Traiul sub Stalin în RSS Moldovenească
Evenimentele din Ucraina anului 2022 au adus la lumină obsesia liderilor lumii pentru fantomele puternice ale trecutului și era absolut normal ca-n spațiul rusesc să bântuie ideea unei Uniuni Sovietice înfloritoare și care a făcut ceva deosebit pentru omenire. A fost un far călăuzitor spre cele mai înalte culmi de dezvoltare și progres, un organism statal ridicat pe principii politice cu origini științifice din secolul al XIX-lea.
Iluziile au condus mereu omenirea și uneori mai sunt definite drept valori intelectuale deosebite. Dacă priveai o hartă a planetei, statul comunist chiar părea un imperiu deosebit, un bastion al fericirii maselor de muncitori și țărani ce nu mai erau exploatați de cei bogați.
Datele statistice ale statului comunist din anul 1952, adică din timpul domniei dictatorului Iosif Stalin, demonstrează că prosperitatea era un vis ce era precum orizontul. Exista doar prin publicațiile de propagandă, cele ce nu duceau lipsă de hârtie. Țăranii dintre Prut și Nistru consumau mult porumb sub forma celebrei mămăligi. Supraviețuiau cu o cantitate aproape dublă de cereale în raport cu ceea ce calculau specialiștii în alimentație.
Un membru de familie consuma anual 12,5 kg de carne și grăsimi animale, dar ar fi fost de dorit, mai ales pentru cei ce prestau munci grele, să se ajungă la 65. Ar fi fost normal să se consume 18,6 kg de pește, dar pe meleagurile basarabene abia se ajungea la 1,4 kg. Era un semn clar că statul comunist nu putea să îndeplinească rolul de furnizor de alimente în stilul birocratic în care a fost conceput.
Locuitorii români ziși moldoveni erau utili pe post de forță de muncă ieftină pentru a furniza orașelor industriale cereale, fructe, vin și tutun. Conta mai puțin dacă organismele nu erau hrănite corect. Moscova nu credea în lacrimi și avea oricum suficienți oameni pentru completarea pierderilor.
Foto sus: Afiș sovietic de propagandă (© Wikimedia Commons)
Mai multe pentru tine...