Pierdut şi găsit: Muziris, oraşul piperului jpeg

Pierdut şi găsit: Muziris, oraşul piperului

În urmă cu mai bine de 2000 de ani, India deţinea unul dintre cele mai importante porturi comerciale, ale cărui exporturi, în special cel de piper negru, obliga marile puteri ale lumii, chiar şi Imperiul Roman, să rămână cu datorii. În Muziris, oamenii veneau cu aur şi plecau cu piper negru.

Despre anticul port oriental au scris marii înţelepţi ai vremii. Spre exemplu, Plinius numea Muziris ca fiind primul centru comercial al Indiei. Acesta apărea şi pe celebra hartă de secol V, Tabula Peutingeriana, unde lumea era văzută din Roma. De atunci înainte, localizarea portului devine din ce în ce mai înceţoşată, până când aproape că dispare de pe hartă. În zilele noastre s-a ajuns ca acest port să devină o legendă, asta până în 2004, când arheologii au descoperit în sudul statului Kerala un port misterios.

„Acesta a fost un centru comercial de o imporanţă capitală pentru comerţul roman”, spune Federico de Romanis, profesor de istorie romană la Universitatea Tor Vergata, din Roma. „ Ceea ce l-a făcut într-adevăr unic a fost cantitatea enormă de piper exportată in Muziris. Vorbim aici de mii de tone.” Înafară de piper, cercetătorii spun că exporturile au inclus şi produse locale precum fildeş, perle, alte condimente, pietre semipreţioase. Aceste exporturi atestă şi relaţiile comerciale dintre populaţia de pe Valea Gangelui şi regiunile din Himalaya de est.

akhska jpg jpeg

De cealaltă parte, navele soseau cu aur, coral, cristal, amfore, ulei de măsline, şi un anumit sos de peşte fermentat, numit garum. Profesorul italian afirmă că valoarea acestui tip de comerţ a fost una dezechilibrată. Plinius estima deficitul anul al Romei la 50 de milioane de seterţi, acesta fiind cauzat de relaţia cu India. Comerţul maritim dintre Muziris şi Roma a început în primul secol î.Hr., când navigarea prin Marea Roşie a devenit cunoscută. Portul Muziris a depins în totalitate de cererea străină de piper, în special de cea a Imperiului Roman. Aşa că, se presupune că în secolul al III-lea, când economia Imperiului a devenit una deficitară, au început şi problemele pentru Muziris, acesta pierzându-şi importanţa.

La primele săpături, arheologii au găsit pentru prima dată pe coasta Keralanului amfore romane, lucru care i-a făcut să continue săpăturile. După nu mai puţin de nouă ani le-au trebuit cercetătorilor ca să găsească un adevărat sit arheologic. Acesta este situat în localitatea Pattanam, şi are aproximativ  70 de hectare. În ceea ce priveşte organizarea urbană, săpăturile au scos la iveală toalete, canale de scurgere şi fântâni, toate acestea fiind poziţionate într-o singură direcţie, lucru care sugerează că acolo era o aşezare planificată. De asemenea, calitatea mortarului folosit, sticla şi piatra, toate indică o aşezare urbană.  Tot acolo au fostd descoperite şi monede locale, lucru care sugerează o economie monetizată şi un anume grad de organizare politică. Cercetările sunt abia la început, iar specialiştii doresc să stabilească şi o evoluţie a vechii aşezări urbane, de pe malul mării. „ A fost escavat mai puţin de 1%din sit. Nu am atins abia decât vârful icebergului.”, spun cercetătorii.

Sursa:The Guardian