De ce era numit Paganini ┬źviolonistul diavolului┬╗? jpeg

De ce era numit Paganini ┬źviolonistul diavolului┬╗?

­čôü Biografii
Autor: Adevarul.ro

Paganini, unul dintre cei mai mari compozitori ┼či violoni┼čti care au existat, a cunoscut faima ┼či admira┼úia celor din jur ├«nc─â din timpul vie┼úii. De┼či erau fascina┼úi de el ┼či interpret─ârile lui, oamenii erau speria┼úi, consider├óndu-l violonistul diavolului datorit─â abilit─â┼úilor sale ie┼čite din comun. Totu┼či, ast─âzi se crede c─â acestea erau efectele unei boli de care Paganini ar fi suferit.

Niccolo Paganini s-a n─âscut ├«n Genoa, Italia, ├«n 1782 ┼či a ├«nv─â┼úat s─â c├ónte la mandolin─â ├«nc─â de la v├órsta de cinci ani, trec├ónd la vioar─â doi ani mai t├órziu. Se spune c─â ar fi avut o capacitate uluitoare de ├«nv─â┼úa, dep─â┼čindu-┼či rapid profesorii la care tat─âl s─âu l-a trimis, cum ar fi Giovanni Servetto sau Giacomo Costa. Pentru c─â t├ón─ârul Paganini evolua rapid, tat─âl s─âu a decis c─â era nevoie s─â ├«l duc─â la Parma la Alessandro Rolla considerat un mare muzician, un inovator ├«n domeniu.

Nu putea s─â aib─â profesor

C├ónd Rolla l-a auzit cum c├ónt─â, l-a trimis pe Paganini la propriul s─âu profesor, Ferdinando Paer pentru ca acesta s─â-l trimit─â, la r├óndul s─âu, la scurt timp, la profesorul Gasparo Ghiretti. Nu va studia mult cu niciunul dintre ei, ├«ns─â va fi influen┼úat de to┼úi ├«n privin┼úa tehnicii ┼či stilului muzical, ├«ntorc├óndu-se ├«n Genoa pentru a da spectacole private ca violonist, dup─â cum informeaz─â thirteen.org.

A devenit celebru pe plan interna┼úional ├«nc─â de la frageda v├órst─â de 22 de ani. De┼či erau mul┼úi muzicieni foarte buni, renumi┼úi ├«n Europa, Paganini atr─âgea mul┼úimile ├«ntr-un fel deosebit de ceilal┼úi, mul┼úi consider├ónd c─â a f─âcut un pact cu diavolul ┼či ┼či-a v├óndut sufletul ├«n schimbul talentului incredibil pe care ├«l avea sau c─â era ├«nsu┼či el.

Pactul cu diavolul

Se pare c─â Paganini era primul muzician care c├ónta din memorie, motiv pentru care putea s─â se mi┼čte pe scen─â ┼či s─â interac┼úioneze cu audien┼úa. Mai mult, devenise celebru ┼či pentru solo-urile sale diificile pe care nimeni nu le putea reproduce.  De asemenea, violonistul a inventat sau popularizat ┼či o serie dintre tehnicile pentru vioar─â folosite ast─âzi, precum pizzicato pe m├óna st├óng─â, precum ┼či feluri noi de ├«nclinare ┼či reglare a viorii sau ciupirea corzilor cu m├óna st├óng─â. 

La un moment dat, ├«n timpul unui concert de la Viena , unul dintre spectatori a spus c─â, pentru o clip─â, a putut s─â vad─â cum diavolul l-a ajutat pe Paganini s─â c├ónte, mi┼čc├óndu-i bra┼úul.

Figura violonistului nu putea dec├ót s─â ajute r─âsp├óndirea unor astfel de zvonuri: era ├«nalt ┼či foarte slab, cu degete foarte lungi, cu obrajii scobi┼úi, cu buze foarte sub┼úiri, cu o privire intens─â ┼či cu pielea palid─â. De asemenea, se ├«mbr─âca ├«n negru mai tot timpul.

Foto sus: ÔÇŁPaganiniÔÇŁ, pictat de Hetty Krist

NiccoloPaganini jpg jpeg

Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro