Intrarea Regelui Matia în Buda, pictură de Benczur Gyula, 1919 (© Magyar Nemzeti Galeria)

Cruciada declanșată de Matia Corvin împotriva fostului său socru

Pe 25 aprilie 1468, regele Matia Corvin declanșează o cruciada împotriva regelui husitilor, George de Podiebrády, fostul său socru.

Pe Matia Corvin l-a preocupat multă vreme ideea războiului cu cehii. Prima sa țintă a devenit Boemia. Pretextul pentru o intervenţie armată i l-a furnizat papa Paul al II-lea care a decis să rezolve problema husită. Matia Corvin, care scrisese Romei încă din 1465 că este gata să lupte pentru cauza creştinătăţii, „fie împotriva turcilor, fie împotriva cehilor”, momentul a fost cât se poate de potrivit, scrie Muzeul Castelul Corvinilor, pe pagina de Facebook a instituției.

George de Poděbrady și-a făcut dușmani în rândul nobililor din partidul papal, care s-a adunat la Zelená Hora (Grüneberg) în 28 noiembrie 1465 pentru a-și exprima nemulțumirile și a încheia o alianță împotriva regelui. Această alianță a fost susținută încă de la început de papa Paul al II-lea, iar la 23 decembrie 1466 papa l-a excomunicat pe George și a pronunțat depunerea lui din rangul de rege al Boemiei, eliberându-i pe toți credincioșii catolici din Boemia de jurământul lor de credință față de George.

Împăratul Frederic al III-lea și regele Matia Corvin, fostul aliat al lui George, s-au alăturat nobililor boemi răsculați, declanșând Războiul Boem. Regele Matia a cucerit o mare parte din Moravia și a fost încoronat de partidul papal în centrul metropolitan morav de la Olomouc, ca rege al Boemiei, la 3 mai 1469.

Timp de trei ani, regele a condus operaţiunile militare, obţinând succese militare chiar de la început. În primăvara lui 1470, printr-o ultimă campanie, Matei Corvin şi-a definitivat stăpânirea asupra Moraviei şi Sileziei.

Ecaterina de Podiebrády, a doua soție a lui Matia Corvin

Matia Corvin avea 8 ani când familia lui a stabilit să se căsătorească. Viitoarea soție era Elisabeta de Cilli, fiica lui Ulrich al II-lea, conte de Cilli, și a Caterinei Brancovici, fiica despotului sârb Gheorghe Brancovici. Ce doi copii s-au căsătorit patru ani mai târziu, însă Elisabeta s-a îmbolnăvit și a murit după trei luni.

Ecaterina de Podiebrády, fiica lui George de Podiebrády, regele Boemiei, a fost a doua soție a lui Matia Corvin. Cei doi s-au căsătorit pe 1 mai 1461, la Buda. Ecaterina avea numai 12 ani. Tânăra regină a Ungariei a murit după nici trei ani, la nașterea primului copil.

După moartea soției și copilului, Matia Corvin se va recăsători abia în 1476, cu Beatrice de Napoli, însă nu a avut niciun moștenitor în urma mariajului. Singurul urmaș care i-a supraviețuit lui Matia Corvin a fost un fiu nelegitim, Ioan.

Mai multe pentru tine...