Zidul Ierusalimului antic, care l ap─âra de cotropitori a fost descoperit: ÔÇŁC├ónd l am g─âsit, am pl├óns de fericireÔÇŁ jpeg

Zidul Ierusalimului antic, care-l ap─âra de cotropitori a fost descoperit: ÔÇŁC├ónd l-am g─âsit, am pl├óns de fericireÔÇŁ

­čôü Antichitate
Autor: Redac╚Ťia

O structur─â masiv─â a fost construit─â ├«n jurul Ierusalimului, ├«n urm─â cu 2700 de ani pentru a proteja urbea de asediatori, de-a lungul timpului. Ea a fost ├«n mare parte distrus─â de armata babilonian─â ├«n anul 586 ├«.Hr., ├«ns─â acum arheologii au anun╚Ťat c─â o descoperire impresionant─â, o bucat─â din zid a fost g─âsit─â ├«n Parcul Na╚Ťional din Ora╚Öul lui David.

Construc╚Ťia, care are aproximativ cinci metri l─â╚Ťime, a fost ridicat─â pe versantul estic abrupt, care ducea spre a╚Öezarea principal─â din acea vreme, la mic─â distan╚Ť─â de Muntele Templului, unul dintre cele mai importante locuri religioase din vechiul ora╚Ö al Ierusalimului, conform Jerusalem Post.

image

Relatarea din Biblie, din ├Ämp─âra╚Ťi 2, capitolul 25 este mai mult dec├ót relevant─â. ÔÇŁ├Än al nou─âlea an al domniei lui Zedechia, ├«n a zecea zi a lunii a zecea, Nabucaden╚Ťar, ├«mp─âratul Babilonului, a venit cu toat─â o╚Ötirea lui ├«mpotriva Ierusalimului, a t─âb─âr├ót ├«naintea lui ╚Öi a ridicat int─ârituri de jur ├«mprejur.

Cetatea a fost ├«mpresurat─â p├ón─â la al unsprezecelea an al ├«mp─âratului ZedechiaÔÇŽAu ars Casa Domnului, Casa ├Ämp─âratului ╚Öi toate casele Ierusalimului, a pus foc tuturor caselor care aveau vreo ├«nsemn─âtate oarecareÔÇŁ.

Pentru arheologi, descoperirea r─âm─â╚Öi╚Ťelor Zidului Ierusalimului, a fost una foarte emo╚Ťionant─â. ÔÇŁC├ónd am g─âsit prima parte a peretelui, o zon─â de aproximativ un metru pe un metru, am ├«n╚Ťeles imediat ce am descoperit. Aproape am pl├ónsÔÇŁ, a spus dr. Filip Vukosavovic de la Centrul de cercet─âri al Ierusalimului Antic.

Acesta a f─âcut s─âp─âturi ├«mpreun─â cu al╚Ťi arheologi, dr. Joel Uziel ╚Öi Ortal Chalaf de la Autoritatea Israelian─â pentru Antichit─â╚Ťi. ÔÇŁAcum putem spune cu certitudine c─â zidul ora╚Öului Ierusalim a existat cu adev─âratÔÇŁ, a spus Vukosavovic.

image

Descoperirea reprezint─â o m─ârturie incredibil─â asupra secoleleor de via╚Ť─â ale Ierusalimului ╚Öi a sf├ór╚Öitului s─âu tragic, din acea epoc─â. Trebuie specificat faptul c─â Ierusalimul a fost capturat de 44 de ori, de-a lungul istoriei, potrivit Atlasului istoric al iudaismului, ap─ârut la Londra, ├«n anul 2009.