O colecţie de obiecte de pe Titanic, scoasă la vânzare la preţul de 189 de milioane de dolari jpeg

O colecţie de obiecte de pe Titanic, scoasă la vânzare la preţul de 189 de milioane de dolari

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția

O colecţie de artefacte provenind de pe epava Titanicului a fost scoasă la vânzare pentru suma de 189 de milioane de dolari de Premier Exhibitions Inc., compania care deţine drepturile de exploatare a obiectelor aflate la bordul celebrului transatlantic.

Epava, descoperită de exploratorul Robert Ballard în 1985, a oferit până acum peste 5.500 de artefacte companiei Premier Exhibitions Inc., care a efectuat opt expediţii pe Titanic, începând din 1987.

Printre obiectele din această colecţie se află vase delicate din porţelan, tacâmuri din argint, dar şi un fragment de 17 tone din carena vaporului, adusă la suprafaţă de pe fundul Oceanului Atlantic, din zona în care Titanicul s-a scufundat, după ce s-a ciocnit de un aisberg, în urmă cu 100 de ani. În acea tragedie şi-au pierdut viaţa peste 1.500 de persoane.

Acţiunile companiei Premier Exhibitions Inc. au crescut cu 18%, marţi, după ce reprezentanţii acestei firme au anunţat că au semnat o scrisoare de intenţie pentru a vinde cu 189 milioane de dolari acele artefacte unui grup de colecţionari privaţi.

Compania doreşte să-şi vândă acţiunile pentru a putea să se concentreze apoi pe organizarea de expoziţii itinerante, însă un tribunal federal a decis, în 2011, că organizatorii tranzacţiei trebuie să se asigure mai întâi ca obiectele de pe Titanic să fie păstrată împreună, într-o colecţie unică.