„Rondul de noapte” al lui Rembrandt, pictura tăiată de două ori cu un cuțit și stropită cu acid
Capodopera „The Night Watch” („Rondul de noapte”) a lui Rembrandt, aflată în colecția muzeului din Amsterdam, este renumită pentru trei lucruri: dimensiunea sa colosală (363 cm x 437 cm), utilizarea dramatică a luminii și umbrei (tenebrism) și percepția mișcării în ceea ce ar fi fost în mod tradițional un portret de grup militar static. Pictura a fost finalizată în 1642, la apogeul Epocii de Aur olandeze.
Lucrarea a fost comandată în jurul anului 1639 de căpitanul Banninck Cocq și de cei șaptesprezece membri ai Kloveniers (gărzi ale miliției civice). În pictură apar 34 de personaje. Rembrandt a fost plătit cu 1.600 de guldeni olandezi, o sumă mare la acea vreme. Tabloul a fost unul dintr-o serie de șapte picturi similare ale soldaților, comandate în acea perioadă de la diverși artiști. Lui Rembrandt i-a luat trei ani să finalizeze pictura.
În septembrie 1939, la începutul celui de Al Doilea Război Mondial, pânza a fost desprinsă de cadru, rulată în jurul unui cilindru și depozitată timp de patru ani într-un seif special, care a fost construit pentru a proteja multe opere de artă din peșterile din Maastricht, Țările de Jos. După război, pânza a fost remontată, restaurată și returnată la Rijksmuseum.
Nici capodopera artistului olandez nu a scăpat de vandalism. La 13 ianuarie 1911, un cizmar șomer și fost bucătar al Marinei a încercat să taie tabloul cu un cuțit, protestând pentru că nu își găsea de lucru. Cu toate acestea, stratul gros de lac a protejat pictura de orice deteriorare la acel moment.
La 14 septembrie 1975, lucrarea a fost atacată din nou cu un cuțit de un profesor șomer, rezultând mai multe tăieturi mari în zigzag. După patru ani, pictura a fost restaurată cu succes.
În 1990, un pacient cu probleme psihice a pulverizat acid pe tablou. Din fericire, acidul a pătruns doar în stratul de lac al picturii, fiind, din nou, complet restaurat.
„Rondul de noapte” al lui Rembrandt a trecut, începând cu luna iulie a anului 2019, printr-un amplu și lung proces de restaurare, care a avut loc în public (într-o incintă de sticlă special construită în Rijksmuseum din Amsterdam) și a fost transmis în direct la TV. Pictura cântărește 337 kg.
Acest text este un fragment face parte din articolul „Secretele și controversele din spatele unei capodopere”, publicat în numărul 256 al revistei „Historia”, disponibil în format digital pe platforma paydemic.
Foto: Getty Images / Profimedia
Mai multe pentru tine...