Biscuiţii „Carol” de la Galaţi jpeg

Biscuiţii „Carol” de la Galaţi

📁 Istorie culinară
Autor: Valentin Bodea

Unul dintre cele mai interesante exponate ale Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi este ștanța manuală pentru biscuiții „Carol” de la fabrica Ludwig Josiek Galatz, datată spre sfârşitul secolului al XIX-lea.

 Fabrica de paste făinoase, biscuiți și pesmețiLudwig Josiekdin Galați a fost înfiinţată în anul 1893 de către Ludwig Josiek şi avea sediul pe strada Dogăriei, numărul 199, ocupând o suprafaţă de 1.650 m². Fabrica se va dezvolta într-o clădire cu parter şi trei etaje unde se regăseau atelierul principal pentru fabricarea pastelor făinoase, sălile de uscare, magaziile de materii prime şi de produse finite. Ea dispunea de un atelier pentru producerea biscuiţilor (la 1900) şi un atelier pentru confecţionat lăzile folosite la ambalarea produselor. Pe lângă numeroasele dependinţe ale fabricii, tot aici se aflau birourile şi locuinţa lui Ludwig Josiek. Întreaga incintă era luminată cu electricitate de la un dinam situat în atelierul principal, iar acesta alimenta un număr de 38-40 lămpi, fiecare cu o intensitate de 16 lumânări.

Stanţă pentru biscuiţi.
Stanţă pentru biscuiţi.

Stanţă pentru biscuiţi.

Caracterul unicat al fabricii era dat de linia de fabricaţie semi-automatizată, toate utilajele fiind produse de către firme germane de mare prestigiu în acele vremuri, cum ar fi:Gierner&Scheffus, Werner-Pfleiderer, Cannstadt, Esslingen, Tenbrink. Anexat la corpul fabricii se afla atelierul unde se produceau biscuiţii englezeşti şi franţuzeşti. Maşina care producea biscuiţii era din renumitul sistem „Gierner &Scheffus-Hamburg”. Comenzile se expediau direct, iar producţia, în anii buni, era de 280.000 kg., fiind evaluată la 140.000 de lei.

Angajaţii erau în număr de 28-30, cea mai mare parte români;6 bărbaţi şi restul femei. Bărbaţii primeau un salariu între 60-100 de lei pe lună, iar femeile de la 1 leu la 1 leu şi 50 de bani pe zi. Se produceau următoarele produse:macaroane pline şi găurite, de toate grosimile;fidea albă şi galbenă, spaghete, tăiţei, lazane, lazanete, coroane, cuşcuş, pene, orzişor, steluţe, litere, seminţe, regate, peticele, biscuiți. Produsele erau vândute în toată România, Transilvania, Bulgaria şi Olanda.

 Rotunzi, dulci, fini, vanilaţi

Ștanța manuală pentru biscuiții „Carol” de la fabrica Ludwig Josiek Galatz este alcătuită dintr-un suport de lemn şi un miez circular din bronz, care prezintă, cu litere ajurate, în partea de sus, numele proprietarului fabricii „LUD. JOSIEK”, la mijloc numele biscuiţilor „CAROL”, iar în partea de jos numele oraşului, „GALATZ”. Ştanţa fost produsă prin turnare, finisare, gravare și ambutisare, dimensiunile ei fiind:lungime 11 cm;lăţime 10 cm;înălţime 10 cm;diametru 6 cm. Piesa a intrat în colecţia „Ştiinţă şi tehnică”a Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi prin donaţia realizată în anul 1975 de către Maria L. Nimferato, una dintre acţionarele Fabricii româneşti de paste făinoase, biscuiţi, etc. fostă Ludwig Josiek S.A. Galaţidin anii ’20-’40 ai secolului al XX-lea.

Pentru calitatea excelentă a produselor fabricate, Fabrica de paste făinoase, biscuiți și pesmețiLudwig Josieka fost recompensată cu numeroase medalii:medalia de aur la expoziţia cooperativă din Bucureşti (1894), medalia de argint la expoziția universală din Paris (1900) etc. Biscuiţii „Carol” erau rotunzi, dulci, fini, vanilaţi şi costau 2 lei şi 50 de bani pe kilogram.

 Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galațideține peste 60.000 de exponate prezentate publicului în cele șase secții din județul Galați:secţia „Istorie” (str. Domnească nr. 25), Muzeul Casa Colecţiilor (str. Eroilor nr. 64), Muzeul „Casa Cuza Vodă” (str. Al.I. Cuza nr. 80), Casa „Hortensia Papadat-Bengescu” (comuna Iveşti), Casa Rurală „Ion Avram Dunăreanu” (comuna Suhurlui) și Casa Memorială „Costache Negri” (comuna Costache Negri).

doc  stanta jpg jpeg

Primul muzeu gălăţean organizat pe principii ştiinţifice s-a deschis pentru public la 22 iunie 1914, într-o sală de clasă de la Şcoala de Băieţi nr. 6, prin strădania institutorilor Paul şi Ecaterina Paşa. Cei doi institutori sunt şi iniţiatorii Asociaţiei „Vila Cuza Vodă”, care a strâns fonduri pentru cumpărarea casei părinteşti a lui Al.I. Cuza, primul domnitor al Principatelor Române. Acesta a locuit aici în perioada 1844-1859, cât a deţinut funcţia de preşedinte al Judecătoriei şi pârcălab al judeţului Covurlui. Imobilul a fost restaurat şi a primit destinaţia de muzeu, pentru cinstirea memoriei lui Al.I. Cuza. Muzeul de Istorie Galaţi a fost inaugurat la 24 ianuarie 1939, la cea de-a 80-a aniversare a Unirii Principatelor Române