image

Tunul-catafalc al Regelui Carol I

📁 Muzeele României
Autor: Mihnea Șerbănescu

Tunul Krupp C/64 de calibrul 78,5 mm, cu numărul „132“, capturat de Armata Română în timpul Războiului de Independenţă de la armata otomană și care a fost folosit pe post de catafalc la ceremoniile funerare ale Regelui Carol I. Acest tun a fost utilizat pentru transportarea rămășiţelor lumești ale regelui, în conformitate cu dorinţa testamentară a acestuia, de la Castelul Peleș la gara din Sinaia, în ziua de 30 septembrie/11 octombrie 1914 și, mai apoi, la Curtea de Argeș, de la gară la locul de veci, Mănăstirea Curtea de Argeș, în data de 3/16 octombrie 1914.

Tunul a fost vopsit în conformitate cu prevederile Ordinului de Zi pe Oaste nr. 17, din 13 aprilie 1869, referitoare la „văpsitul materialului de artilerie în culorea castanie (maro)“.

Ţeava a fost vopsită cu negru pentru a fi cât mai aproape de aspectul ţevilor de tun din acea perioadă, când acestea erau doar brunate. Inscripţiile de pe ţeavă, deosebit de importante, au fost protejate și evidenţiate pentru a putea fi ușor de citit. Culoarea aleasă este cea folosită de armata română în timpul  Războiului de Independenţă. Aceasta este foarte probabil să fi fost culoarea aleasă pentru tun, când a fost pregătit pentru ceremoniile funerare la care a fost utilizat în 1914.

După desfășurarea ceremonialurilor funerare de la Curtea de Argeș, tunul a rămas la Mănăstirea Curtea de Argeș. Acolo a fost însoţit de un alt tun Krupp C/64, capturat de la armata otomană, cu numărul „131“. Și acesta, probabil, a fost adus tot de la Sinaia, în 1914. Cele două tunuri au rămas la Curtea de Argeș până în 1964, când au fost donate Muzeului Militar Central de la acea dată. De aducerea acestor tunuri s-a ocupat prof. Cristian Vlădescu. În actul de transfer al acestora se menţionează că ambele tunuri nu aveau roţi. Probabil fiind păstrate afară, roţile s-au degradat în 50 de ani și au fost demontate.

După intrarea în patrimoniu, cele două tunuri au primit roţi și au fost expuse în parcul Muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand I“  până în anul 2020, când au început pregătirile pentru șantierul de reamenajare a curţii interioare a acestuia.

Tunul va fi inclus în expoziția permanentă

La 110 ani de la moartea Regelui Carol I, tunul faceparte dintr-o expoziţie temporară de prezentare a piesei, organizată în holul de onoare al muzeului. Alături de acesta, expoziţia mai prezintă o uniformă ce i-a aparţinut Regelui Carol I și o uniformă de ofiţer model 1912, în ţinuta de ceremonie de doliu, așa cum s-a purtat la ceremoniile funerare ale Regelui Carol I, din 1914.

După încheierea expoziţiei temporare, tunul va fi mutat în expoziţia permanentă, dedicată Războiului de Independenţă. Păstrarea în interior va proteja cel mai bine această piesă, deosebit de valoroasă pentru patrimoniul naţional.

Fragmentul face parte dintr-un text publicat în numărul 275 al revistei „Historia” (historia:275), disponibil la toate punctele de distribuție a presei, în perioada 17 decembrie - 14 ianuarie, și în format digital pe platforma paydemic.

Cumpără acum
Cumpără acum
Mai multe pentru tine...