Vestigiile unui oraș comercial, vechi de peste 3100 de ani, descoperite în Cipru
Vestigiile unui oraș portuar și comercial antic au fost descoperite în sudul Ciprului în urma unor săpături efectuate de o echipă de arheologi suedezi de la Universitatea din Göteborg.
Situat pe malul Lacului Sărat din Larnaca, în sudul insulei, așezarea, a cărei suprafață este estimată la cel puțin 25 de hectare, datează de la finele Epocii Bronzului și a atins perioada maximă de dezvoltare între 1.600 î.Hr. și 1.100 î.Hr., a declarat Giorgos Georgiou, director interimar al Departamentului de antichități din Cipru, potrivit Agerpres.
Obiectele descoperite cu prilejul lucrărilor de excavare sugerează prezența unui centru comercial, a mai precizat el.
În plus, mormintele descoperite în sit în luna iulie de o echipă de la Universitatea din Göteborg, se numără printre cele mai fastuoase descoperite vreodată în regiunea mediteraneeană, potrivit echipei suedeze.
„Având în vedere bogăția obiectelor funerare, putem deduce logic că este vorba despre monumente regale”, a precizat Peter Fischer, profesor de arheologie și conducătorul expediției, pe pagina web a universității.
Mormintele sunt alcătuite din încăperi subterane unde accesul se face printr-un pasaj îngust pornind de la suprafață.
„Am găsit peste 500 de obiecte întregi răspândite în două morminte”'', a adăugat liderul expediției suedeze, care realizează săpături în regiune Hala Sultan Tekke din 2010.
Potrivit lui, circa jumătate din obiectele descoperite au fost importate mai ales din Egipt, Afganistan și India.
Foto sus: Mormânt descoperit în Cipru de arheologi suedezi de la Universitatea din Göteborg (© P.M. Fischer / gu.se)