Regina Maria Antoaneta, soția regelui Ludovic al XV-lea al Franței, a fost ghilotinată, sub acuzația de trădare (© Wikimedia Commons)

Calendar 16 octombrie: 1793 - Regina Maria Antoaneta a fost ghilotinată

1791 - A murit generalul rus Grigori Potiomkin, favorit al țarinei Ecaterina a II-a (n. 1739).

1793 - Regina Maria Antoaneta, soția regelui Ludovic al XV-lea al Franței, a fost ghilotinată sub acuzația de trădare.

În ianuarie 1793, noua republică radicală l-a acuzat pe regele Ludovic al XVI-lea de trădare şi l-a condamnat la moarte. La 21 ianuarie 1793, regele a fost târât la ghilotină şi a fost executat. În luna octombrie,  Maria Antoaneta a fost pusă sub acuzare pentru trădare şi furt, precum şi pentru o acuzaţie falsă cum că l-ar fi abuzat sexual pe fiul său.

După un process care a durat două zile, juriul format doar din bărbaţi au găsit-o pe Maria Antoaneta vinovată pentru toate capetele de acuzare. Regina a fost condamnată la moartea cu ghilotina, precum soţul său la data de 16 octombrie 1793.Cu o noapte înainte de execuţie, Maria Antoaneta a scris o ultimă scrisoare cumnatei sale, Elisabeta. „Sunt calmă, aşa cum sunt oamenii ai căror conştiinţă este curată”. Apoi, cu puţine momente înainte de execuţie, preotul care era prezent i-a spus să aibă curaj, iar Maria Antoaneta i-a răspuns:„Curaj? Momentul în care toate grijile mele se vor încheia nu este momentul în care curajul îmi va lipsi”.   

Maria Antoaneta, ultima regină a Franţei, a fost considerată, atât o personificare a răului monarhiei, cât şi apogeul modei şi frumuseţii. Partea ticăloasă este cel mai bine surprinsă de faimoasa poveste, deşi incertă, prin care, după ce a auzit că oamenii nu au pâine să mănânce, aceasta a remarcat „să mănânce cozonac”. Eroina este recunoscută pentru  alegerile garderobei, a bijuteriilor şi pentru speculaţiile neîntrerupte asupra vieţii sale amoroase extraconjugale. Ambele feţe ale pesonalităţii Mariei Antoaneta demonstrează tendinţa de a ilustra viaţa şi moarta sa ca simboluri pentru declinul monarhiilor europene în faţa revoluţiei globale.

1854 - S-a născut scriitorul irlandez Oscar Wilde (d. 1900)

1919 - A fost sfințită Bazilica Sacré-Cœur din Paris, construită în perioada 1875-1914.

Bazilica Sacre-Coeur din Paris (foto: Pixabay)
Bazilica Sacre-Coeur din Paris (foto: Pixabay)

1946 - Inculpații condamnați la moarte în principalul proces de la Nürnberg au fost executați.

1964 - China a detonat prima bombă nucleară.

1978 - Cardinalul Karol Józef Wojtyła din Cracovia, Polonia a devenit Papa Ioan Paul al II-lea, fiind primul papă dintr-o țară slavă și primul papă neitalian în ultimii 400 de ani.

1998 - Fostul dictator chilian Augusto Pinochet a fost arestat la Londra în baza unui mandat prin care s-a solicitat extrădarea sa în baza acuzațiilor de crimă.