Zeci de sarcofage, cu o vechime de peste 2 500 de ani, descoperite în necropola egipteană Saqqara jpeg

Zeci de sarcofage, cu o vechime de peste 2.500 de ani, descoperite în necropola egipteană Saqqara

­čôü Egiptul Antic
Autor: Redac╚Ťia
­čŚô´ŞĆ 23 septembrie 2020

Autorit─â╚Ťile egiptene au anun╚Ťat descoperirea a 14 sarcofage cu o vechime de aproximativ 2.500 de ani, la baza unei structuri din necropola Saqqara. Acestea se adaug─â altor 13 sarcofage g─âsite ├«n acela╚Öi loc s─âpt─âm├óna trecut─â, precizeaz─â un comunicat al Ministerul pentru Antichit─â╚Ťi din Egipt.

Sarcofagele recent descoperite au fost realizate din lemn pictat ╚Öi sunt bine conservate, prezent├ónd motive ├«n nuan╚Ťe de maro ╚Öi albastru, dar ╚Öi numeroase hieroglife. Speciali╚Ötii Ministerului pentru Antichit─â╚Ťi din Egipt se a╚Öteapt─â s─â descopere ╚Öi alte sarcofage, ├«n alte pu╚Ťuri apropiate, ├«n urma unor noi s─âp─âturi arheologice, programate s─â aib─â loc ├«n cur├ónd.

sarcofag 2 jpg jpeg

Situl arheologic de la Saqqara, aflat la 25 de kilometri sud de piramidele de pe platoul Giza, este o vastă necropolă, care găzduiește celebra piramidă în trepte a faraonului Djoser, prima piramidă din era faraonică, construită în jurul anului 2700 î.e.n. de arhitectul Imhotep.

sarcofag jpg jpeg

Piramida lui Djoser a fost redeschis─â pentru public la ├«nceputul lunii martie dup─â lucr─âri de renovare care au durat mai mul╚Ťi ani. ├Äns─â situl a fost ├«nchis din nou pentru vizitatori la jum─âtatea lunii martie, la fel ca toate celelalte situri arheologice, din cauza epidemiei de COVID-19, ├«nainte de a se redeschide pe 1 septembrie.