Statueta zeului Eros descoperită cetatea romană Dierna (Orșova), înainte de inundarea orașului
Eros în mitologia greacă, respectiv Amor în mitologia romană, este zeul copil, fiul zeiței Afrodita. În mitologia romană și greacă rolul acestui zeu era de a facilita iubirea atât între oameni, cât și între zei. Din cauza aceasta el apare deseori reprezentat împreună cu tolba cu săgeți și cu arcul cu care el își realiza această intermediere. Este o divinitate ce apare reprezentată fie ca un copil grăsuț înaripat, fie sub forma unui adolescent.
Statuete de mici dimensiuni ale lui Eros / Amor reprezentau o parte din cultul casnic, ele fiind plasate într-un fel de altare de mici dimensiuni numite lararium, scrie Muzeul Național al Banatului, pe pagina de Facebook a instituției.
La sfârșitul anului 2020 Muzeul Național al Banatului și-a îmbogățit patrimoniul cu o serie de obiecte donate de către Institutul de Arheologie al Academiei Române din Cluj-Napoca, reprezentând material arheologic care a rezultat în urma săpăturilor din anii 1968 - 1969 în orașul roman Dierna (la Orșova). În urma dării în folosință a Hidrocentralei de la Porțile de Fier orașul roman a fost inundat, motiv pentru care nu se mai pot realiza săpături arheologice, ceea ce sporește și mai mult valoarea acestor obiecte de patrimoniu.
Unul dintre aceste obiecte este această statuetă din bronz reprezentând un Eros / Amor care a fost descoperit în urma săpăturii efectuate în 1969 în cetatea romană târzie de către Nicolae Gudea în turnul de sud-est al cetății.
Reprezentări ale zeului Eros pot fi văzute în expoziția „ZEII TANGIBILI. Gemele și cameele antice între utilitate și estetică”, deschisă în mansarda B1 a Bastionului Maria Theresia din din cetatea Timișoarei. Expoziția a fost realizată cu sprijinul Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva, Muzeului de Istorie din Turda, Muzeului Județean Argeș, Muzeului Județean de Istorie și Artă din Zalău, Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia și Muzeului Regiunii Porților de Fier din Drobeta Turnu Severin.