image

Cazinouri emblematice din România

📁 Promo și advertorial
Autor: Advertorial

În urmă cu câteva zile Compania Națională de Investiții (CNI) a anunțat că își propune ca până în martie 2023 să finalizeze lucrările de restaurare a Cazinoului din Constanța. Realizate în proporție de peste 60%, aceste lucrări au intrat în faza finisajelor. Odată cu terminarea restaurării, edificiul emblemă al orașului de la malul Mării Negre va reveni printre clădirile emblematice din România care au fost redate comunităților.

Iată care este starea actuală a cazinourilor vechi din România, conform Cazino365.ro, website care oferă acces la sute de sloturi online gratis, informații de ultimă oră despre bonusuri fără depunere casino și altele din domeniu, un ghid complex pentru cele mai populare jocuri și, nu în ultimul rând, o serie excelentă de articole în secțiunea Blog.

Cazinoul din Băile Herculane – o emblemă a trecutului glorios abandonată de autorități

Un loc preferat de aristocrația austriacă din vremea împăratului Franz Joseph, cazinoul din Băile Herculane a fost ridicat între 1862 și 1864 sub atenta conducere a arhitectului Carl Wilhelm Christian von Doderer. Clădirea a fost în centrul vieții sociale din stațiune, în afara meselor de joc găzduind și serate dansante, spectacole de teatru și un restaurant.

După aproape 100 de ani în care a funcționat neîntrerupt, clădirea a fost victima unui incendiu în 1956. Reconstrucția s-a făcut prin acoperirea decorațiunilor originale, ceea ce a dus la distrugrea aproape completă a acestora. Deși s-a încercat reabilitarea Cazinoului din Băile Herculane și în perioada 2016-2017, acesta se află în prezent într-o stare deplorabilă, necesitând consolidare și restaurare.

Cazinoul din Arad a revenit la strălucirea de altădată

Construit în 1872, într-un stil eclectic cuprinzând elemente neobaroce și neoclasice, Cazinoul din Arad a revenit în viața locuitorilor orașului pe Mureș. Aflat în propretate privată din 1990, el a ajuns în 2017 în administrarea Arsat Industrie, după ce autoritățile locale nu și-au exercitat dreptul de preempțiune într-un proces de executare silită.

FOTO 1 Cazino Arad JPG

Din 2018, noul proprietar a început lucrări de restaurare într-un parteneriat public privat care prevede că de vineri până duminică, între orele 8:00-13:00, clădirea va fi cedată Primăriei pentru organizarea de cununii civile. Deși lucrările nu au fost încă finalizate, cheltuielile depășind de câteva ori estimările inițiale, în 2021 au fost organizate primele evenimente: o cununie civilă și Salonul de vinuri Vicii și Delicii.

Biserica vrea să transforme Cazinoul din Vatra Dornei în muzeu

Ca toate cazinourile vechi din România, și Cazinoul din Vatra Dornei a avut o existență tumultuoasă. Ridicată între 1896-1898 de arhitectul vienez Peter Paul Brang, după modelul cazinoului din Baden Baden, și inaugurată în 1899 în prezența Împăratului Franz Joseph, clădirea și-a păstrat destinația inițială până în 1941 când a fost preluată de armata germană. Au urmat ani de vandalizare și ignoranță.

După revoluția din 1989, Cazinoul a trecut în proprietatea Dorna Turism SA, pentru ca din 1995 șă intre în patrimoniul Consiliului Local Vatra Dornei. În anul 2003, Cazinoul a fost retrocedat Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, administratorul Fondului Bisericesc Român din Bucovina, proprietarul terenului pe care a fost construit. Din 2019 clădirea monument UNESCO a intrat într-un amplu proces de restaurare la finalul căruia va deveni muzeu.

Cazinoul din Constanța – mărire și decădere

Construcția Cazinoului din Constanța ar fi trebuit să înceapă în 1903, după un proiect Art Nouveau al arhitectului Daniel Renard. Schimbarea politică din 1905 a determinat predarea proiectului către arhitectul Petre Antonescu, cel care propunea un stil neo-românesc. După alți doi ani s-a revenit la proiectul lui Daniel Renard, iar lucrările au demarat cu turnarea temeliei sub atenta coordonare a inginerului Anghel Saligny.

Până în 1941 Cazinoul din Constanța a păstrat destinația inițială, cu mici întreruperi. Afectat de bombardamentele din al doilea război mondial și ignorată de ONT Litoral, proprietarul din timpul comunismului, Cazinoul a ajuns în anii 2000 de nerecunoscut. Pasat de la o autoritate la alta, el a fost abandonat din cauza lipsei fondurilor. Începând cu 15 ianuarie 2020, Cazinoul din Constanța a intrat într-un proces de restaurare care se va termina, conform Companiaei Naționale de Investiții, în martie 2023. Restaurarea s-a bazat pe planurile originale ale lui Daniel Renard și prevede păstrarea multor piese originale, cum ar fi unele planșee ale temeliei construite de inginerul Saligny.

image

Proiectul de reabilitare a Cazinoului din Constanța a fost atribuit companiei Aedificia Carpați, cea care s-a ocupat și de restaurările Ateneului Român, Cazinoului din Sinaia, Palatului Parlamentului, Bibliotecii Naționale și a Băncii Naționale a României. După terminarea lucrărilor, Cazinoul va fi integrat în viața socială și culturală a Constanței.

Cazinoul din Sinaia - proiect de suflet al familiei regale

Cazinoul din Sinaia a avut cea mai blândă soartă dintre clădirile de acest gen din România. Ridicat de arhitectul Petre Antonescu între decembrie 1911 – iulie 1912, acesta a avut menirea de a consacra Sinaia ca reședință de vară a familiei regale și locul de întâlnire a protipendadei din România și nu numai.

Cei 3.800 de metri pătrați construiți au fost martorii unor drame care au fost mult comentate în acea perioadă, dar și locul unde s-au desfășurat multiple acțiuni culturale. Bine integrat în viața socială a urbei, cazinoul a fost administrat cu atenție, fiind restaurat în mai multe perioade: 1952-1955, 1975 – 1978 și 2012-2013. În prezent acesta funcționează ca Centru Internațional de Conferințe.

Cazinoul din Slănic Moldova – istoria scoasă la vânzare

Acesta este primul cazinou din România ridicat în timpul Regelui Carol I. De construcția sa, între anii 1892-1894, s-au ocupat arhitecții George Sterian și H. Rick. Fidel stilului Art Nouveau, dar cu influențe neorenascentiste, cazinoul a fost parte integrantă a vieții sociale din Slănic Moldova.

Deși a suferit daune importante în timpul celor două războaie mondiale, clădirea a fost refăcută de fiecare dată și i-au fost aduse îmbunătățiri. Între 1986-1989 și 1994-1995, Cazinoul din Slănic Moldova a fost supus unor atente procese de reabilitare. În acest moment, proprietatea este de vânzare, dar autoritățile nu își manifestă interesul pentru a o prelua.