Elena Ceaușescu în vacanța de vară a anului lui 1976 (© „Fototeca online a comunismului românesc”)

Ceaușescu la munte și la mare

În timpul verii, Nicolae Ceaușescu se muta cel mai adesea în stațiunea Neptun de pe litoralul Mării Negre. Aici își petrecea concediile de vară și în același timp își primea invitații ori se ocupa de treburile oficiale de stat.

Soții Ceaușescu locuiau într-o vilă din staţiunea Neptun şi aveau la dispoziţie o plajă privată, îngrădită şi păzită de trupele de Securitate. Complexul era deservit de aproape 100 de oameni, care pe lângă grija pe care o purtau cuplului prezidenţial se ocupau şi de afânarea nisipului şi de curăţarea malurilor mării de scoici şi alge.

Ilustrată cu stațiunea Neptun în anii de comunism
Ilustrată cu stațiunea Neptun în anii de comunism

Demnitarii din PCR aveau rezervate mai multe vile construite în anii ‘70 în stațiunile Neptun (Ansamblul D 1, Vila Ghiocel, Vila Panseluța și Vila Lotus) și în Eforie Nord (Vera, Agigea și Violeta).

Vilele de la munte destinate lui Ceaușescu

Dacă dorea să își petreacă zilele libere la munte, Nicolae Ceaușescu putea beneficia de mai multe vile de protocol în stațiunile Predeal și Sinaia.

Vila Vânătorul, una dintre ele, construită în anii interbelici la Predeal și naționalizată de regimul comunist, a fost folosită de Ceaușescu înainte de a deveni șef de stat.

Cabana din Predeal (foto: Artmark)
Cabana din Predeal (foto: Artmark)

„Construită în stil tradițional, ce amintește de casele cu cerdac din zona muntenească, Vila «Ceaușescu»  avea să primească acest supranume datorită utilizării ei de către Nicolae Ceaușescu în perioada 1950-1958, moment în care reședința se afla în administrarea Ministerului Forțelor Armate. În acea perioadă, Nicolae Ceaușescu, în grad de general-maior de armată, îndeplinea funcțiile de ministru adjunct la Ministerul Apărării Naționale și Șef al Direcției Superioare Politice a Armatei. Astfel Vila devenea prima reședință de protocol din Predeal pe care a avut-o Nicolae Ceaușescu înainte de preluarea puterii depline. După 1965, vila de protocol trece în administrația Întreprinderii Economice de Odihnă, ieșind de sub jurisdicția Ministerului Apărării chiar în anul în care Nicolae Ceaușescu devenea secretar general al PCR”, informa în 2015 casa de licitații Artmark, într-un anunț de licitație.

În Predeal, vilele Izvor, Postăvaru, Panseluța, Carpați și Stejarul erau destinate oficialilor Partidului Comunist, iar în Sinaia, Nicolae Ceaușescu avea la dispoziție Ansamblul Vila Foișor, dotat cu un heliport.

Vila Foișor din Sinaia fusese în trecut o reședință de vară a regelui Carol al doilea, însă Ceaușescu a decis extinderea ei și amenajarea acesteia după placul său.

Citește mai multe amănunte despre fostele reședințe ale lui Nicolae Ceaușescu pe adevarul.ro 

Foto sus: Elena Ceaușescu în vacanța de vară a anului lui 1976 (© „Fototeca online a comunismului românesc”)

Mai multe pentru tine...