Ziua Eroilor, marcată prin punerea piatrei de temelie pentru ridicarea unui Monument al Eroilor Neamului în comuna Udești, județul Suceava

Ziua Eroilor, marcată prin punerea pietrei de temelie pentru ridicarea unui Monument al Eroilor Neamului în comuna Udești, județul Suceava

📁 Istorie recentă
🗓️ 15 mai 2023

Ziua Eroilor din acest an va fi marcată în comuna Udești, județul Suceava, printr-un ceremonial militar și religios, unde va fi pusă piatra de temelie pentru ridicarea unui Monument al Eroilor Neamului.

Ceremonialul militar și religios va avea loc la 25 mai 2023, ora 15.00, la Capela „Înălțarea Domnului” a Eroilor Neamului din comuna Udești, județul Suceava, anunță Muzeul Militar „Ștefan cel Mare” – Filiala Moldova, Iași a Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”.

Capela „Înălțarea Domnului” din Udeşti a fost construită în perioada interbelică pe locul fostei biserici de lemn a satului, fiind dedicată Eroilor Neamului care s-au jertfit pe câmpurile de luptă ale Primului Război Mondial.

La 31 martie 2022 și 27 octombrie 2022, în curtea capelei „Înălțarea Domnului” din Udeşti au fost plantați mai mulți „stejari ai memoriei” și „arbori ai recunoștinței” (foto jos), pentru a aminti peste ani de jertfa eroilor căzuți pe câmpurile de luptă.

Ziua Eroilor, marcată prin punerea piatrei de temelie pentru ridicarea unui Monument al Eroilor Neamului în comuna Udești, județul Suceava

Ziua Eroilor va fi marcată, în acest an, pe data de 25 mai. Zilei Eroilor i s-a conferit prin lege statutul de ”sărbătoare națională” și s-a stabilit să fie marcată în cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paști, Ziua Înălțării, potrivit tradiției românești.

Ministerul Apărării Naționale, prin unitățile, instituțiile de învățământ, cercurile și bibliotecile militare, va organiza simpozioane, întâlniri cu istorici și veterani de război, comemorări la cimitire, mausolee și monumente comemorative de război, expoziții de carte. De asemenea, în Capitală, M.Ap.N. va organiza ceremonii la Mormântul Ostașului Necunoscut, Monumentul eroilor căzuți în misiune în teatrele de operații și pe teritoriul României, la Cimitirul Militar Ghencea, Cimitirul Israelit “Filantropia”, Monumentul Eroilor Patriei și Cimitirul Eroii Revoluției, potrivit unui comunicat al Guvernului României.

Ministerul Educației Naționale are în vedere desfășurarea, în instituțiile de învățământ, a unor programe dedicate acestei zile: întâlniri cu veteranii de război, spectacole omagiale.

Ministerul Afacerilor Externe va organiza, prin intermediul reprezentanțelor diplomatice românești sau oficiilor consulare, activități specifice pentru cinstirea memoriei și comemorarea eroilor români căzuți și înhumați pe teritoriul altor state.

Autoritățile administrației publice locale vor organiza expoziții tematice, simpozioane și vor desfășura programe proprii de evocare a memoriei eroilor.

Instituțiile de apărare și ordine publică vor asigura gărzi de onoare și muzici militare pentru evenimentele oficiale organizate în Capitală și în municipiile reședință de județ.