Castelul Pelișor (© Historia)

Calendar 24 mai: 1903 - A fost inaugurat Castelul Pelișor

1543 - S-a murit astronomul Nicolaus Copernic (n. 1473).

1743 - S-a născut publicistul francez Jean Paul Marat, unul dintre conducătorii Revoluției din 1789 (d. 1793).

1819 - SS Savannah a început o călătorie istorică, plecând din orașul american Georgia spre Liverpool, devenind prima navă cu aburi care traversează Atlanticul. A ajuns la destinație la 30 iunie.

1819 - S-a născut Regina Victoria a Marii Britanii și Irlandei și împărăteasă a Indiei (d. 1901)

1844 - Samuel Morse a transmis prima telegramă în codul Morse de la Washington DC, către asistentul său Alfred Vail, aflat în Baltimore, pentru a inaugura prima linie telegrafică.

1875 - A fost constituit Partidul Național Liberal, printre membrii fondatori fiind Ion C. Brătianu și Mihail Kogălniceanu.

1883 - Podul Brooklyn, celebrul pod peste East River din New York, a fost deschis traficului după 14 ani de construcție.

Podul Brooklyn, la sfârșitul secolului al XIX-lea (© Wikimedia Commons)
Podul Brooklyn, la sfârșitul secolului al XIX-lea (© Wikimedia Commons)

1900 - Al Doilea Război al Burilor: Regatul Unit anexează Republica Orange.

1903 - A fost inaugurat Castelul Pelișor.

Castelul Pelișor a fost construit între anii 1899-1902, din dorința Regelui Carol I, ca reședință a principilor moștenitori, Ferdinand și Maria, de către arhitectul ceh Karel Liman (1855-1929), și este inaugurat un an mai târziu, la 24 mai 1903.

Castelul este parte integrantă a vastului ansamblu arhitectonic creat de regele Carol I pe valea pârâului Peleș: reședința de vară a Casei Regale, adică Peleșul, Casa Cavalerilor, Economatul, Casa Corpului de Gardă, Casa Arhitecților, Casa Grădinii, iar mai târziu, Pelișorul.

În Actul inaugural al castelului, pictat de regină pe un pergament se consemnează: “Noi, Carol I, Rege al României, clădit-am această casă alăturea de falnicul castel Peleș pentru iubiții noștri nepoți. Sfințită de biserică spre a aduce binecuvântarea cerului, noi, Ferdinand, principe al României cu Maria, principesă primit-am această nouă clădire, cu inima recunoscătoare și plină de dragoste. Intrat-am cu ai noștri copii, Carol, Elisaveta și Maria, în anul mântuirii 1903, iar al domniei regelui Carol al 37-lea, în ziua de 24 maiu. Dat-i-am nume, Pelișor”.

La sărbătoarea inaugurării au fost prezenți, alături de monarhi și principii moștenitori, arhimandritul Nifon, ofițeri superiori ai armatei române, personalități din lumea politică și culturală, dar și numeroși localnici.

1908 - A fost inaugurată noua clădire a Muzeului de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din București, în prezența regelui Carol I.

1915 - Primul Război Mondial: Italia a declarat război Austro-Ungariei.

1941 - S-a născut poetul, compozitorul și cântărețul american Bob Dylan, laureat al premiului Nobel pentru Literatură.

1943 - Josef Mengele a devenit ofițerul șef medical al lagărului de la Auschwitz.

1976Avioanele Concorde aflate sub pavilion englez și francez au efectuat primele zboruri comerciale.