Casa Sofian, o ruin─â de lux jpeg

Casa Sofian, o ruin─â de lux

Una din perlele arhitecturale ale ora┼čului Boto┼čani, Casa Sofian, este os├óndit─â ca multe alte imobile de patrimoniu din Rom├ónia, s─â piar─â.Ajuns─â de la un simbol local, la o ruin─â, prin nep─âsarea autorit─â┼úilor locale, dar ┼či a unui proprietar de lux, Mitropolia Moldovei ┼či Sucevei, putem spune azi, urm─ârind ┼čtirile din ultimii doi ani, c─â situa┼úia Casei Sofian este chiar privilegiat─â ├«ntruc├ót includerea acesteia ├«n Planul Na┼úional de Restaurare ofer─â o speran┼ú─â ├«n plus c─â ├«ntr-o bun─â zi imobilul ├«┼či va redom├óndi maiestatea de odinioar─â. Totu┼či ├«n┼úelepciunea popular─â spune s─â nu te bazezi pe ultima speran┼ú─â, mai ales c├ónd certitudinea acesteia este ├«ndoielnic─â.Constuit─â de un om cu inim─â mare ┼či l─âsat─â b─âtr├ónilor din Boto┼čani

Denumit astfel, dup─â numele a doi importan┼úi boieri boto┼č─âneni, mari filantropi, Nicolae ┼či Ruxandra Sofian, imobilul dateaz─â din jurul anului 1900, fiind specific stilul arhitectural vienez, , Secession". Cl─âdirea a fost inclus─â pe lista monumentelor istorice, ca imobil de importan┼ú─â local─â - categoria B. Totu┼či prin maeistatea sa, chiar dac─â azi la doi ani de la ├«nceperea lucr─ârilor de restaurare este ├«nc─â o ruin─â, cu geamurile blocate de sc├ónduri ┼či tencuiala c─âzut─â, impresioneaz─â pe trec─âtor prin elegan┼ú─â ┼či frumuse┼úe.

De┼či construit de ni┼čte oameni cu mult─â dare de m├ón─â ├«n epoca lor, ace┼čtia au decis ca frumoasa lor locuin┼ú─â, amplasat─â ├«ntr-o frumoas─â zon─â a ora┼čului, s─â devin─â azil de b─âtr├óni. Aceast─â dorin┼ú─â a fost stipulat─â ┼či ├«n testamentul lui Nicolae Sofian. Ulterior cl─âdirea a g─âzduit diverse stabilimente spitalice┼čti, iar la sf├ór┼čitul perioadei interbelice ┼či imediat dup─â instaurarea comunismului, vastul parc aferent cl─âdirii a fost sacrificat, f─âc├ónd loc sub administra┼úia Direc┼úiei Sanitare a Jude┼úului Boto┼čani unor cl─âdiri anexe de ├«ngrijire, leag─ân de copii, distrofici, lehuze, persoane afectate de sindromul imuno-deficitar, ┼či altele care, ca ┼či corpul principal de cl─âdire, erau total improprii unui act medical corespunz─âtor.

Totate aceste modific─âri survenite, adesea for┼úate, uneori prea rapide ale destina┼úiei ini┼úiale au condus la degradarea b─âtr├ónului a┼čez─âm├ónt. O ┼čans─â irosit─â, chiar ├«nainte de izbucnirea Revolu┼úiei din 1989, a fost trecerea, prin transfer a cl─âdirii de la Direc┼úia Sanitar─â a Jude┼úului Boto┼čani, la cea de Cultur─â, ├«n ideea amenaj─ârii unei Galerii a Oamenilor de seam─â ai Boto┼čanilor. Poate aceasta ar fi fost o ┼čans─â real─â ca monumentul s─â nu ajung─â ce este azi, ┼či anume o ruin─â.

Click aici pentru mai multe imagini

image

Dezastrul început cu Revoluţia din 1989

Dup─â 1990, ├«n Consiliul Local Boto┼čani s-a vehiculat ideea ├«nfiin┼ú─ârii aici a unui cazino pentru , , progresul" municipiului. Timp de 13 ani monumentul s-a aflat ├«n ÔÇ×conservare", probabil ca multe altele, devenit domiciliul de lux a oamenilor str─âzii. ├Än cele din urm─â pe la ├«nceputul anilor 2000, Consiliul Jude┼úean Boto┼čani a cedat-o Mitropoliei Moldovei ┼či Sucevei, dornic─â s─â o restaureze ┼či s─â o transforme ├«ntr-un Centru Cultural - Ecumenic.

Dup─â ├«nc─â o vreme ├«n care noul proprietar de lux al imobilului nu a intervenit sub nicio form─â, au demarat lucr─âri de restaurare, necesit├ónd indiscutabil sume uria┼če pe care acesta a considerat c─â nu trebuie s─â le pl─âteasc─â el, ci Ministerul Culturii. Astfel s-a reu┼čit includerea cl─âdirii pe lista celor care urmeaz─â a fi restaurate prin Planul Na┼úional de Restaurare.

