Justiția europeana da dreptate Comisiei Europene și, implicit, României, în disputa cu inițiatorii proiectului de inițiativa cetățenesca „Minority SafePack”
Miercuri, 9 noiembrie 2022, Tribunalul Uniunii Europene a dat câștig de cauza Comisiei Europene în diferendul pe care aceasta a avut-o cu europarlamentarul UDMR Vincze Lorant, în calitate de președinte al Uniunii Federative a Naționalităților Europene pe subiectul proiectului de inițiativa cetățenesca “Minority SafePack – un milion de semnături pentru diversitate în Europa”. Astfel, Tribunalul a considerat ca a fost corecta decizia Comisiei Europene de a refuza propunerea de a legifera pe marginea prevederilor proiectului “Minority SafePack”, considerand ca masurile întreprinse deja de Uniunea Europeană pentru asigurarea promovării limbilor regionale sau minoritare, respectiv pentru susținerea diversității culturale și lingvistice sunt suficiente și nu mai este nevoie ca acestea sa fie legiferate suplimentar.
Practic, decizia de astăzi a Tribunalului UE certifică, încă odată, faptul ca instrumentul inițiativei cetățenești europene a fost folosit în mod incorect de Ungaria, care a încercat, mai bine de 10 ani, sa speculeze aceasta oportunitate oferita cetățenilor UE de legiferare pentru promovarea unui deziderat mai vechi al Budapestei, acela de a forța introducerea unor prevederi în legislația UE privind minoritățile naționale, pe care sa le folosească ulterior pentru a-și impune propriile interese în raport cu terțe state.
Astfel, în urma cu 10 ani, Uniunea Federativa a Naționalităților Europene, o organizație cu sediul în Germania și cu finanțare masiva din Ungaria, suspectată de mass-media inclusiv de conexiuni în Federația Rusa, a lansat “Minority SafePack – un milion de semnături pentru diversitate în Europa”. După ce au strâns un milion de semnături, cu sprijinul consistent al Ungariei, membrii comitetului de cetățeni au depus în 2013 documentul la Comisia Europeană, care a respins inițial propunerea. Decizia a fost atacata în instanță, CJUE obligând Comisia Europeană sa analizeze posibilitatea emiterii unor norme juridice pe marginea ei. La începutul anului 2021 Comisia Europeană a respins toate propunerile din “Minority SafePack “, apreciind ca legislația Uniunii Europene protejează deja toate aspectele solicitate de inițiatori. Cum era de așteptat, Vincze Lorant a atacat la CJUE decizia Comisiei, însă instanta europeana a demonstrat, încă o data, prin această decizie, ca drepturile minorităților beneficiază de suficientă protecție în UE. Trebuie sa mai menționăm că în toată această perioadă, indiferent de formula guvernamentală, autoritățile române au susținut punctul de vedere statuat astăzi de Tribunalul UE, în timp ce Ungaria s-a poziționat întotdeauna de partea inițiatorilor “Minority SafePack”.