Cum a fost distrusă Biserica Sfânta Vineri din Capitală jpeg

Pove╚Ötile impresionante ale l─âca╚Öelor de cult disp─ârute din Capital─â, pentru a face loc gigantelor construc╚Ťii ceau╚Öiste

­čôü Patrimoniu
Autor: Diana Toea

Zeci de biserici cu o valoare istoric─â ╚Öi arhitectural─â inestimabil─â au fost puse la p─âm├ónt, ├«n perioada regimului comunist, pentru a face loc construc╚Ťiilor-gigant precum Casa Poporului sau Cartierul Civic.

Biserica Enei, cu o istorie care dateaz─â din 1611, l─âca╚Ö de cult cu un ansamblu important de pictur─â mural─â, a fost prima victim─â a demol─ârilor regimului ceau╚Öist. La ├«nceputul de secolului al XX-lei, biserica se afla vizavi de Maidanul Prim─âriei, un teren neconstruit pe care se antrenau jandarmii, unde se g─âse╚Öte, ├«n prezent, Teatrul Na╚Ťional din Bucure╚Öti.

Drama Bisericii Enei a ├«nceput dup─â cutremurul din 1977. Blocul Dun─ârea, care se afla chiar l├óng─â monumental religios, a c─âzut, alaturi de multe alte cl─âdiri-simbol. Cu toate acestea, l─âca╚Öul de cult a r─âmas ├«n picioare, neatins. Sup─ârat c─â blocul nu a c─âzut peste biseric─â, Ceau╚Öescu a decis demolarea ei. N-a fost u╚Öor de dat jos. Turla s-a pr─âbu╚Öit dup─â mai multe ├«ncerc─âri. Au fost distru╚Öi ╚Öi pere╚Ťii cu picturi murale nepre╚Ťuite, iar clopotul s-a cr─âpat ├«n c─âdere. ├Än 1981, a urmat Biserica M─ârgeanului, a c─ârei istorie data din 1946. Un an mai t├órziu, ╚Öi Biserica Cr├ónga╚Öi 2, construit─â ├«n 1943, a fost pus─â la p─âm├ónt de buldozere.

Biserica unde s-a rugat Mihai Viteazul

├Än anul 1984, a venit r├óndul faimoasei Biserici Alba-Post─âvari, ctitorit─â ├«n 1568, cu picturi murale inestimabile semnate de Anton Serafim. L─âca╚Öul de cult se afla pe locul actualei Pie╚Ťe Constitu╚Ťiei ╚Öi are o istorie pe c├ót de veche, pe at├ót de interesant─â. ├Än aceast─â biseric─â se afla icoana Sf├óntului Nicolae care a devenit celebra ├«n urma episodului petrecut cu Mihai Viteazul, Ban al Craiovei pe atunci, care a trecut pe acolo c├ónd era dus la decapitare din porunca lui Alexandru Voda cel R─âu.

image image
image

Mihai Viteazul a cerut s─â fie l─âsat s─â se roage ├«n Biserica Alba-Post─âvari. S-a rugat la icoana Sf├óntului Nicolae. Apoi, c├ónd a ajuns la locul sacrific─ârii, c─âl─âului i s-a f─âcut mil─â de el ╚Öi a aruncat securea. Mihai Viteazul a sc─âpat cu via╚Ť─â. ├Än 1591, Mihai Viteazul a ctitorit M─ân─âstirea Mihai Vod─â, care a supravie╚Ťuit p├ón─â ast─âzi. Dar nu ├«n totalitate. De╚Öi ansamblul M─ân─âstirii Mihai Vod─â a fost considerat ╚Öi ├«n perioada comunist─â unul dintre cele mai pre╚Ťioase monumente ale Bucure╚Ötiului, nu a sc─âpat de politica de excludere a l─âca╚Öelor de cult din perimetrul vizual, adoptat─â ├«ntre 1980 ╚Öi 1990. Astfel, ├«n 1984, ├«n timpul construc╚Ťiei Centrului Civic, cl─âdirea m─ân─âstirii a fost demolat─â. 

Spirea Veche a fost greu de pus la pământ

A urmat Biserica Spirea Veche, cu o istorie datând din secolul al XVI-lea. Pentru eliberarea cu repeziciune a amplasamentului destinat Casei Poporului, lăcașul de cult a fost demolat în aprilie 1984. Fiind printre primele biserici la a cărei structura de rezistenţă s-a folosit betonul armat, distrugerea ei s-a făcut prin dinamitări succesive, datorită solidităţii ei.

├Än acela╚Öi an, aripile de nord ╚Öi de est ale M─ân─âstirii Antim, construit─â ├«ntre 1713 ╚Öi 1715, au fost demolate. Aceea╚Öi soart─â a avut-o ╚Öi M─ân─âstirea V─âc─âre╚Öti, cu o tradi╚Ťie dat├ónd din 1716. Una dintre cele mai ├«nsemnate m─ân─âstiri din Bucure╚Öti, a fost pus─â la p├óm─ânt ├«ntre 1984 ╚Öi 1987. Dintr-o suprafa╚Ť─â de circa 2.500 de metri p─âtra╚Ťi de fresc─â, dat├ónd din timpul edific─ârii, au putut fi salva╚Ťi de c─âtre profesorul Dan Mohanu ╚Öi studen╚Ťii s─âi de la Institutul de Arte Plastice ÔÇ×Nicolae GrigorescuÔÇŁ doar 140 de metri p─âtra╚Ťi.

image image
image

Pictura mural─â care ├«mpodobea paraclisul locului de ├«nchinare a voievodului a fost aproape complet distrus─â, cu excep╚Ťia unor fragmente cu icoane sau scene biblice care au fost furate de muncitorii ╚Öantierului de demolare. Istoria s-a repetat ╚Öi ├«n cazul Bisericilor Izvor ╚Öi Gherghiceanu, care au fost distruse ├«n 1984.

