Vincent van Gogh, Autoportret cu pipă (© Google Art Project)

Sumele impresionante plătite pentru capodoperele pictorilor care au murit săraci

📁 Istoria unui tablou
Autor: Nicoleta Zaharia

Dacă Picasso a fost mai norocos și a reușit să-și vândă din operele create cât încă era în viață, nu se poate spune același lucru despre alți artiști, care au murit săraci lipiți pământului, bolnavi, în mizerie și singuri.

Van Gogh, „bogat” după moarte

Pictorul olandez postimpresionist Vincent Willem van Gogh a vândut un singur tablou, Red Vineyard la Arles (Podgoria roșie de la Arles), pe parcursul întregii sale cariere, pentru echivalentul în banii de azi a 2.000 de dolari. Acest tablou se află acum la Muzeul Pușkin din Moscova. Restul celor peste 2.000 de picturi ale lui Van Gogh au devenit celebre după moartea sa.

Deși artistul este acum recunoscut ca unul dintre cei mai importanți pictori din istorie, el s-a luptat cu bolile mintale în cea mai mare parte a vieții sale. Din păcate, a pierdut în cele din urmă această bătălie și și-a tăiat urechea, în 1888, apoi s-a sinucis, la scurt timp după aceea. Ultimele sale cuvinte au fost: „Tristețea va dura pentru totdeauna”.

Portrait of Dr. Gachet (© Getty Images)
Portrait of Dr. Gachet (© Getty Images)

La 100 de ani de la moartea sa, tabloul Portrait of Dr. Gachet se vindea cu 82,5 milioane de dolari, iar Portrait de l'artiste sans barbe, cu 71,5 milioane de dolari. Van Gogh a murit fără bani și sărac, considerându-se un eșec artistic.

Toulouse-Lautrec cel sărac

Henri de Toulouse-Lautrec s-a născut în Franța, în 1864, și a fost un prieten apropiat al lui Vincent Van Gogh. Considerat unul dintre marii pictori ai perioadei postimpresioniste, a preferat să picteze viața teatrală a Parisului în anii 1800, oferind publicului său priviri personale și provocatoare din interiorul Moulin Rouge.

La blanchisseuse, capodopera lui Toulouse-Lautrec (© Getty Images)
La blanchisseuse, capodopera lui Toulouse-Lautrec (© Getty Images)

Din păcate, artistul a suferit de o varietate de probleme de sănătate. A murit în sărăcie, în 1901, la vârsta de 36 de ani. Lucrarea La blanchisseuse s-a vândut la Christie's New York, în 2005, pentru suma de 22,4 milioane de dolari.

Cézanne, maestrul lui Picasso

Omul pe care Pablo Picasso l-a numit „singurul meu maestru” și-a petrecut cea mai mare parte a vieții prins între două lumi și nu s-a simțit niciodată acasă în niciuna dintre ele. Tatăl său l-a încurajat să fie avocat sau bancher, ca el, dar Paul Cézanne se vedea un pictor celebru, precum acei boemi care trăiau la marginea Parisului.

Paul Cézanne (© Getty Images)
Paul Cézanne (© Getty Images)

Primind unele dintre cele mai dure critici, el și-a lăsat majoritatea lucrărilor neterminate și le-a distrus parțial pe altele înainte de a muri de pneumonie, în 1906. Succesul său postum a venit cu pictura Jucătorii de cărți, cumpărată de Statul Qatar în 2011 pentru 259.000.000 de dolari, una dintre cele mai scumpe picturi din toate timpurile.

Rebelul Modigliani

Pictorul Amedeo Modigliani și-a cultivat propriul stil de modernism avangardist rebel, care a testat granițele geometriei și suprarealului. În scurta sa viață a pictat, a băut absint, a schițat, a fumat hașiș și a creat până la epuizare. A murit la doar 35 de ani.

Amedeo Modigliani, Autoportret, 1919 (© Museu de Arte Contemporânea da Universidade de São Paulo)
Amedeo Modigliani, Autoportret, 1919 (© Museu de Arte Contemporânea da Universidade de São Paulo)

Despre viața lui, dar și despre sfârșitul tragic s-au scris nouă cărți, s-au realizat trei filme, o piesă de teatru și un documentar. Lucrările sale Nu couché și Nu couché (sur le côté gauche) s-au vândut pentru suma totală de 327 de milioane de dolari.

Vermeer cel neapreciat

Pictorul olandez Johannes Vermeer, celebru pentru pictura sa Girl with a Pearl Earring (Fata cu un cercel de perle) (c. 1665), nu a cunoscut niciodată recunoaștere pentru talentul său în timpul vieții.

Johannes Vermeer, „Fata cu cercel de perlă” (© Mauritshuis)
Johannes Vermeer, „Fata cu cercel de perlă” (© Mauritshuis)

După ce francezii au invadat Țările de Jos în 1672, economia olandeză a avut de suferit teribil, iar Vermeer a rămas adânc îndatorat. Artistul a suferit și de o serie de afecțiuni fizice, precum și de boli psihice. A murit la vârsta de 43 de ani. O lucrare de-ale sale a fost vândută în 2004 pentru suma de 30 de milioane de dolari.

Acest text este un fragment din articolul „Cele mai prețioase tablouri din lume. Unde sunt ascunse ele acum?”, publicat în numărul 252 al revistei Historia, disponibil în format digital pe platforma paydemic.

Cumpără acum
Cumpără acum

Foto sus: Vincent van Gogh, Autoportret cu pipă (© Google Art Project)

Mai multe pentru tine...