„Regele Carol I – ctitorul României moderne”, expoziție la Muzeul de Istorie Suceava jpeg

„Regele Carol I – ctitorul României moderne”, expoziție la Muzeul de Istorie Suceava

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 16 septembrie 2021

Începând de joi, 16 septembrie 2021, Muzeul de Istorie Suceava va găzdui expoziția temporară „Regele Carol I – ctitorul României moderne”.

Expoziția prezintă câteva dintre piesele de excepție din colecțiile cu Regele Carol I aflate în patrimoniul Muzeului Național Peleș, aducând în atenția publicului o serie de obiecte emblematice ale colecțiilor regale. Expoziția se dorește a fi un omagiu adus marelui ctitor al României moderne, marelui suveran care a făcut istorie și va rămâne în istorie, Regele Carol I, primul rege al României.

expo 1 jpg jpeg

În acest an se sărbătoresc 182 de ani de la nașterea regelui, dar și împlinirea a 140 de ani de la Proclamarea Regatului României în 1881.Pentru Principele Carol I, depunerea jurământului pe Constituția din 1866 a însemnat, după propria-i mărturisire, actul „cel mai solemn al vieții mele” și „pactul definitiv, care mă leagă pentru totdeauna cu destinele noii mele patrii, România”. 

10 mai 1866, ziua urcării pe tron a Principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, avea să devină o dată istorică. Domnia lui Carol I, de aproape jumătate de secol, 48 de ani, cu un an mai mult decât Ștefan cel Mare, a reprezentat una dintre cele mai prospere perioade din istoria României, epoca modernizării ei pe toate planurile, politic, economic, social și cultural. 

expo 2 jpg jpeg

În procesul de modernizare a țării de la începutul secolului XX, personalitatea Regelui Carol I se detașează în mod evident. Lunga sa domnie a adus, indubitabil, reale progrese: s-au construit căi ferate, poduri și șosele, s-a ridicat industria națională și s-a consolidat situația financiară a țării. S-au dezvoltat orașele, de asemenea, au existat mari realizări pe plan cultural, printre care, înființarea Societății Academice, transformată în 1879 în Academia Română, construirea unor edificii de prim rang, cum ar fi: Ateneul Român, Palatul de Justiție, Palatul Poștelor, Palatul Casei de Economii și Consemnațiuni, Palatul Băncii Naționale, încurajarea stilului neoromânesc în arhitectură, ridicarea de statui și monumente cu caracter național, înființarea unor societăți și fundații culturale între care Fundația Culturală Carol I. Lunga domnie a Regelui Carol I a însemnat, modernizarea și europenizarea României, care și-a obținut independența de stat și, ulterior, un loc binemeritat în rândul națiunilor europene, expoziția fiind o invitație la cunoașterea acestei impresionante perioade, considerate a fi cea mai înfloritoare din întreaga noastră istorie. 

expo afis jpg jpeg

Expoziția va fi accesibilă publicului în perioada 16 septembrie - 14 noiembrie 2021.Prețul biletelor de vizitare: 8 lei adulți, 4 lei pensionari și 2 lei elevi/studenți.