În 1985, a venit rândul Bisericii Sfântul Nicolae Sârbi, care data de la începutul secolului al XVI-lea. La fel s-a întâmplat și în cazul Mănăstirii Cotroceni, construită în 1679, care a fost demolată în același an. Lăcașul de cult era una dintre cele mai vechi mănăstiri brâncovenești din București, pe locul acesteia aflându-se astăzi Palatul Cotroceni.

Tot ├«n 1985, dou─â corpuri de cl─âdire ╚Öi capela Institutului Medico-Legal ÔÇ×Mina MinoviciÔÇč din 1892, au fost puse la p├óm├ónt. Capela din incinta institu╚Ťiei fusese o oper─â a arhitectului Paul Petricu. Mare parte din inventarul ei s-a pierdut ├«n timpul demol─ârii:lambriurile ╚Öi stranele din stejar sculptat, mozaicul de deasupra intr─ârii, pictura din absida altarului ╚Öi vitraliile executate ├«n Fran╚Ťa la ├«nceputul secolului al XX-lea.

Lacul Morii în locul Bisericii Crângași

Un an mai t├órziu, ├«n 1986, Biserica Cr├ónga╚Öi, construit─â ├«n 1564, ╚Öi cimitirul adiacent, au fost distruse pentru a face loc Lacului Morii. De asemenea, Biserica Sf├óntul Nicolae-Jitni╚Ť─â (1590) din Calea V─âc─âre╚Öti, a fost demolat─â ├«n iulie 1986. Biserica M─ân─âstirii Pantelimon, cu o istorie dat├ónd din 1750, a fost ╚Öi ea ras─â de pe fa╚Ťa p─âm├óntului ├«n acela╚Öi an. ╚śi Biserica Doamna Oltea (1947) a fost demolat─â ├«n 1986.

Lacrimi pentru Sf├ónta VineriBiserica Sf├ónta Vineri Hereasc─â din secolul al XVII-lea, a fost demolat─â ├«n iunie 1987, la doar c├ó╚Ťiva ani dup─â renovare. L─âca╚Öul de cult era ├«mpodobit cu picturi de Dumitru Belizarie. C├ónd biserica a fost despicat─â de lamele ┼či de odgoanele care o ├«nconjurau, un t├ón─âr ├«nalt, cu o c─âma┼č─â alb─â, s-a aruncat ├«n fa┼úa buldozerelor. ÔÇ×Eu nu fug din fa┼úa altarului, dar├óma┼úi biserica peste mine. Va fi cel mai frumos morm├óntÔÇŁ, ├«┼či amintesc istoricii.

Apoi, lan┼úurile au fost legate de biseric─â, iar zidurile au fost smulse. Mii de oameni care barau linia tramvaielor dinspre C─âl─âra┼či au ├«nceput s─â urle ┼či s─â blesteme c─ând au c─âzut coloanele ┼či pridvorul sf├óntului l─âca┼č. Bucure┼čteni, martori oculari ai distrugerii, au aprins lum├ón─âri ┼či au vegheat toat─â noaptea ruinele bisericii.

Totodată, Biserica Sfântul Spiridon-Vechi din secolul al XVII-lea, a fost demolată în iulie 1987. În timpul demolării, a fost furată icoana dăruită bisericii de către Patriarhul Silvestru al Antiohiei în 1748.

Picturi distruse sau furate

Biserica Olteni, ctitorit─â ├«n 1696, a fost ras─â de pe fa╚Ťa p─âm├óntului ├«n iunie 1987. ├Än 1821, ├«n timpul luptelor dintre eteri╚Öti ╚Öi otomani, biserica servise arn─âu╚Ťilor drept loc de rezisten╚Ť─â ╚Öi fusese avariat─â de bombardamente. ├Äntre 1863 ╚Öi 1865 biserica fusese restaurat─â ├«n stil neogotic. Picturile murale executate de Gheorghe Tattarescu au fost distruse sau furate ├«n timpul demol─ârii.

De asemenea, Biserica Bradu Staicu din 1726, restaurată în 1875 de arhitectul Al. Freiwald, a fost demolată în octombrie 1987. Odată cu biserica a dispărut și pilonul mesei altarului, considerat a fi mai vechi decât monumental religios.

Tot ├«n 1987, a fost pus─â la p─âm├ónt ╚Öi Biserica Sf├óntul Troi╚Ť─â-Izvor, ctitorit─â ├«n 1804. L─âca╚Öul de cult a fost descris de Barbu ╚śtef─ânescu Delavrancea ├«n nuvela Hagi-Tudose. Odat─â cu demolarea au disp─ârut ╚Öi numeroase obiecte de cult.