Espresso, istorie la minut
Majoritatea iubitorilor de cafea ar spune că espresso-ul este licoarea ideală – concentrată, cu o aromă intensă şi, cel mai important, preparată într-un timp extrem de scurt. Realizarea unui espresso perfect ţine cont de trei factori: nivelul de măcinare al bobului de cafea, temperatura şi presiunea. Acesta este principalul motiv pentru care tehnologia contează atât de mult – şi istoria ei ne poartă cu mai bine de un secol în urmă.
Europa secolului al XIX-lea era dominată de aroma de cafea. Oamenii încercau să găsească tot felul de combinaţii, de arome, dar marea lor problemă era timpul de preparare. Şi cu toate că au existat numeroşi inventatori care să prezinte lumii tot soiul de maşinării pentru cafea, abia în 1884 a fost brevetat strămoşul espressorului. Inventatorul era un italian din Turin, Angelo Moriondo, el dăruind omenirii „o nouă maşinărie cu aburi pentru prepararea instantă şi economică a cafelei” – căci da, folosea atât aburul, cât şi apa fierbinte. Cu toate acestea, maşinăria lui Moriono nu a avut succesul dorit.
Puţin mai târziu, la începutul secolului XX, milanezii Luigi Bezzerra şi apoi Desiderio Pavoni au îmbunătăţit creaţia iniţială, adăugându-i numeroase filtre şi mecanismte care şi astăzi se regăsesc în espressoare. Ajunsese la performanţa de a prepara 1000 de cafele pe oră. La Târgul de la Milano din 1906, cei doi au prezentat lumii “cafeé espresso“. Timpul era incredibil, însă gustul nu era pe măsură – sistemul de presiune ardea cafeaua.
Noul gust după război. Espresso-ul contemporan
Trecuseră doi ani de la terminarea celui de-al Doilea Război Mondial şi, în sfârşit, apărea noutatea. Tot un italian, Achille Gaggia a reuşit să dea oamenilor un espresso cu gust autentic de cafea. A adus aparului Illeta a lui Francesco Illy o îmbunătăţire mică, dar revoluţionară: utilizarea unui piston, acţionat de o pârghie în timpul preparării băuturii. Cel mai important lucru, care apropie perioada postbelică de actualitate este acea spumă subţire, cremoasă – imaginea unui espresso de calitate. Se spune că oamenii erau intrigaţi la vederea acesteia, dar Gaggia a reuşit să îi liniştească, spunându-le că spuma este doar rezultatul unei cafele bune, speciale.
Trebuie spus că, în perioada interbelică, Alfonso Bialetti inventează o modalitate mai practică de a obţine un espresso, prin folosirea unei cafetiere: Moka Espress. Principiul de funcţionare se bazează pe utilizarea de abur sub presiune pentru a prepara cafeaua. Apa rece este plasată în compartimentul de jos al aparatului care prin fierbere se ridică printr-un tub central, se lasă peste cafeaua măcinată aflată în centru, trece apoi printr-un filtru şi ajunge în compartimentul superior de unde este servită.
Revenind la complicatele espressoare, nu este sfârşitul evoluţiei celebrei Macchina. În anii ’60, espressorul a fost automatizat complet. Îmbunătăţirea revoluţionară aparţine lui Ernesto Valente – Faema E61. De aici înainte, prepararea unui espresso nu mai ţinea de forţa unui barista, ci doar de noul mecanism implementat.
De la espresso la nespresso. Revoluția din domeniul espressoarelor
Nespresso a fost, într-adevăr, o idee revoluţionară. A oferit posibilitatea iubitorilor de cafea să poată prepara şi savura oricând un espresso perfect, fără a depinde de măiestria unui barista. Cum? Oferind cantitatea perfectă de cafea pentru un espresso, ambalată în capsule ce conțin 100% cafea prăjită și măcinată, și extargerea acestuia la temperatura ideală și la presiunea de 19 bari, cu espressorele Nespresso.
Cu un staff de doar cinci membri, Nestlé a înfiinţat în 1986 Nespresso SA. Primul lor produs a fost lansat şi testat pe piaţa din Elveţia, Italia şi Japonia împreună cu patru sortimente din gama Grand Cru: Capriccio, Cosi, Decaffeinato şi Bolero. Odată cu începutul anilor ’90, Nespresso a început să se răspândească tot mai mult pe glob, această modalitate de a prepara o cafea impecabilă devenind tot mai populară.
Dar ce înseamnă, de fapt, Nespresso?
Toate cele 25 de sortimente de cafea de specialitate Nespresso sunt obţinute exclusiv din boabe de cafea de cea mai bună calitate, prăjite, măcinate şi ambalate în porţii individuale în capsule de aluminiu sigilate ermetic, pentru a-şi păstra intacte aromele şi prospeţimea. Capsulele sunt fabricate din folie de aluminiu acoperite cu un film interior din material plastic evitându-se orice contact între aluminiu şi cafea. Nespresso a ales aluminiul deoarece acesta este un material 100% reciclabil, extrem de ușor, care are capacitatea de a izola perfect cafeaua prăjită și măcinată de factorii externi care i-ar putea afecta calitatea - aerul, umiditatea sau lumina.
Când capsula se introduce în aparat, aceasta este perforată, apoi odată ce aparatul este pornit, apa fierbinte este pompată şi trimisă sub presiune în capsulă. Nespresso a oferit oamenilor cafeaua perfectă chiar la ei acasă: numeroase modele de espressoare care să folosească acele mici capsule ce conţin tipul şi cantitatea ideală de cafea.
Iar cei de la Nespresso au găsit o soluție și pentru protejarea mediului înconjurător: reciclarea aluminiului și transformarea acestuia în obiecte dintre cele mai diverse și folosirea zaţului de cafea pe post de compus organic pentru generarea de energie, iar dupa epuizarea potenţialului energetic, pentru fertilizarea solului. Partea și mai bună? Clienții Nespresso pot recicla capsulele de cafea utilizate prin intermediul curierului care le livrează următoarea comandă de cafea.
Acest nou concept de preparare a cafelei a fost introdus şi pe piaţa din România la începutul anului 2015. Gama de aparate, capsule şi alte accesorii destinate preparării unei cafele perfecte se găsesc pe site-ul brandului nespresso.com.
Şi mai interesant este faptul că Nespresso a pregătit iubitorilor de cafea un Black Friday cel puțin interesant: reduceri la toată gama de espressoare + cadou la achiziția aparatului de cafea favorit + livrare gratuită! Aşa că, încercuiţi data de 16 noiembrie în calendar şi până atunci descoperiți aici mai multe informaţii despre surprizele pregătite de Nespresso.