Despre William Shakespeare   pe scurt jpeg

Despre William Shakespeare - pe scurt

📁 Biografii
Autor: Miruna Elena Popa

William Shakespeare a fost un dramaturg și poet englez, considerat cel mai mare scriitor al literaturii de limba engleză. Acesta s-a născut și a crescut în orasul Stratford-upon-Avon din Anglia. Nu este știută data de naștere adevărată dar e atribuită zilei de 23 aprilie, Ziua Sfântului George, fiind botezat la 26 aprilie 1564. La vârsta de 18 ani, s-a căsătorit cu Anne Hathaway, cu care a avut trei copii: gemenii Hamnet și Judith și Susanna. 

 Lucrarile lui (aproximativ 38 de piese de teatru, 154 de sonete, 2 poeme narative, precum și alte multe poezii ) au fost traduse în aproape fiecare limbă vorbită și sunt jucate mult mai des decât cele ale oricărui alt dramaturg. Piesele lui de început au fost în special comedii sau drame istorice iar mai apoi a scris și tragedii.

 Multe dintre piesele sale de teatru au fost publicate chiar în timpul vieții sale și au fost montate pe scena teatrului Globe, unul din cele mai populare ale epocii Elisabetei I. Acestea sunt populare și astăzi, fiind permanent studiate, jucate și reinterpretate în diverse contexte culturale și politice în întreaga lume. El a contribuit la modelarea englezei folosită astăzi, introducând aproape 300 de cuvinte și zeci de fraze bine cunoscute.

Printre operele semnificative se numără comediile „Visul unei nopți de vară”, „Îmblânzirea scorpiei”, „Doi gentlemeni din Verona”, tragediile „Romeo și Julieta”, „Hamlet”, „Macbeth”, piesele istorice și „Sonetele”.

Din cei trei copii ai săi, fata cea mare, Susanna, a fost căsătorită cu medicul John Hall, Judith cu Thomas Quiney iar Hamnet a murit la vârsta de 11 ani.

Ultimele trei piese ale sale au fost colaborări, bănuite fiind cu John Fletcher, care i-a succedat ca dramaturg pentru "Oamenii regelui" și a murit în anul 1616. Pe piatra lui funerară este sculptat: Binecuvântat fie cel ce lasă în tihnă aceste pietre și blestemat fie cel ce-mi mișcă oasele /"Blest be the man that spares these stones, and cursed be he that moves my bones", ce semnifică un blestem sub forma unei poezii burleşti, o ameninţare ce ar fi trebuit să îi împiedice pe jefuitorii de morminte.

http://www.bbc.co.uk/timelines/z8k2p39

https://ro.wikipedia.org/wiki/William_Shakespeare