image

Obsesiile politice distrug fericirea oamenilor

Orice organism statal din lumea contemporană este format din politicieni aleși în urma unor complicate manevre de partid și prin alegeri ce pun pe drumuri popoare întregi. Campaniile electorale sunt organizate de specialiști în manipularea mulțimilor și totul se face pentru acapararea puterii în vederea aducerii fericirii votanților. Se face totul pentru un patriotism fierbinte și votanților trebuie să le intre bine în cap ideea că fără un vot dat cui trebuie viața nu mai poate să decurgă normal.

Au trecut și luptele politice din Ungaria și a ieșit învingător din nou Viktor Orban, lider convins că luptă împotriva întregii lumi ce este hotărâtă să nimicească țara din bazinul dunărean. Mereu sunt indicați mulțimilor dușmani, ultimul pe listă fiind conducătorul Ucrainei.

Această gândire simplă, în alb și negru, nu duce la lucruri bune și ia definitiv gândirea corectă. Premierul maghiar este convins că trebuie să colaboreze cu Rusia pentru că Occidentul, Uniunea Europeană, este periculos prin ideile promovate. Oare să fie adevărat sau se cunoaște prea puțină istorie? Adevărul este că toate nenorocirile Ungariei au venit dinspre est, dar este greu să înțelegi legile oferite gratis de trecut. Revoluționarii maghiari au dorit în anul 1848 să elimine dominația habsburgică și au început să înfrunte forțele austriece în numele libertății. Dacă erau ceva șanse de rezistență împotriva Vienei, toate speranțele au fost spulberate de sosirea forțelor țariste în 1849. Mai mult. Lovitura de grație dată Ungariei Mari din cadrul celebrei Austro – Ungaria a fost realizată de diviziile ruse aflate sub conducerea generalului Brusilov în vara anului 1916. Armata dublei monarhii a rezistat numai prin sosirea trupelor germane și s-a destrămat în toamna anului 1918.

Haosul de la sfârșitul conflagrației mondiale a asigurat ascensiunea unei mișcări bolșevice ce era de o cruzime deosebită și nimicea tot ceea ce era tradiție maghiară în numele unui internaționalism ucigător. Liderii de la Budapesta în frunte cu Bela Kun erau încurajați de la Moscova să acționeze pe post de spărgători de gheață ai păcii ce se stabilea treptat pe continent și să fie dezlănțuit un sângeros război în care să dispară tot ceea ce nu avea legătură cu ideologia de stânga. Populația Ungariei urma să fie carne de tun în revoluția maghiară, dar zisa mișcare revoluționară a fost înfrântă în august 1919. Armata română a intrat în Budapesta și a salvat poporul maghiar de la un genocid și de lagărele de concentrare și exterminare. A urmat Al Doilea Război Mondial și trupele sovietice au nimicit statul ridicat de conducerea de la Budapesta prin atacarea vecinilor. Este interesant de precizat că autoritățile vremii au profitat de prietenia cu Hitler pentru a obține noi teritorii, dar au cochetat și cu Kremlinul pentru a beneficia de presiunea împotriva României. Era câștigată prietenia dictatorului german, dar s-a reușit obținerea unor presiuni pe Prut în august 1940. Prietenia cu Moscova a fost scump plătită. Tancurile cu stele roșii au instaurat comunismul în cele mai atroce forme și oamenii de rând n-au mai suportat și s-au revoltat în 1956. A fost nevoie de intervenția mașinilor de luptă care au strivit vise și trupe cu șenilele nemiloase din oțel. Industria grea dorită de comuniști își demonstra utilitatea și arăta cam ce produse erau realizate în fabricile pe care mulți le consideră necesare pentru locuri de muncă. Maghiarii au fost nevoiți să fugă unde au văzut cu ochii până când forțele de represiune comuniste au închis din nou granița. Cel puțin 200.000 au părăsit plaiurile natale unde nu se mai putea trăi din cauza fanteziilor politice ale grupării de la putere, cea care făcea totul după prețioasele indicații venite din Uniunea Sovietică. A fost o lovitură gravă dată poporului din pustă.

Fericirea Ungariei a fost asigurată numai prin colaborarea cu Occidentul și prin preluarea ideilor moderne, democratice, dar este greu în lumea politică de astăzi să vezi adevărul. Mulți spun că iau decizii pentru progresul popoarelor, dar acționează exact pe dos și râvnesc la diferite forme de autoritarism, pofta ascunsă din creierul conducătorului contemporan fiind să se ajungă la totalitarism, adică întregul popor să facă numai ce vrea cel ajuns la putere. Liderul de la Budapesta are studii superioare și chiar a primit educație la Oxford, dar pentru a domina creierele mulțimilor duce tot o politică îmbâcsită de ideile vechi, dominate de ura împotriva celor ce încearcă să se apropie de iubita putere. Fiecare conducător trăiește în propria fantezie și nenorocește popoare întregi în timp ce le oferă iluzia fericirii prin discursuri și manipulări. Din păcate, mulți oameni s-au prins că politica oferă o viață de lux și fac totul pentru a se menține în cele mai înalte funcții. Sistemul mondial nu are limite pentru cei ce intră în sistem și este absolut normal să apară mici dictatori peste tot. Democrația este o lume în care obsedații de putere sunt ținuți încă în frâu, dar mulți reușesc să mențină numai o iluzie de libertate pentru mulțimi. Ar fi necesară limitarea numărului de mandate pentru orice funcție în stat. Un om care ocupă un post înalt timp de opt ani dă cam tot ce poate pentru comunitate.

Foto sus: Soldați austro-ungari în tranșeele Primului Război Mondial (© Arhivele de Stat din Bulgaria / Wikimedia Commons)