┼úie. Zece ani i-a petrecut ├«n ├«nchisoare ┼či ceilal╚Ťi ┼čase cu privare de libertate. ├Än tot acest timp a refuzat s─â renun┼úe la idealurile sale ┼či s─â regrete ceea ce a f─âcut, chiar dac─â acest lucru ar fi ├«nsemnat o gra╚Ťiere, scrie europa.eu.

Ventotene jpg jpeg

├Än ├«nchisoare, a studiat cu fervoare ┼či a devenit un sus╚Ťin─âtor pasionat al integr─ârii suprana┼úionale. Dezam─âgirea legat─â de partid l-a determinat s─â-i abandoneze pe comuni┼čti ┼či s─â se al─âture cauzei federaliste. Ideile sale federaliste au ├«nceput s─â se contureze ├«n perioada ├«n care a fost ┼úinut captiv pe insula Ventotene. Spinelli a devenit din ce ├«n ce mai convins c─â o mi┼čcare federalist─â la nivel european ar contribui la contracararea for┼úei distructive a na┼úionalismului. 

Manifestul din Ventotene

├Än timpul petrecut la Ventotene, Spinelli a citit lucr─ârile a diferi╚Ťi teoreticieni federali╚Öti. Inspirat de g├óndurile ┼či ideile lor, a redactat, ├«mpreun─â cu al┼úi de┼úinu┼úi politici, Manifestul din Ventotene, ├«n care ╚Öi-a expus viziunea asupra federalismului ┼či viitorului Europei.  

Altiero Spinelli, ├«n timpul deten╚Ťiei la Ventotene 

Altiero Spinelli Ventotene wikipedia JPG jpeg

Acest manifest este unul dintre primele documente care pledeaz─â pentru o constitu┼úie european─â. Intitulat ini┼úial ÔÇ×Spre o Europ─â liber─â ╚Öi unit─âÔÇŁ, manifestul sus┼úinea c─â orice victorie asupra puterilor fasciste este inutil─â at├óta timp c├ót duce doar la instituirea unei alte versiuni a vechiului sistem european de state-na┼úiuni suverane, dar cu alian┼úe diferite. Singurul rezultat ar fi izbucnirea unui alt r─âzboi mondial. Manifestul propunea formarea unei federa┼úii europene suprana╚Ťionale, av├ónd ca obiectiv principal conectarea statelor europene ├«n a┼ča fel ├«nc├ót s─â le fie imposibil s─â mai intre ├«n r─âzboi vreodat─â.

Mi╚Öcarea federalist─â ╚Öi ┬źClubul Crocodililor┬╗ 

Dup─â eliberarea din deten╚Ťie, ├«n 1943, scrierile sale au constituit baza programului pentru ÔÇŁMovimento Federalista EuropeoÔÇŁ (ÔÇŁMi┼čcarea Federalist─â din EuropaÔÇŁ), pe care a ├«nfiin╚Ťat-o ├«n acela┼či an. P├ón─â la sf├ór┼čitul anilor ÔÇś40 ┼či de-a lungul anilor ÔÇś50, Spinelli a devenit un adev─ârat sus┼úin─âtor al cauzei federaliste a unei Europe unite.

Altiero Spinelli era convins c─â nu este suficient─â doar cooperarea interguvernamental─â, cu men┼úinerea suveranit─â┼úii na┼úionale depline, ├«n cadrul unor organiza┼úii precum OCDE ┼či Consiliul Europei. ├Än calitate de consilier politic al primului ministru italian Alcide de Gasperi (├«n func╚Ťie ├«ntre 1946 ÔÇô 1953), l-a convins pe acesta s─â fac─â presiuni pentru formarea unei Comunit─â┼úi Europene de Ap─ârare. Spre dezam─âgirea lui Spinelli, acest proiect a e╚Öuat.

Altiero Spinelli, ├«n anii ÔÇś70 

Altiero Spinelli2 jpg jpeg

├Än anii ÔÇś60, Spinelli a a ├«nfiin╚Ťat Institutul pentru Afaceri Interna┼úionale din Roma. El a fost membru al Comisiei Europene, din 1970 p├ón─â ├«n 1976. ├Än 1979 a fost ales membru al Parlamentului European. ├Än aceast─â calitate, a profitat ├«nc─â o dat─â de ╚Öansa de a-╚Öi promova viziunea federalist─â asupra Europei. 

├Än 1980, ├«mpreun─â cu al╚Ťi deputa┼úi care ├«i ├«mp─ârt─â┼čau ideile federaliste, a ├«nfiin╚Ťat ÔÇŁClubul CrocodililorÔÇŁ, denumit astfel dup─â restaurantul din Strasbourg ├«n care se reuneau. Membrii acestui club militau au ├«naintat o mo┼úiune Parlamentului European  privind ├«nfiin┼úarea unui comitet special care s─â elaboreze o propunere pentru un nou tratat privind Uniunea European─â, care de fapt se dorea a fi o constitu╚Ťie a Europei.

Planul Spinelli

Parlamentul European a adoptat propunerea cu o majoritate cov├ór╚Öitoare (14 februarie 1984) ┼či a aprobat ÔÇ×Proiectul de tratat de instituire a Uniunii EuropeneÔÇŁ, a┼ča-numitul ÔÇ×plan SpinelliÔÇŁ. Tratatul nu a fost aprobat de parlamentele na╚Ťionale, ├«ns─â a oferit  o baz─â pentru Actul Unic European din 1986, care a deschis frontierele na┼úionale ├«n vederea cre─ârii pie┼úei comune ┼či pentru Tratatul de la Maastricht din 1992, prin care s-a format Uniunea European─â. 

De┼či nu toate ideile sale ambi┼úioase au devenit realitate, Altiero Spinelli ╚Öi-a urm─ârit ne├«ncetat ╚Ťelul: crearea unui guvern suprana┼úional european pentru a preveni r─âzboaiele ┼či pentru ca ┼ú─ârile acestui continent s─â formeze o Europ─â unit─â. 

Ideile omului politic italian au fost sursa de inspira╚Ťie a multor schimb─âri ├«n Uniunea European─â, ├«n special cre┼čterea considerabil─â a atribu┼úiilor Parlamentului European.  Altiero Spinelli a murit ├«n 1986, iar cl─âdirea principal─â a Parlamentului European din Bruxelles ├«i poart─â numele.

Monumentul parintilor UE Altiero Spinelli jpg jpeg

Bustul lui Altiero Spinelli, ├«n cadrul ÔÇŁMonumentului p─ârin╚Ťilor fondatori ai Uniunii EuropeneÔÇŁ, amplasat pe Insula Trandafirilor din Parcul Her─âstr─âu din Bucure╚Öti. Pl─âcu╚Ťa de identificare este inscrip╚Ťionat─â gre╚Öit, omul politic italian fiind botezat ÔÇŁAlterio SpinelliÔÇŁ de sculptorul Ionel Stoicescu, care a realizat monumentul. Gre╚Öeala nu a fost observat─â ├«nainte de inaugurarea monumentului (9 mai 2006) ╚Öi nu a fost remediat─â ulterior. 

Sursa: europa.eu

Foto sus: Altiero Spinelli ├«n Parlamentul European, la scurt timp dup─â adoptarea planului s─âu pentru o Europ─â federal─â ├«n 1984 (foto: ┬ę Uniunea European─â)