Bazilica Sacre-Coeur din Paris (foto: Pixabay)

Bazilica Sacre-Coeur din Paris, clasată ca monument istoric

📁 Patrimoniu
Autor: Redacția
🗓️ 13 octombrie 2022

Consiliul Primăriei din Paris a dat undă verde pentru a cere statului francez să acorde statutul de monument istoric celebrei bazilici Sacre-Coeur din cartierul francez Montmartre.

Bazilica Sacre-Coeur a fost construită în vârful colinei Montmartre din nordul capitalei Franței. Acest edificiu din piatră albă în stil romano-bizantin, înalt de 85 de metri, este în același timp un monument familiar parizienilor și o etapă imposibil de evitat în programul turiștilor, atrăgând „aproape 11 milioane de vizitatori în fiecare an”, potrivit rectorului său, părintele Stéphane Esclef, citat de Agerpres.

Istoria acestui sanctuar din Paris, dedicat Inimii Sfinte a lui Iisus, este foarte sensibilă. Bazilica a fost considerată vreme îndelungată un simbol al diviziunii care există între cele două tabere ale societății franceze, una ultra-catolică și cealaltă anticlericală.

Proiectul a fost lansat după înfrângerea suferită de Franța în fața Prusiei (1870) și după Comuna din Paris (martie 1871-mai 1871), un episod insurecțional sângeros, care a început odată cu capturarea tunurilor aflate pe locul în care se află astăzi edificiul.

„Edificiul, încă de la început, reflecta opinia unei facțiuni foarte dezbinătoare din punct de vedere politic, ultra-catolicii, care voiau să monitorizeze un cartier considerat insurecțional din nord-estul parizian, dar și să ispășească păcatele Comunei din 1871, precum și pe cele ale tuturor revoluțiilor de după 1789”, a explicat Eric Fournier, profesor conferențiar la Universitatea Paris-I Panthéon-Sorbonne.