VIDEO Dezbatere „Historia”: O telegramă istorică. Căutată de ruşi, ascunsă de români
Războiul ruso-turc din 1877-1878 a oferit României posibilitatea de a-şi câştiga independenţa prin jertfa pe câmpul de luptă a mii de soldaţi români. În ziua de 31 iulie 1877, la Cartierul General al Armatei Române este primită o telegramă trimisă Domnitorului Carol de Marele Duce Nicolae.
Tonul şi cuvintele spun totul despre situaţia în care se aflau trupele ruse:„Turcii înghesuind multe trupe la Plevna ne înfrâng. Vă rog să faceţi fuziune, demonstraţiune şi dacă se poate să treceţi Dunărea, aşa cum doriţi”. Este telegrama care stă la baza intrării României în conflictul ruso-turc, iar sângele soldaţilor români vărsat la sud de Dunăre va consfinţi independenţa României.
Această telegramă îşi va avea propria istorie. De ce au căutat sovieticii, după 1945, documentul în arhivele din România? Ce moştenire istorică va fi lăsat evoluţia conflictuală a relaţiilor româno-ruse din 1878? La aceste întrebări, dar şi la multe altele, au răspuns istoricul Manuel Stănescu, şi Ciprian Plăiaşu, editor ”Historia”, într-o ediţie specială a dezbaterilor „Historia”, moderată de Ion M. Ioniţă şi transmisă de adevarul.ro.