Tofu. Un deliciu chinezesc
Ceea ce numim astăzi tofu (brânza de soia) se pare că a fost inventat de chinezi, care îl numeau „lǎo dòufu”. Cei care au folosit însă denumirea „tofu”, adică bob fermentat, au fost japonezii, care au şi importat acest tip aparte de brânză sute de ani mai târziu.
Pentru unii, tofu este o brânză pentru că se obţine din lapte de soia, închegat cu lămâie sau oţet, şi scurs apoi, după un procedeu similar obţinerii oricărui produs de acest fel. Pentru că nu are aromă proprie şi poate absorbi ca un burete aroma/aromele altora, alţii îl consideră o bază de mâncare plină de proteine şi vitamine, o adevărată alternativă la mai puţin sănătoasa carne.
Istoria acestui preparat este impresionantă. Cu aproape 2000 de ani înainte de Hristos, chinezii cultivau aceste boabe de soia ca sursă de proteine, în condiţiile în care consumul de lapte şi carne era deficitar în Asia. Producţia chineză de soia s-a dezvoltat mai cu seamă în timpul dinastiei Han (între 206 î.Hr. şi 220 d.Hr), pentru ca, mai apoi, călugării budişti, cel mai probabil, să o aducă în Japonia, împreună cu diverse reţete de preparare.
Brânza specială „Tau Fu”
Istoricul culinar Libby O’Connel afirmă că a fost nevoie de o perioadă de timp îndelungată pentru ca tofu să ajungă în Statele Unite ale Americii. Ea spune că un marinar cu multă experienţă, care se numea Samuel Bowen şi care se stabilise lângă Savannah, Georgia, a început să cultive aceste boabe de soia pentru angajatorul său, prin 1765. Revoluţia Americană a stopat însă o eventuală răspândire. Câţiva ani mai târziu, un alt temerar american, Benjamin Franklin, cunoscut ca om de ştiinţă, diplomat, editor şi nu în utimul rând semnatar al Contituţiei, căruia pe deasupra îi şi plăcea să facă baie în aer liber, în pielea goală, îi trimite, în 1770, prietenului său John Bertram, un botanist celebru, o scrisoare în care îi povesteşte despre această „brânză specială” făcută din boabe şi numită „Tau Fu”.
Astăzi, tofu se foloseşte atât pentru prepararea supelor, cât şi a deserturilor. Un preparat cu adevărat versatil care, fiert cu diverse lichide sau condimentat într-un fel sau altul, seamănă cu ceea ce vrem noi să semene, în materie de mâncare, la alegere.