Armata Roșie și dispozitivul din iunie 1941
Anul 1941 a fost dominat în prima parte de pregătirile Germaniei naziste de invadare a Uniunii Sovietice și conducerea de la Moscova a fost luată complet prin surprindere de ofensiva începută la 22 iunie.
Este adevărat că au fost avertismente ale aparatului de spionaj și ale prietenilor occidentali, dar Iosif Stalin n-a crezut în astfel de diversiuni și a avut încredere în cuvântul lui Adolf Hitler, ca de la dictator la dictator. Doar erau aliați în urma celebrului Pact Molotov – Ribbentrop de la 23 august 1939. A fost normal ca granița să fie deschisă și diviziile naziste să pătrundă adânc în teritoriul sovietic. Au urmat dezastre militare fără precedent. Liderul de la Kremlin a fost acuzat de lipsă de preocupare pentru domeniul armatei și astfel s-a explicat de ce rezistența s-a prăbușit rapid.
O hartă publicată în mediul virtual de către specialiști ruși pasionați de adevărul istoric demonstrează că toată istoriografia perioadei comuniste și chiar cea mai mare parte din cea de după 1991 a fost doar o metodă de îmbogățire a celor care au falsificat faptele din trecut după cum a dorit un anumit centru de putere. Numai în fostele teritorii românești ocupate în anul 1940 existau șapte divizii de infanterie și vânători de munte. Se poate spune că erau prea puține, dar acestea erau lipite de linia Prutului și de frontieră. Dacă se ține cont că erau sectoare lungi ale Dunării și ale afluentului ce venea dinspre nord imposibil de forțat pentru a permite trecerea unor efective numeroase, era evident că se putea asigura apărarea graniței, tunurile și mitralierele acoperind eficient zone întinse. Erau urmate în linia a doua de alte cinci divizii de infanterie și vânători de munte.
Orice istoric militar dorește și mai multe efective pentru a realiza superioritate numerică și cele 12 mari unități erau prea puține și prea lente pentru a manevra pe direcțiile de efort ale inamicului. Problema era că liderii de la Moscova au adus și două divizii de cavalerie care ar fi fost excelente pentru manevre în teren dificil pentru mașini.
Tancul era simbolul Uniunii Sovietice și au fost concentrate cinci divizii cuirasate în Basarabia și Bucovina de Nord. Se știe că mijloacele de foc sovietice erau superioare celor din dotarea trupelor române și germanii nu aveau astfel de mijloace motorizate în regiune. Se adăuga și o divizie motorizată pentru sprijinirea înaintării tancurilor.
Dispunerea acestor mari unități era perfectă pentru operațiuni în adâncimea teritoriului inamic și Divizia 39 de tancuri se afla ascunsă în zona Cernăuți și dispunea de 209 tancuri, ceea ce era mai mult decât avea unica formațiune românească disponibilă. Se afla în regiunea Kameneț - Podolsk încă o divizie motorizată, dar care dispunea de 112 tancuri, ceea ce era cam mult pentru o astfel de unitate ce ar fi trebuit să fie formată din infanterie capabilă să se deplaseze rapid împreună cu vârful coloanelor de tancuri. Cum blindatele sunt mașini ofensive prin concepție, este evident că generalii sovietici s-au gândit numai la asalt și au plănuit invadarea României, dar germanii au atacat mai devreme și astfel toate socotelile strategice au fost date peste cap. Cucerirea României a fost amânată timp de câțiva ani.
Dacă diviziile de infanterie erau aduse de-a lungul graniței, această dispunere poate să fie definită drept o măsură de prevedere în caz de agresiune. Partea interesantă este că se aflau aproape de Prut două divizii de cavalerie, ceea ce înseamnă numai ofensivă. Nu este cunoscut numărul de tancuri prezente în aceste mari unități, mașinile sporind forța de izbire și de manevră. Se mai aflau în partea sud-vestică a frontului brigăzi de parașutiști, categorie de armă ce se poate utiliza în defensivă doar în situații de mare criză și dacă cerul nu este deschis aviației de transport. Nave militare fluviale au fost împinse cât mai aproape de Galați, dispunere ideală de atac. Abia au putut fi salvate când inamicul a trecut la ofensivă.
Datele cuprinse în harta publicată în mediul virtual nu sunt complete și arhivele mai ascund multe secrete. Este evident însă că Uniunea Sovietică a avut în 1941 planuri pentru invadarea României și nici nu conta dacă statul vecin era pașnic sau nu. Trebuia cucerit cu orice preț în numele revoluției mondiale și soarta întregului neam fusese scrisă de către Iosif Stalin.
Foto sus: Artilerie sovietică pe Frontul de Est (© Wikimedia Commons)
Mai multe pentru tine...