De ce era numit Paganini «violonistul diavolului»? jpeg

De ce era numit Paganini «violonistul diavolului»?

📁 Biografii
Autor: Adevarul.ro

Paganini, unul dintre cei mai mari compozitori şi violonişti care au existat, a cunoscut faima şi admiraţia celor din jur încă din timpul vieţii. Deşi erau fascinaţi de el şi interpretările lui, oamenii erau speriaţi, considerându-l violonistul diavolului datorită abilităţilor sale ieşite din comun. Totuşi, astăzi se crede că acestea erau efectele unei boli de care Paganini ar fi suferit.

Niccolo Paganini s-a născut în Genoa, Italia, în 1782 şi a învăţat să cânte la mandolină încă de la vârsta de cinci ani, trecând la vioară doi ani mai târziu. Se spune că ar fi avut o capacitate uluitoare de învăţa, depăşindu-şi rapid profesorii la care tatăl său l-a trimis, cum ar fi Giovanni Servetto sau Giacomo Costa. Pentru că tânărul Paganini evolua rapid, tatăl său a decis că era nevoie să îl ducă la Parma la Alessandro Rolla considerat un mare muzician, un inovator în domeniu.

Nu putea să aibă profesor

Când Rolla l-a auzit cum cântă, l-a trimis pe Paganini la propriul său profesor, Ferdinando Paer pentru ca acesta să-l trimită, la rândul său, la scurt timp, la profesorul Gasparo Ghiretti. Nu va studia mult cu niciunul dintre ei, însă va fi influenţat de toţi în privinţa tehnicii şi stilului muzical, întorcându-se în Genoa pentru a da spectacole private ca violonist, după cum informează thirteen.org.

A devenit celebru pe plan internaţional încă de la frageda vârstă de 22 de ani. Deşi erau mulţi muzicieni foarte buni, renumiţi în Europa, Paganini atrăgea mulţimile într-un fel deosebit de ceilalţi, mulţi considerând că a făcut un pact cu diavolul şi şi-a vândut sufletul în schimbul talentului incredibil pe care îl avea sau că era însuşi el.

Pactul cu diavolul

Se pare că Paganini era primul muzician care cânta din memorie, motiv pentru care putea să se mişte pe scenă şi să interacţioneze cu audienţa. Mai mult, devenise celebru şi pentru solo-urile sale diificile pe care nimeni nu le putea reproduce.  De asemenea, violonistul a inventat sau popularizat şi o serie dintre tehnicile pentru vioară folosite astăzi, precum pizzicato pe mâna stângă, precum şi feluri noi de înclinare şi reglare a viorii sau ciupirea corzilor cu mâna stângă. 

La un moment dat, în timpul unui concert de la Viena , unul dintre spectatori a spus că, pentru o clipă, a putut să vadă cum diavolul l-a ajutat pe Paganini să cânte, mişcându-i braţul.

Figura violonistului nu putea decât să ajute răspândirea unor astfel de zvonuri: era înalt şi foarte slab, cu degete foarte lungi, cu obrajii scobiţi, cu buze foarte subţiri, cu o privire intensă şi cu pielea palidă. De asemenea, se îmbrăca în negru mai tot timpul.

Foto sus: ”Paganini”, pictat de Hetty Krist

NiccoloPaganini jpg jpeg

Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro