Parc eolian (foto: Pixabay)

Zeci de așezări umane descoperite în Buzău, pe locul unui viitor parc de eoliene

📁 Muzeele României
Autor: Redacția
🗓️ 16 aprilie 2025

Arheologii Muzeului Județean Buzău au descoperit 31 de așezări umane formate din foste locuințe în sistem paiantă, pe structură de lemn și îmboldite cu lut, datând din preistorie până în mileniul I după Hristos, și sute de artefacte.

Cercetarea arheologică se desfășoară pe o suprafață de aproximativ 3.000 de hectare, unde în prezent se ridică un parc de eoliene, informează Agerpres.

Proiectul a impus, printre altele, o descărcare de sarcină arheologică, realizată prin intermediul Muzeului Județean Buzău. În urma cercetărilor care au vizat arealul supus lucrărilor de investiții, ce au debutat în anul 2014 și continuă și astăzi, s-a constatat că, din preistorie, lunca pârâului Călmățui era o zonă inundabilă, cu grinduri și martori de eroziune, propice stabilirii și dezvoltării comunităților umane. Suprafața era brăzdată de mai multe brațe ale Călmățuiului care, în funcție de regimul precipitațiilor, formau bălți și mlaștini, arată instituția de cultură.

Actualul aspect al zonei a fost modificat radical prin întreprinderea unor lucrări de mare amploare, care au avut loc prin anii 1970 - 1980, cu scopul de a reda terenul activităților agricole.

Atât pe malul stâng, cât și pe malul drept al pârâului Călmățui au fost identificate urme ale prezenței umane aparținând mai multor perioade istorice, începând cu eneolitic, cultura Gumelnița, continuând cu mileniul I d. Hr., cultura Sântana de Mureș până în Evul Mediu. Acestea constau în fragmente ceramice, resturi osteologice, fragmente de lipitură arsă, pigment de cărbune, precum și complexe de interes arheologic.

Foto sus: Parc de eoliene (foto: Arhivă Pixabay)