Riscurile profesiei de jandarm de odinioară jpeg

Riscurile profesiei de jandarm de odinioară

📁 Istorie contemporană
Autor: Redacția

Radu Dumitru s-a născut în comuna Plenița, județul Dolj și a fost subofițer de jandarmi din 1933. Va activa la diferite posturi de jandarmi rurali din județul Timiș-Torontal.

Spre sfârșitul anului 1942, Radu Dumitru, șef de post în comuna Sacoșu Mare, primește ordin pentru a prelua șefia altui post de jandarmi, cel din comuna Ghizela. Un contrabandist de alcool, depistat de acesta, află despre această mișcare și încearcă asasinarea jandarmului, trăgând noaptea două focuri de armă de vânătoare în geamul postului de jandarmi. Radu Dumitru, împreună cu soția și cei doi copii, pregătiți de plecare pentru acea dimineață, cu lucrurile și mobilierul strânse, nu se aflau exact în locurile lor obișnuite de odihnă și scapă fără a fi atinși.

Expoziția temporară „Jandarmeria Română 1850-2020" poate fi vizitată în perioada 8 iulie - 29 august la Muzeul Național al Banatului din Timișoara.

Autor: Nicolae Adrian Alexe / Muzeul Național de Istorie a României

Foto sus: Radu Dumitru cu familia, în curtea postului de jandarmi Ghizela, jud. Timiș-Torontal, 15 ianuarie 1944. Foto jos: Epoleți de plutonier major, care i-au aparținut acestuia. Epoleții sunt model 1941 și erau comuni pentru toate armele terestre, fiind folosiți până în 1948. Fotografiile îi aparțin lui Radu Ciprian (Craiova), urmaș al lui Radu Dumitru

epoleti jpg jpeg