Jocul de table a apărut ca o consecință a interdicției de a practica jocuri cu cărți jpeg

Jocul de table a apărut ca o consecință a interdicției de a practica jocuri cu cărți

Autor: advertorial

Jocul de table (backgammon) are o istorie fascinantă. Originile lui nu sunt cunoscute cu exactitate, dar ce știm cu siguranță este că răspândirea lui s-a datorat mai degrabă unei conjuncturi. 

Backgammon este un joc cu zaruri practicat în orice colț din lume. Se spune că, pe vremea când oamenii erau organizați în triburi, preoții aruncau oase de animale și preziceau viitorul în funcție de partea pe care aterizau. Treptat, această practică a dobândit și o altă semnificație, oamenii pariind pe rezultatul aruncării.

Oasele au căpătat formă de zaruri. Unele aveau patru, altele șase, altele opt, altele douăsprezece, altele chiar douăzeci de fețe. Pe fiecare față era o pictogramă. În timp, cel cu șase fețe a avut cel mai mare succes din două motive: 1. era mai ușor de sculptat un cub; 2. cubul se rostogolea mai ușor. Existau și „zaruri” în formă de piramidă sau de octogon, dar acestea se opreau așa cum aterizau, nu se rostogoleau.

„Strămoșul” tablelor s-a jucat pe vremea sumerienilor

Următorul pas după stabilirea formei ideale a zarurilor a fost mutarea diverselor obiecte pe o tablă de joc în funcție de valorile indicate de zaruri. În întreaga lume au început să se dezvolte variante diverse ale jocului, primele forme de backgammon. Cel mai vechi „strămoș” al jocului de table datează din epoca civilizației sumeriene, care a înflorit pe teritoriul actualului Irak. 

În jurul anului 1920, arheologul britanic Sir Leonard Wooley a descoperit cinci exemplare ale unul joc a cărui tablă era asemănătoare cu a backgammon-ului din zilele noastre. Pătratul era confecționat din lemn decorat cu un mozaic de scoici, oase și diverse alte elemente. La scurt timp după descoperirea lui Wooley, într-o altă regiune din Mesopotamia antică, arheologii au descoperit același joc. Alături de tablă au fost găsite piese de joc și zaruri. Fiecărui jucător îi corespundeau șapte piese și șase zaruri.

Există dovezi că și faraonii egipteni jucau un joc care poate fi considerat și el strămoș al backgammon-ului. Tablele de joc, care datează din anul 1500 î.H., au fost descoperite în mormântul regelui Tutankhamon, în valea Nilului. De asemenea, pe mai multe ziduri din peșteri există desene ale egiptenilor (atât oameni simpli, cât și aristocrați) jucând ceva asemănător backgammon-ului. 

Jocurile de noroc au fost interzise, tablele „au scăpat”

Historia (2) jpg jpeg

Sunt multe dovezi care leagă actualul joc de table de jocuri practicate cu mii de ani în urmă. „Derulăm” până în anul 1254, când Louis al IX-lea al Franței a interzis jocurile de noroc, principalele vizate fiind jocurile de cărți. Era o politică la nivelul întregii Europe, dar în Franța, Italia, Spania, Elveția și Olanda tablele erau exceptate de această interdicție, pentru că mizele erau mici.

Tablele moderne de joc apar în Europa la începutul secolului al XIV-lea, fiind ornate, printre altele, cu elemente religioase. Atunci au apărut și mai multe manuscripte cu regulamentul jocului. Backgammon-ul a cunoscut o răspândire importantă în perioada Elisabetană. Sunt mai multe variante pentru etimologia denumirii. În Țara Galilor, „bach” înseamnă „mică”, iar „cammaun” înseamnă bătălie. În engleza medievală, „baec” înseamnă „înapoi”, iar „gamen” însemna „joc”, făcând referire la două aspecte: 1) scopul jocului era să fie întoarse piesele acasă; 2) piesa era întoarsă din drum atunci când pe ea ateriza o piesă a partenerului de joc.

Tablele și-au făcut loc în topul celor mai populare jocuri de noroc, alături de jocuri ruletă, cărți și zaruri. Backgammon a ajuns și în America, Thomas Jefferson jucând acest joc în perioada în care redacta Declarația de Independență. În ciorna declarației sunt și însemnări despre numărul de jocuri de table câștigate și pierdute. 

În Franța, jocul s-a numit și „tric trac”, denumirea care imita sunetul făcut de piesele care erau mutate pe tablă. Tribunalul de Paris îl considera un joc „nobil și distinct”. Primul turneu de table a fost organizat abia în anul 1964, în Bahamas, din inițiativa prințului Alexis Obolensky. Ideea s-a răspândit rapid în Las Vegas, apoi la Londra și Estoril. În prezent, backgammon a intrat în era digitală, cele mai multe partide jucându-se online.