Imobilul a beneficiat de mai multe finanţări din partea Ministerului Culturii, în perioada 2007-2009, acestea acoperind sub 20% din necesarul fondurilor aferente executării lucrărilor de restaurare /consolidare a imobilului.

Interesant─â este totu┼či declara┼úia protopopului jude┼úului Boto┼čani, reprezentant al Mitropoliei, care ├«n 2009 nu avea idee de niciun fel de repara┼úii. ÔÇ×├Änc─â nu se lucreaz─â la Casa Sofian. ├Än decembrie anul trecut s-au alocat aproximativ 800 milioane lei de la Ministerul Culturii, ├«ns─â nu s-au f─âcut dec├ót ni┼čte decopert─âri, protej─âri ale acoperi┼čului ┼či organizare de ┼čantier. Nu ┼čtiu cam de ce sum─â este vorba pentru ca lucr─ârile m─âcar s─â ├«nceap─â. Constructorii de la Restaco Suceava a┼čteapt─â banii", a precizat protopopul Lucian Leonte.

Autorit─â┼úile locale "se bucur─â" c─â nu pot face nimic pentru a ajuta acest monument s─â supravie┼úuiasc─â. De altfel pozi┼úia Consiliului Jude┼úean este cam aceea┼či din 2009 ┼či azi:ÔÇ×Casa Sofian este de ┼čase ani (├«n 2009 n.r.) ├«n grija Mitropoliei Moldovei ┼či Bucovinei ┼či dac─â exist─â vreun proiect de investi┼úie ei ┼čtiu asta. ┼×tiu din discu┼úiile cu ├Änalt Prea Sfin┼úia Sa Teofan c─â exist─â un proiect ├«n execu┼úie. Dac─â acest monument ar fi fost ├«n grija noastr─â, a Consiliului Jude┼úean, de mult ar fi fost un proiect prin care s─â reabilit─âm casa cu finan┼úare extern─â", a declarat Mihai ┼ó├óbuleac, pre┼čedintele Consiliului Jude┼úean Boto┼čani, pentru ziarul Adev─ârul.

DSC00515 0 JPG jpeg

Ne ├«ndoim c─â lucrurile ar fi fost rezolvate, dup─â cum declara pre┼čedintele CJ Boto┼čani ├«n 2009 ┼či dup─â cum declar─â azi directorul Direc┼úiei de Cultur─â ┼či Patrimoniu Boto┼čani, D─ânu┼ú Hu┼úu, iar acest semn de ├«ntrebare ridicat de noi nu ┼úine de vreo doz─â de scepticism exagerat, ci de rezultatele ap─ârute ├«n alte cazuri precum: centrul ora┼čului Boto┼čani, Biserica Sf├óntul Nicolae din Dorohoi, M─ân─âstirea Co┼čula; exemple pe care le vom trata pe larg ├«n alte articole ale acestei rubrici.

Cert este c─â ├«n 2010, ├«n ianuarie presa local─â amintea faptul c─â Ministerul Culturii a mai aprobat alocarea unei some de 600.000 de lei, fiind unicul monument din Boto┼čani ├«n care aceast─â institu┼úie a investiti direct. ├Äns─â lucr─ârile nu au avansat. Abia ├«n noiembrie 2011 lucr─ârile au fost re├«ncepute de de acela┼či executant (S.C. RESTACO SRL din Suceava), cu finan┼úare asigurat─â de Ministerul Culturii ┼či Patrimoniului Na┼úional, ├«n prezent lucr├óndu-se la acoperi┼čul imobilului.

Directorul Direc┼úiei de Cultur─â ┼či Patrimoniu Na┼úional Boto┼čani arat─â c─âtre Ministerul Culturii

Am considerat c─â ar fi cazul s─â ├«i d─âm cuv├óntul ┼či domnului director al Direc┼úiei de Cultur─â ┼či Patrimoniu Na┼úional Boto┼čani, D─ânu┼ú Hu┼úu, cel care are dreptul s─â monitorizeze starea obiectivelor de patrimoniu din jude┼ú. Domnia sa ├«ns─â ne indic─â drept ÔÇ×vinovat" situa┼úia economic─â dificil─â a ┼ú─ârii ┼či faptul c─â insuficien┼úele aloc─ârilor bugetare fac s─â tergiverseze ├«ncheierea repara┼úiilor.

Domnule director, voiam să vă pun câteva întrebări legate de Casa Sofian?

Toate informaţiile pe care le puteţi auzi de la mine despre Casa Sofian, sunt informaţii publice.

În primul rând voiam să vă întreb în ce stadiul se află monumentul în momentul de faţă?

Monumentul este ├«ntr-o avansat─â stare de degradare de mul┼úi ani. De asemenea ├«ncep├ónd cu anul 2009 imobilul a fost inclus pe lista monumentelor care intr─â ├«n "Planul Na┼úional de Restaurare", proiect desf─â┼čurat de Ministerul Culturii.

├Än┼úeleg c─â ├«n 2009 s-au ├«nceput lucr─ârile de renovare ┼či restaurare?

Da, din acel moment, de când imobilul a fost inclus în planul de restaurare a Ministerului Culturii, au demarat lucrările.

Ce anume s-a realizat până în acest moment?

S-au f─âcut lucr─âri ├«n limita fondurilor care a fost alocat de Ministerul Culturii. ├Äntr-adev─âr banii au fost pu┼úini, dar c├ó┼úi au fost ace┼čtia s-au investit ├«n monument.

┼×i ├«n ultima perioad─â s-a mai f─âcut ceva?

Nu ┼čtiu exact. Nu am verificat ├«n ultima perioad─â, asta ├«nsemn├ónd c├óteva luni, de c├ónd s-a l─âsat frigul. Dar ce ┼čtiu este c─â lucr─ârile au ├«nceput pe interior, ├«ntruc├ót s-a pornit de la consolidarea cl─âdirii. P├ón─â ├«n prezent nu s-au efectuat lucr─âri care s─â se desf─â┼čoar─â pe exterior.

Cam când preconizaţi că aceste lucrări se vor încheia?

Noi nu putem s─â facem nimic. Ce a depins de noi a fost f─âcut. ├Äncep├ónd cu 2009 totul se rezum─â la ritmul ├«n care sunt alocate sumele necesare, adic─â de fondurile care vor fi alocate de la nivel central, respectiv Ministerul Culturii. Dac─â ar depinde de noi am putea fi gata ┼či m├óine. Trebuie ├«n┼úeles c─â acest plan na┼úional de restaurare na┼úional─â se realizeaz─â ├«n func┼úie de alocarile bugetare. Cu to┼úii cunoa┼čtem faptul c─â patrimoniul ┼či cultura, ├«n general, ├«n bugetul de acest an au avut de suferit. Cunoa┼čte┼úi faptul c─â s-au operat t─âieri din aloca┼úiile bugetare pentru Ministerul Culturii pe anul ├«n curs ┼či atunci mie mi-e clar c─â monumentele au de suferit.

Cu alte cuvinte, nu aveţi idee cam când s-ar putea termina, nu există un plan?

Valoarea lucr─ârilor este foarte mare, ├«n jur de un milion de euro. P├ón─â acum abia s-au alocat aproximativ de 150.000 de euro. Oricine poate s─â fac─â un calcul simplu s─â vad─â cam ├«n c├ót timp se va termina lucrare, dac─â ├«n intervalul 2009-2011 s-a alocat suma anterior men┼úionat─â. Lucr─ârile ajung la suma aceasta din cauza st─ârii avansate de degradare ┼či aproape 1 milion de euro ├«nseamn─â s─â se finalizeze tot ce e ├«nceput:restaurare, consolidare, repara┼úii ├«nvelitoare acoperi┼č.

Care va fi utilitatea acestei cl─âdiri?

Dup─â cum ┼čti┼úi monumentul are un proprietar, Mitropolia Moldovei ┼či Bucovinei. Aceast─â institu┼úie urmeaz─â s─â stabileasc─â utilitatea cl─âdirii.

Ceea ce poate ar trebui spus este faptul c─â at├ót autorit─â┼úile locale, care au g─âsit o form─â elegant─â de a sc─âpa de o "problem─â", precum b─âtr├ónul imobil, prin actul de dona┼úie c─âtre biseric─â, c├ót ┼či Mitropolia Moldovei ┼či Sucevei, de altfel o institu┼úie destul de bogat─â (dac─â vrea!), a┼čteapt─â din partea Ministerului ca acest imobil s─â fie ref─âcut. Din moment ce proprietarul stabile┼čte destina┼úia, de ce un proprietar, care este o institu┼úie aparte a statului rom├ón, nu este evaluat ca unul privat. De cele mai multe ori institu┼úile apar┼úin├ónd statului nu sunt amendate de c─âtre directorii Direc┼úiilor de Cultur─â, ├«ns─â proprietarii particulari sunt c├ónt─âri┼úi cu alt─â oca. ├Än plus Mitropolia Moldovei ca beneficiar al lucr─ârii ar fi trebuit s─â contribuie cumva, din moment ce Biserica Ortodox─â este separat─â de statul laic ├«nc─â din vremea lui Cuza Vod─â.

Repunerea ├«n valoare a Casei Sofian ar servi Boto┼čanilor ├«n a-┼či afirma voca┼úia monumental─â, cultural─â ┼či turistic─â. P├ón─â atunci locul r─âm├óne un preferat al mirilor care, ├«nso┼úi┼úi de fotograf, ├«ncearc─â s─â surprind─â pentru cea mai fericit─â zi din via┼úa lor ceva din frumuse┼úea de odinioar─â a cl─âdirii sau din estetica ur├ótului oferit─â de priveli┼čtea actual─â.